FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrane Čermaka i Markača tražit će ponovno puštanje na privremenu slobodu

DEN HAAG/ZAGREB,27. siječnja(Hina) - Odvjetnici generala Ivana Čermaka i Mladena Markača otvorit će, na sjednici koju je raspravno vijeće Haškog suda zakazalo za 9. veljače, pitanje ponovnog puštanja na privremenu slobodu njihovih branitelja, doznaje se u subotu od braniteljskih timova.
DEN HAAG/ZAGREB,27. siječnja(Hina) - Odvjetnici generala Ivana Čermaka i Mladena Markača otvorit će, na sjednici koju je raspravno vijeće Haškog suda zakazalo za 9. veljače, pitanje ponovnog puštanja na privremenu slobodu njihovih branitelja, doznaje se u subotu od braniteljskih timova.

Raspravno Vijeće Haškog suda (ICTY) u petak je suspendiralo odluku o privremenom puštanju na slobodu dvojice generala s važenjem od 8. veljače i naredilo da se oni toga dana vrate u pritvor UN-a u Scheveningenu kako bi 9. veljače sudjelovali na statusnoj konferenciji posvećenoj pitanjima potencijalnog sukoba interesa braniteljskih timova, a na kojoj će se dodatno raspravljati o tome da li je Čermak poštivao uvjete boravka na privremenoj slobodi.

Čermakovi i Markačevi odvjetnici objašnjavaju kako ugovor Haškog suda i Kraljevine Nizozemske o postupku s optuženim osobama ne predviđa njihovo slobodno kretanje po zemlji te se zbog toga mora formalno ukinuti privremena sloboda kako bi dvojica generala bili u pritvoru Haškog suda tijekom boravka na nizozemskom tlu.

Naime, obveze nizozemske vlade prema Haškom sudu ograničene su na usluge prihvata i transfera optuženih na relaciji zračna luka - pritvor.

Markačev branitelj Goran Mikuličić kaže kako je general Markač dosada ispunjavao sve propisane uvjete boravka na privremenoj slobodi te da nema razloga da se ono ne produlji odlukom raspravnog vijeća.

I Čermakovi odvjetnici očekuju da će se na sjednici razjasniti da Čermak nije prekršio uvjeta boravka na privremenoj slobodi, te da će i on biti pušten na slobodu do suđenja čiji je početak zakazan za svibanj ove godine, kaže odvjetnica Jadranka Sloković. Raspravno vijeće je napisalo kako želi čuti mišljenje optuženog Čermaka o njegovu poštivanju uvjeta privremenog boravka na slobodi.

Raspravno je vijeće u odluci od 24. siječnja, kojom je zakazalo raspravu o potencijalnom sukobu interesa branitelja, zatražilo da optuženi osobno nazoče ročištu kako bi se sami izjasnili o tom pitanju.

Drugom odlukom od 26. siječnja raspravno je vijeće ukinulo privremenu slobodu dvojice generala, s obrazloženjem u kojem se među ostalim navodi da Republika Hrvatska do zadanog roka - 23. siječnja "nije pružila tražene dodatne informacije o Čermakovom poštivanju uvjeta njegovog privremenog oslobađanja i o akcijama i mjerama koje je poduzela kako bi se

osiguralo takvo poštivanje".

Hrvatska vlada očitovala se istog dana navečer u Zagrebu, preko Ministarstva pravosuđa, priopćenjem u kojem je poručila da je tražene informacije u roku dostavila uredu Haškog suda koji je potvrdio primitak očitovanja i njegova prosljeđivanja u Haag.

Glasnogovornik Haškog suda Refik Hodžić kazao je u telefonskom razgovoru iz Haaga u subotu kako će Tajništvo Haškog suda tijekom ponedjeljka utvrditi što se dogodilo s očitovanjem hrvatske vlade. Izvori u Haškom sudu kažu u subotu da nije isključena mogućnost tehničke greške u postupanju s očitovanjem hrvatske Vlade.

Postupak ICTY-a protiv Čermaka i Markača, objedinjen je prošle godine s onim protiv generala Ante Gotovine i u tom procesu više su se puta mijenjali brojevi i oznake predmeta Čermak, Markač i Gotovina.

Generali Čermak i Markač, dobrovoljno su se predali Haškom sudu u ožujku 2004., odmah nakon objave optužnice a na privremenoj slobodi u Zagrebu nalaze se od početka prosinca 2004. godine.

Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. prosinca 2005., kamo je prebačen nakon uhićenja u Španjolskoj tri dana ranije. Trojicu hrvatskih generala tereti se se za kršenje međunarodnog humanitarnog prava na širem kninskom području tijekom i nakon operacije Oluja 1995. godine.

Tjednik Globus objavio je u siječnju da je Čermak tri puta izišao "iz kućnog pritvora" i time prekršio odredbe Haškog suda te bi stoga trebao biti pritvoren. Tjednik je naveo da je Čermak krajem 2006. i početkom ove godine bio u Zagrebu na rođendanskoj proslavi i dočeku Nove godine te prisustvovao slalomskoj utrci na Sljemenu što je dokumentirano fotografijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙