FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Predraspravno vijeće bez odluke o sukobu interesa i Čermaku

DEN HAAG, 9. veljače 2007.(Hina) - Predraspravno vijeće Haškog suda u petak, nakon višesatnog ročišta, nije donijelo nikakvu odluku ni o potencijalnom sukobu interesa troje odvjetnika u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", a nije donijelo ni odluku o tome hoće li pustiti generala Ivana Čermaka ponovno na slobodu do početka suđenja.
DEN HAAG, 9. veljače 2007.(Hina) - Predraspravno vijeće Haškog suda u petak, nakon višesatnog ročišta, nije donijelo nikakvu odluku ni o potencijalnom sukobu interesa troje odvjetnika u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", a nije donijelo ni odluku o tome hoće li pustiti generala Ivana Čermaka ponovno na slobodu do početka suđenja.

Vijeće je na predraspravnom ročištu koje je trajalo gotovo do 20 sati objavilo da se general Mladen Markač u subotu ujutro ponovno pušta na slobodu do početka suđenja zakazanog za 7. svibnja.

Dugačka rasprava o potencijalnom sukobu interesa odvjetnika Miroslava Šeparovića, Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, koja je na početku bila zatvorena za javnost, pokazala je da predstavnici Udruženja haških odvjetnika (ADC) smatraju da su troje odvjetnika u sukobu interesa, ali i da nijedno tijelo ADC-a bez formalne prijave, primjerice člana ADC-a, ne može po tom pitanju ništa poduzeti.

"Tvrdim da nisam u sukobu interesa", kazao je Šeparović o kojem se najvećim dijelom i vodila rasprava. On je istaknuo da bi gubitkom obrane po vlastitu izboru dva mjeseca prije početka suđenja Markaču bila nanesena nenadoknadiva šteta.

Predsjednik predraspravnog vijeća Justice Moloto, koje po ADC-u mora donijeti odluku o ostanku ili odlasku odvjetnika iz predmeta, smatrao je pak da vijeće ne može reagirati dok doista ne nastupi sukob interesa te da se ne može ni očitovati o potencijalnom sukobu bez da netko formalno podnese takav zahtjev.

Tužiteljstvo se s tim nije suglasilo i tužitelj Alan Tieger tvrdio je na ročištu da sudska praksa pokazuje da vijeće može reagirati kad je "predvidivo da će nastupiti sukob interesa".

Pitanje potencijalnog sukoba interesa pojavilo se prošle jeseni kada se obrana generala Ante Gotovine, protiveći se spajanju njihova predmeta s predmetom "Čermak i Markač", pozvala na mogući sukob interesa odvjetnika Šeparovića, jer je otvorila mogućnost da branitelja generala Markača pozove za svjedoka obzirom da je on bio, u vremenu kojim se bavi optužnica protiv generala Gotovine, ministar pravosuđa RH.

Također Gotovinini odvjetnici otvorili su i mogućnost da se general Rahim Ademi, drugi branjenik odvjetničkog tima Prodanović-Sloković koji u Den Haagu brani generala Čermaka, pojavi kao svjedok u ovom procesu, čime bi se pojavio sukob interesa i za odvjetnike Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković.

Iz rasprave sudaca bilo je vidljivo da dio vijeća smatra da bi se Šeparović trebao sam povući iz predmeta.

"To bi trebala biti vaša odluka", kazao je Šeparoviću sudac Moloto.

Odvjetnik Prodanović na sjednici je kazao kako je, u skladu s preporukama Žalbenog vijeća, dostavio izjave generala Čermaka i Ademija koji smatraju da njihovi branitelji nisu u sukobu interesa i da žele i dalje da ih zastupaju.

Sudsko vijeće, nakon što je detaljno ispitalo generala Čermaka o svim okolnostima u kojima su nastale njegove fotografije na jednoj rođendanskoj proslavi i dočeku Nove godine u Zagrebu te na slalomskoj utrci na Sljemenu, odlučilo je odgoditi odluku o tome da li će ga ponovno pustiti na privremenu slobodu te ga zadržalo u pritvoru. Čermak se vijeću ispričao za svoju pogrešku ističući da njegov osmogodišnji odnos prema Haškom sudu pokazuje puno uvažavanje te institucije, te kazao kako nije znao da je njegovboravak ograničen na prostor doma i ureda. Vijeće je najavilo razmatranje tog pitanja za sljedeći tjedan.

Vijeće je u petak naredilo haškim tužiteljima da skrate optužnicu u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", u skladu s ranijom najavom da su spremni, ukoliko im to bude naređeno, odustati od progona za djela počinjena u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica te od djela u šest općina.

Na predraspravnom ročištu, na kojem je objavljena odluka, prvi put su u sudnici bila sva trojica generala. Do ulaska sudskog vijeća proveli su vrijeme razgovarajući međusobno i sa svojim odvjetnicima, a nakon toga tijek ročišta pozorno su pratili ozbiljnih izraza lica.

Na ročištu su i tužitelji i obrana obavijestili suce da nemaju dovoljno vremena postići sporazum o utvrđenim činjenicama, zbog drugih poslova koje je, kako za tužitelje tako i obranu, nametnuo početak suđenja zakazan za svibanj.

Radi se o činjenicama koje se onda ne moraju dokazivati na suđenju, no predsjedavajući sudac svejedno je kazao kako taj podatak zasad neće odgoditi početak suđenja.

Na početku ročišta generali Gotovina i Čermak kazali su sudskom vijeću kako nemaju zdravstvenih problema a Markač je kazao kako je vijeću poznato da njegovo zdravstveno stanje nije dobro ali je pod liječničkom paskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙