FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 26. veljače 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 26. veljače 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

WASHINGTON - Nakon pet pokušaja Martin Scorsese je ove godine konačno nagrađen Oscarom za režiju. Riječ je o epskoj priči o gangsterima "Pokojnik", koja je ujedno osvojila i Oscara za najbolji film, treći Oscar "Pokojniku" je pripao za najbolji adaptirani scenarij, a četvrti za montažu. Forest Whitaker nagrađen je Oscarom za glavnu mušku ulogu u "Posljednjem kralju Škotske" o ugandskom diktatoru Idiju Aminu, Helen Mirren za glavnu žensku ulogu u filmu Kraljica o britanskoj kraljici Elizabeti II. Jennifer Hudson pripao je Oscar za sporednu žensku ulogu u filmu "Dreamgirls", a Alan Arkin za najbolju mušku sporednu ulogu u komediji "Mala miss Shunshine". Oscara za dokumentarni film osvojila je "Neugodna istina", kronika kampanje bivšeg američkog predsjednika Ala Gorea za borbu protiv globalnog zagrijavanja. "Happy Feet" osvojio je Oscara za najbolji dugometražni animirani film, a "The Danish Poet" za kratki.

MADRID - Španjolska je upozorila brodove koji prolaze kroz Gibraltarski tjesnac, jedan od najprometnijih morskih prolaza na svijetu, da uspore i pripaze na kitove. Prolaz između Afrike i Europe jedno je od najvećih "hranilišta" za kitove i svake ih godine nekoliko ugiba od sudara s brodovima koji ih ne vide ili ne stignu promijeniti smjer. U prvoj takvoj inicijativi u Europi, španjolska je mornarica prošloga tjedna počela upozoravati brodove da tjesnacem ne plove brže od 13 čvorova i iskažu maksimalan oprez prema kitovima, posebice ulješurama, koji u ovo doba godine dolaze u tjesnac kako bi se "počastili" lignjama. Najveća opasnost po kitove su veliki trajekti koji povezuju Maroko i Španjolsku i plove brzinom od 38 čvorova. Veće vrste poput velikih sjevernih kitova ili ulješura su prespore da bi se stigle maknuti ispred nadolazećeg broda.

CLIFTON - Gradsko vijeće Cliftona u američkoj saveznoj državi New Jersey do kraja ovoga mjeseca namjerava usvojiti uredbu o ograničavanju psećeg laveža. Prema uredbi, kao "bučni lajavci" bit će definirani oni psi koji laju više od 30 minuta dva dana uzastopce i tako remete javni mir. Globa za vlasnike takvih pasa iznosit će 250 dolara. No, još uvijek nije posve jasno kako će se uredba primjenjivati. Nakon primitka dojave o "glasnom i neprestanom lajanju" na teren će izaći policija i djelatnici gradskog ureda za zdravstvo koji bi trebali utvrditi postojanje prekršaja. No, tko će i kako dokazivati duljinu laveža nije navedeno. Inače, u Cliftonu ima 3,756 registriranih pasa. Stanovnika je 78,000.

HONG KONG - Seljak iz Hong Konga, koji i danas u dobi od 107 godina povremeno uživa u cigareti, svoju je dugovječnost pripisao desetljećima seksualne apstinencije. "Ne znam kako sam poživio ovoliko dugo", rekao je Chan Chi za mjesne novine. "Možda to ima neke veze s činjenicom da od svoje 40. godine živim bez seksa", dodao je Chan, udovac čija je mlada supruga stradala u japanskoj invaziji tijekom Drugog svjetskog rata. On se nakon njezine smrti, prije 67 godina, više nije upuštao ni u kakve ljubavne veze. Taj bivši kuhar smatra i da mu je redovito ranojutarnje vježbanje i prehrana s malo masnoća pripomogla u očuvanju zdravlja. No užitku poneke cigarete ni danas ne može odoljeti. "Možda mi je sad polako došlo vrijeme da prestanem", dodao je vitalni starčić.

LAON - Talijan kojem je na francuskoj autocesti izmjerena vožnja od 239 kilometara na sat za volanom Ferrarija, rekao je policiji da je brzo vozio jer mu se "žurilo" kući. Čovjek je vozio svoj Ferrari F131 kada mu je policijski radar izmjerio gotovo dvostruko veću brzinu od dopuštene. Francuski policijski "presretači" krenuli su u potjeru i zaustavili ga pokraj Laona, mjesta u regiji Pikardiji na sjeveru Francuske. Vozač, star 35 godina, na licu mjesta je platio 750 eura kazne i ostao bez vozačke dozvole. U ožujku će se morati pojaviti i na sudu. Prošloga mjeseca, također u sjevernoj Francuskoj, policija je zaustavila 22-godišnjeg kuvajtskog studenta nakon što je vozio brzinom od 255 kilometara na sat.

BEČ - Jezero Weissensee u južnoj Austriji bilo je domaćin nevjerojatnog sportskog događaja - svjetskog prvenstva u hokeju na ledu pod vodom. Osam reprezentacija, iz Austrije, Češke, Finske, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Slovačke i Slovenije, natjecalo se pod 30 centimetara debelim ledom, u vodi s temperaturom dva stupnja ispod ništice. "Hokejaši", u ronilačkim odjelima i s maskama, ali bez boca s kisikom, igrali su nepotopivim pakom na "igralištu" površine šest puta osam metara i svakih 30 sekundi morali izroniti kako bi udahnuli zrak. Utakmice su bile podijeljene u trećine po deset minuta, umjesto po 20 kao u pravom hokeju na ledu. "Događaj je bio iznimno uspješan. Imali smo 611 televizijskih ekipa iz cijelog svijeta", rekao je organizator Hannes Thomasberger. U finalu u nedjelju Finska je pobijedila domaćina Austriju. Brončanu medalju osvojila je Slovačka.

HAVANA - Bivši američki potpredsjednik Al Gore još uvijek ne zna hoće li njegov dokumentarni film "Neugodna istina" osvojiti Oscara u noći na ponedjeljak, ali glasove Kubanaca sigurno ima. List kubanske komunističke omladine objavio je u nedjelju da je vršitelj dužnosti kubanskog predsjednika Raul Castro "prepoznao nastojanja bivšeg američkog potpredsjednika u borbi protiv globalnog zatopljenja". Kubanska državna televizija prikazala je dokumentarni film Ala Gorea u udarnom terminu, uz pohvalne komentare, što je bivšem američkom potpredsjedniku dalo više pozitivnog publiciteta nego ijednom američkom lideru u posljednjih nekoliko desetljeća. "Neugodna istina" filmska je adaptacija predavanja koja je Al Gore godinama održavao po brojnim gradovima svijeta s ciljem da uvjeri javnost u nužnost borbe protiv globalnog zatopljenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙