FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 10,00 sati

ZAGREB, 9. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih događaja.
ZAGREB, 9. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih događaja.

ZAGREB/BAGDAD - Od 13 seljaka što ih je u petak rano jutros u selu Al-Imam otela skupina naoružanih muškaraca odjevena u iračke vojne uniforme, pogubljeno ih je jedanaest, izvijestila je u petak policija, a u jutrošnjem zračnom napadu američke vojske na južni dio Bagdada poginulo je osam osoba za koje se pretpostavlja da su teroristi te je uništeno nekoliko zgrada, priopćila je američka vojska. Seljake iz većinskog sunitskog sela Al-Imam, prema riječima šefa lokalne policije Muthanne Hassana, rano jutros oteli su naoružani maskirani muškarci u iračkim vojnim uniformama, koji su provalili u njihove domove te ih odveli u nepoznatom pravcu. Kako prenosi France presse, dvojicu su pustili, a tijela jedanaest preostalih seljana pronađena su kasnije pokraj rijeke Al-Maleh južno od sela.

ZAGREB/PEKING - Sudionici šestostranih pregovora čiji je cilj prekinuti sjevernokorejski nuklearni program, u petak su u Pekingu nastavili pregovore i raspravljaju o nacrtu sporazuma kojim bi se od Sjeverne Koreje zatražilo zamrzavanje ključnih elemenata spomenutog programa u roku od dva mjeseca, izvijestile su agencije. Sporazumom što su ga predložili domaćini skupa Kinezi, sudionici pozivaju Sjevernu Koreju da u roku od dva mjeseca zamrzne rad ključnih nuklearnih postrojenja, uključujući i 5 megawatta snažan nuklearni reaktor u Yongbyonu te još četiri postrojenja, u zamjenu za pomoć u opskrbi energijom, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija Yonhap.

ZAGREB - Kina je pogubila ujgurskoga aktivista zbog pokušaja "podjele domovine" te zbog posjedovanja vatrenog oružja i eksploziva, a agencije prenose i osude zbog toga čina. Ismail Semed koji je iz Pakistana 2003. deportiran u Kinu rekao je na sudu da je priznanje iznuđeno, ali ipak je pogubljen u četvrtak u Rurumqiju, glavnome gradu većinski muslimanske regije u Xinjianga, rekla je za radio Slobodna Azija njegova udovica Buhejer, a prenosi dpa. Skupine za ljudska prava odmah su osudile pogubljenje i tvrde da nije bilo dokaza. Izvori bliski tom slučaju kažu da je optužba bila utemeljena na tvrdnji da je Semed bio jedan od utemeljitelja Istočnoturkmestanskog islamskoga pokreta, koji i Kina i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙