FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ - Nasljednici Victora Hugoa izgubili su pravnu bitku želeći na sudu spriječiti da se u Francuskoj objavi nastavak "Jadnika", remek-djela njihova pretka. Vrhovni sud je odbio žalbu potomaka Victora Hugoa poništivši odluku Prizivnog suda u Parizu, čime se postupak ipak ne završava. Prizivni sud mora naime ponovno proučiti spis. Hugoov pra-praunuk Pierre Hugo i rodbina tvrde da su dvije knjige objavljene u nakladi velike kuće Plon, "Cosette ili vrijeme zabluda" i "Marius ili bjegunac" napadaj na djelo njihova pretka. Plon je predstavio ove romane kao nastavak znamenitog djela francuske književnosti. U ožujku 2004. Prizivni sud je prihvatio njihovu žalbu i presudio da im Plon mora isplatiti odštetu u simboličnom iznosu od 1 eura, kao i Društvu književnika. Vrhovni sud je u svojoj odluci donesenoj u utorak ocijenio da Prizivni sud nije mogao presuditi kako je pisanje nastavka "Jadnika" samo po sebi napad na moralno pravo Victora Hugoa.

LJUBLJANA - Za izjavu da Slovenija ne može biti najveća ni najjača, ali da može biti najbolja, premijer Janez Janša dobio je nagradu lista "Večer" koji svake godine nagrađuje najoriginalniju izjavu koju izreknu poznate ličnosti. Janša je u utorak, prilikom primanja nagrade "Bob godine" o kojoj glasuju čitatelji toga lista, kazao da je to rekao na proslavi 15. obljetnice samostalnosti te da nagradu shvaća kao dokaz da se u Sloveniji budi novo samopouzdanje. Janša je za svoju izjavu dobio 5600 od gotovo 30.000 prispjelih glasova.

SYDNEY - Stanovnici Sydneya morat će smanjiti potrošnju vode za polovicu želi li najveći australski grad preživjeti posljedice klimatskih promjena uzrokovanih globalnim zatopljenjem, upozorili su u srijedu znanstvenici. Vlade australske države Novi Južni Wales zatražila je studiju od Saveznog instituta za znanost i industriju kako bi postavila smjernice za smanjenje emisije štetnih plinova koji su odgovorni za učinak staklenika. Znanstvenici predviđaju da će se temperatura do 2070. prosječno povisiti za pet stupnjeva, količina padalina će se smanjiti za 40 posto, a isparavanje vode iz gradskih rezervoara povećati za četvrtinu. Do 2050. stopa smrtnosti vezana uz vrućinu porast će osam puta, na 1312 slučajeva godišnje. Autor studije Ben Preston dodao je da "smanjenje emisije štetnih plinova neće spriječiti promjene klime u kratkoročnom razdoblju".

MOSKVA - Svim ženama zaposlenim u poduzećima iz nuklearnog sektora s područja bivšeg SSSR-a upućen je poziv da se prijave za sudjelovanje u natjecanju ljepote koje će se organizirati pod nazivom "Nuklearna Miss 2007.", izvijestila je ruska udruga Rosenergoatom zadužena za eksploataciju nuklearnog goriva i brigu o nuklearnim centralama u Rusiji. Jedan od organizatora natjecanja Ilja Platonov kazao je da u nuklearnom sektoru u Rusiji radi jako puno lijepih žena. Dodao je da su ovo natjecanje prvi put organizirali 2004., a broj kandidatkinja koje se od tada svake godine prijavljuju na natjecanje utrostručio se. "Prošle ih je godine bilo 220", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙