FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.
ZAGREB, 21. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Do sastanka slovenske i hrvatske vlade moglo bi doći ako hrvatska strana pokaže konstruktivnost i ako se usklade tekstovi sporazuma koji su u pripremi, izjavio je u utorak slovenski premijer Janez Janša, govoreći za lokalni radio "Murski val" prilikom radnog posjeta svoje vlade Prekmurju, manje razvijenoj regiji na istoku zemlje. "Do sastanka će doći ako i u predizbornom periodu u susjednoj državi bude dovoljno spremnosti za takav konstruktivan rad i ako se na formalno-pravnoj razini usklade sporazumi", rekao je Janša zamoljen da komentira izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da zajednička sjednica dviju vlada u Sloveniji nije otkazana. Na odnose s Hrvatskom osvrnuo se prilikom boravka u spomenutoj regiji i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji se sastao s predstavnicima mjesne zajednice Hotiza na Muri, poznate od prošle jeseni u vezi gradnje mosta preko Mure i protupoplavnog nasipa koji gradi konzorcij slovenskih i hrvatskih poduzeća. Rupel je rekao da je s jedne strane važno da slovenski parlament donese "koncept odnosno deklaraciju o slovensko-hrvatskim odnosima" i da je potrebno o tome postići nacionalnu suglasnost. Isto tako, prenijela je STA, Rupel je rekao da situaciju ove godine kompliciraju izbori u Hrvatskoj i da "treba biti oprezan jer se prije izbora kaže mnogo toga što se kasnije ne ispuni". Nakon izbora u Hrvatskoj opet će biti vrijeme da se s Hrvatskom postigne neki sporazum, ocijenio je Rupel, dodajući da se slovenska vlada za to priprema.

MOSTAR - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling javno je pozvao međunarodnu zajednicu da se mandat Ureda visokog predstavnika u BIH (OHR) produži na još godinu dana nakon lipnja ove godine, zbog, kako je naveo, rješavanja eventualnih problema nakon donošenja odluke o statusu Kosova i zbog vođenja reformskih procesa u BiH. Ovaj zahtjev Schwarz-Schilling objavio je kao gost komentator u njemačkom dnevniku Die Welt, priopćio je večeras mostarski urad OHR-a. Ovo je prvi puta da Scwarz-Scilling eventualne posljedice rješavanja statusa Kosova po BiH navodi kao razlog traženja produženja mandata Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR). Međunarodna zajednica je prošle godine odlučila da OHR- prestane raditi u BiH potkraj lipnja 2007. godine uz napomenu kako će konačna odluka o daljnjoj sudbini OHR-a biti donesena na sastanku Vijeća za provedbu mira zakazanog za kraj veljače ove godine.

WASHINGTON - Bijela kuća stala je u utorak u obranu bivšeg ministra obrane Donalda Rumsfelda kojeg je kritizirao republikanski senator i kandidat za iduće predsjedničke izbore John McCain, spočitavajući mu loše vođenje rata u Iraku i nazivajući da "najgorim ministrom obrane u povijesti SAD-a". "Mi plaćamo visoku cijenu zbog, najblaže rečeno, lošeg vođenja rata od strane Donalda Rumsfelda. Cijena je jako, jako visoka i ja silno žalim zbog toga", rekao je McCain u ponedjeljak na predizbornom skupu u Južnoj Karolini. Bijela kuća izrazila je podršku Rumsfeldu, ali bez kritike na račun McCaina koji je u Kongresu glavni zagovornik plana predsjednika Georgea W. Busha o slanju dodatnih američkih snaga u Irak. McCain je utjecajni član senatskog Odbora za oružane snage i Bush treba njegovu podršku kako bi ishodio odobrenje Kongresa za dodatnih 100 milijardi dolara u ovoj godini zatraženih za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu.

WASHINGTON - Na suđenju bivšem visokom dužnosniku Bijele kuće Lewisu "Scooteru" Libbyu, optuženom za laganje pod prisegom u istrazi odavanja identiteta agenta CIA-e, u utorak su u završnoj riječi tužitelji odbacili glavnu tezu obrane o tome kako se radilo o Libbyevoj zaboravljivosti a ne laganju, kao "komičnu", dok je branitelj zatražio od porote da odbaci tužbu zbog nedostatka dokaza. Libby, bivši predstojnik ureda potpredsjedika SAD Dicka Cheneya, optužen je za krivokletstvo i ometanje pravde u istrazi iz 2003., vezanoj uz odavanje identiteta tajne agentice CIA-e Valery Plame, supruge američkog diplomata Josepha Wilsona koji je u to vrijeme otvoreno kritizirao odluku Bijele kuće o napadu na Irak. Tereti ga se zbog laganja istražiteljima FBI i velikoj poroti u istrazi afere, kada je tvrdio da je za Plame saznao od novinara Tima Russerta u srpnju 2003. Russert, voditelj NBC-a, opovrnuo je tu tvrdnju dajući iskaz kao svjedok optužbe. Libby i njegovi branitelji tvrde kako on nije lagao, već je zaboravio da je saznao kako Plame tajno radi za CIA-u, mjesec dana ranije od potpredsjednika Dicka Cheneya. U završnoj riječi, tužitelj je rekao kako je teško povjerovati da bi Libby zaboravio na Plame, budući da je gorljivo nastojao diskreditirati njezinog supruga Wilsona, koji je okrivio Bijelu kuću da "izvrće" obavještajne informacije kako bi opravdala napad na Irak. Tužitelji su također odbacili tezu obrane kako je Bijela kuća odabrala Libbya kao "žrtveno janje" da bi u aferi zaštitila glavnog predsjednikovog savjetnika Karla Rovea.

OTTAWA - Srbinu Dragomiru Kariću, bogatom poslovnom čovjeku, prijeti izgon iz Kanade gdje je imigracijski sud odlučio da nikad nije ni trebao ući u tu zemlju zbog svoje bliskosti sa Slobodanom Miloševićem kojemu se sudilo za zločine protiv čovječnosti. U odluci od 9. veljače koja je objavljena u utorak u dokumentu Povjerenstva za useljeništvo i za status prognanika (CISR), sud je ocijenio da je Dragomir Karić bio "visoki savjetnik" bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića tijekom rata na Kosovu 1999. Karić koji je 1993. dobio status stalnog državljanina Kanade, odbacio je optužbu, ali sud to nije uvažio. Ukoliko se dokaže da je bio povezan s Miloševićevim režimom, Karić će biti "neprihvatljiv" u Kanadi na temelju tamošnjih zakona, prenosi France presse. Kariću je ipak dopušteno da ostane u Kanadi dok se rješava njegova žalba. Odvjetnici moraju iznijeti protudokaze do sredine ožujka, dodao je.

WASHINGTON - Američki Vrhovni sud u utorak je ukinuo presudu kojom je udovici jednog pušača iz Oregona na ime naknade štete dodijeljeno 79.5 milijuna dolara, što je velika pobjeda za duhanski div Philip Morris Inc. i dobitak za cijelu duhansku i drugu industriju u SAD, koja traži ograničenja za plaćanje milijunskih kaznenih naknada koje se dosuđuju u sličnim predmetima. U odluci donesenoj uz naglasavanje 5-4, većina sudaca Vrhovnog suda slijedila je nedavni sudski presedan prema kojem novčana kazna za naknadu štete mora odgovarati stvarnoj šteti koja je nanesena. Sudac Stephen Breyer je u obrazloženju stajališta većine naglasio kako je porotnicima na suđenju u Oregonu pogrešno rečeno da trebaju uzeti u obzir i štetu nanesenu drugim pušačima, iako se u predmetu radilo o samo jednom tužitelju. Vrhovni sud vratio predmet je na ponovno razmatranje Visokom sudu u Oregonu a stranke uputio i na mogućnost postizanja vanparnične nagodbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙