FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 23. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 23. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u petak u oproštajni posjet Ilpoa Manninena, veleposlanika Finske u Hrvatskoj, priopćio je Ured predsjednika. Zahvaljujući mu na doprinosu uspješnom razvoju hrvatsko-finskih odnosa, predsjednik Mesić predao je finskom veleposlaniku visoko hrvatsko odlikovanje "Red kneza Branimira s ogrlicom". U nastavku razgovora bilo je riječi o mogućnostima daljnjeg unapređivanja bilateralnih odnosa kao i o nekim aspektima zbivanja u regiji, rekao je Ured. Predsjednik Mesić poželio je veleposlaniku Manninenu mnogo uspjeha na njegovoj novoj dužnosti u Brazilu, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Potpredsjednik Sabora Mato Arlović primio je u petak u radni posjet glavnog direktora Odjela za srednju i sjevernu Europu u iranskom ministarstvu vanjskih poslova Alija Bagherija s kojim je razgovarao o suradnji Hrvatske i Irana, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću. Razvijanje gospodarske suradnje bilo je središnja tema razgovora Arlovića i Bagherija, a u okviru nje i ukupnih odnosa dviju zemalja. Istaknuto je da su bilateralni odnosi prijateljski, no da još postoji velik prostor za povećanje trgovinske razmjene, posebno u sektoru energetike, građevine i brodogradnje. Pozdravljene su inicijative mješovite gospodarske komisije i samih gospodarskih subjekata iz obiju zemalja u tom smjeru, te su se sugovornici složili da je nužan kontinuiran rad na uspostavljanju kontakata i adekvatnih zakonskih rješenja koji će stimulirati suradnju.

BIJELJINA - U Bijeljini je u noći između četvrtka i petka u svom stanu ubijen jedan od utemeljitelja Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske (RS) Duško Kondor, a njegova 21-godišnja kćerka je ranjena, izvijestio je u petak okružni tužitelj u Bijeljini Alija Šekulić. Po njegovim riječima nepoznati je počinitelj rafalnom paljbom pucao iz vatrenog oružja, a za ubojicom se još traga. Upravni odbor PEN centra BiH izrazio je zaprepaštenje ubojstvom Duška Kondora. PEN centar BiH je od pravosudnih tijela Republike Srpske i BiH zatražio odlučnu akciju pronalaženja i kažnjavanja počinitelja tog zločina. To ubojstvo "napad je na slobodu govora i sve pozitivne tekovine demokratskog dijaloga u krhkom bosanskohercegovačkom poslijeratnom društvu", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora PEN centra BiH Ugo Vlaisavljević.

ATENA - Grčki su se suci uspješno usprotivili odredbi vlade o bržem rješavanju sudskih slučajeva u nastojanju da se što prije raščisti nagomilani posao, odnosno oko 40.000 neriješenih slučajeva koji znatno usporavaju grčki pravosudni sustav, izvijestio je u petak list Kathimerini. Na plenarnoj sjednici sudaca prvostupanjskih sudova odlučeno je da se odbaci zahtjev ministra pravosuđa Anastassisa Papaligurasa koji je zatražio da se dnevno rješava veći broj sudskih slučajeva. No suci su odgovorili kako su već dovoljno zatrpani poslom te zatražili da se imenuje još sudaca. Početkom veljače grčko je pravosuđe imalo oko 40.000 neriješenih slučajeva. Ministarske intervencije suci već tradicionalno ne primaju s odobravanjem, smatrajući da se ministar previše upliće u njihov posao.

DIYARBAKIR - Dvojica dužnosnika glavne prokurdske stranke u Turskoj uhićena su na istoku i jugoistoku zemlje radi podrške kurdskim pobunjenicima i govora o mogućoj turskoj vojnoj akciji u sjevernom Iraku, priopćeno je u petak iz lokalnog izvora. Ibrahim Sunkur, pokrajinski šef Stranke za demokratsko društvo (DTP) u Vanu uhićen je i zatočen kasno u četvrtak nakon što se policija domogla "ilegalnih" dokumenata o Laburističkoj stranci Kurdistana (PKK) u njezinim prostorijama. Knjige koje je napisao šef PKK-a Abdulah Ocalan (koji izdržava doživotnu zatvorsku kaznu od 1999. na sjeverozapadu zemlje), kao i fotografije, zastave i dokumente koji pripadaju kurdskim separatistima, zaplijenjene su tijekom premetačine početkom tjedna.

BILIN - Izraelska granična policija vodenim je topovima, suzavcem i šok-granatama u petak raspršila prosvjedni skup Palestinaca nedaleko od zida koji Izrael gradi u okupiranoj Zapadnoj obali i oko nje. Iz liječničkih izvora doznaje se da je u sukobima nedaleko od sela Bilina ozlijeđeno 10 ljudi. Tamo se prosvjednici okupljaju svaki tjedan zadnje dvije godine u nastojanju da prisile Izrael na prestanak gradnje zida za koji kažu da razdvaja seljake od njihove zemlje. U petak je bila druga godišnjica početka prosvjeda u Bilinu, pa su se, osim Palestinaca, okupili i izraelski mirovni aktivisti i strani državljani. "Zid nema nikakve veze sa sigurnošću. Očito je kako on odvaja selo Bilin od njegove zemlje", rekao je izraelski mirovni aktivist Ori Avneri, koji redovito sudjeluje u prosvjedima.

JERUZALEM - Izvjestitelj UN-a usporedio je izraelsku okupaciju palestinskog teritorija i apartheid u izvješću o ljudskim pravima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. "Diskriminacija Palestinaca provodi se u nekoliko područja. Osim toga, međunarodna konvencija o eliminaciji i represiji zločina apartheida iz 1973. krši se, čini se, u praksi, posebice pri oduzimanju slobode kretanja Palestincima", piše u izvješću do kojeg je došla agencija AFP. Izvješće je sastavio John Dugard, posebni izvjestitelj UN-a o stanju ljudskih prava na palestinskom teritoriju koji je okupirao Izrael. Dugard, južnoafrički odvjetnik, iznosi bilancu stanja ljudskih prava, tvrdeći da je izraelska okupacija pojasa Gaze "oblik kolektivne kazne" te da je "izraelsko korištenje vojne sile nad civilima i civilnim ciljevima uzrok teških ratnih zločina".

ZAGREB - Dan nakon što je agencija UN-a izvijestila da Iran nije ispunio zahtjev za prestankom obogaćivanja urana, britanski tisak piše da su Amerikanci pružali i netočne informacije o nuklearnom programu te zemlje čiji predsjednik ponavlja u petak da će do kraja braniti svoja prava. Pozivajući se na diplomatske izvore u Beču, gdje je sjedište Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dnevni list Guardian piše da su brojne informacije koje su Amerikanci podastrijeli inspektorima UN-a bile neutemeljene. Većina informacija o navodnim mjestima gdje se tajno razvija oružje pokazala se netočna, piše list citirajući diplomata IAEA-e koji je pod uvjetom da ostane neimenovan kazao: "Dali su nam popis mjesta.

EL-ARISH - Egipatska policija u petak je pronašla tonu eksploziva u blizini granice s pojasom Gaze, u sklopu proširenja akcije potrage za palestinskim militantima na Sinaju, izvijestili su službeni izvori. Policija je u srijedu izvijestila da je uhitila Palestinca koji je oko struka imao samoubilački-pojas te je priznao da je planirao napasti skupinu izraelskih turista na Sinaju. Muškarac je u Egipat ušao kroz tunel kojim je moguće prijeći u pojas Gaze. Dvojica njegovih pomagača kasnije su uhićena u pograničnom egipatskom gradu Rafahu, a policija je izvijestila kako je četvrti osumnjičenik još uvijek na slobodi.

ZAGREB - Najmanje pet policajaca poginulo je u petak u eksploziji koja je potresla bazu ministarstva unutarnjih poslova u čečenskoj regiji Gudermes, javili su ruski mediji. "Puno je ranjenih", rekao je jedan izvor u ministarstvu za RIA Novosti. Zasad nije poznat uzrok eksplozije, ali izvor navodi da bi se moglo raditi o neopreznom rukovanju streljivom. Ruski čelnici kažu da je Čečenija, u kojoj je Rusija vodila dva rata od 1994. godine, stabilna pokrajina u kojoj se trenutačno provodi obnova. Međutim, čečenski separatisti i dalje pokreću napade na ruske snage iz svojih planinskih skloništa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙