FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Haškom sudu u srijedu rasprava o njegovoj nadležnosti u predmetu "Gotovina, Čermak, Markač"

ZAGREB, 23. veljače 2007. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda sazvalo je u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" za sljedeću srijedu raspravu o nadležnosti Haškog suda za taj predmet koju su pokrenule obrane trojice hrvatskih generala, objavljeno je u petak u Den Haagu.
ZAGREB, 23. veljače 2007. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda sazvalo je u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" za sljedeću srijedu raspravu o nadležnosti Haškog suda za taj predmet koju su pokrenule obrane trojice hrvatskih generala, objavljeno je u petak u Den Haagu.

Raspravno je vijeće, u odluci o zakazivanju rasprave za 28. veljače, najavilo da dodjeljuje "svakoj od strana u postupku najviše 10 minuta" za usmeno iznošenje argumenata o pitanju nadležnosti suda, a preostalo vrijeme zadržalo je za pitanja sudaca "čiji je cilj razjašnjenje podnesaka strana".

Branitelji generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u siječnju su podnescima osporili nadležnost Haškog suda, a obrana Gotovine uputila je i prigovor na optužnicu tvrdeći da je ona neprecizna i nije potkrijepljena materijalnim dokazima. Gotovinini branitelji tada su zatražili od Vijeća mogućnost da usmeno obrazlože argumente kojima osporavaju nadležnost, a zahtjev su usmeno obnovili početkom veljače na statusnoj konferenciji u Den Haagu.

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene prije, tijekom i nakon operacije Oluja u razdoblju između srpnja i studenog 1995., etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.

Obrane trojice generala u podnescima osporavaju da dokazi tužiteljstva podržavaju tezu da je u vrijeme i na prostoru koje obuhvaća optužnica bilo stanje oružanog sukoba, iz čega, tvrde, proizlazi i da tužitelji pogrešno primjenjuju međunarodno pravo.

Također obrana generala Gotovine osporavala je da tužiteljstvo može utvrđivati odgovornost njihova branjenika za zločine protiv čovječnosti u uvjetima kada ne postoji međunarodni oružani sukob. Dodatnim podneskom Gotovinina je obrana u veljači osporila nadležnost suda po još jednoj osnovi, no sudsko vijeće je odbacilo mogućnost naknadnog uvođenja novih osnova za osporavanje nadležnosti.

Haško tužiteljstvo, u odgovoru na podneske obrane, početkom veljače zatražilo je od sudskog vijeća da ih odbaci, ocijenivši da su neutemeljeni.

Tužiteljstvo je, u odgovorima na prigovore obrane, zahtjev za odbacivanjem njihovih podnesaka obrazložilo tvrdnjom da je dio pravnih pitanja koje je u podnescima pokrenula obrana trojice generala već riješen odlukama Žalbenog vijeća Haškog suda u drugim predmetima, dok se drugi dio pitanja koje je pokrenula obrana tiče utvrđivanja činjenica i stoga ne može biti predmetom predraspravnih podnesaka već se mora rješavati na samom suđenju na kojem će tužitelji i obrana suprostaviti dokaze.

Obrane su u više predmeta pred Haškim sudom pokušavale osporavati nadležnost Haškog suda po različitim osnovama, no dosad bez uspjeha.

Početak suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču zakazan je za 7. svibnja.

Sudsko vijeće još nije donijelo odluku o drugom važnom pitanju u ovom predmetu, potencijalnom sukobu interesa troje odvjetnika obrane, Miroslava Šeparovića, Čede Prodanovića i Jadranku Sloković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙