FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 20. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 20. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

PALE - Pripadnici NATO snaga u utorak rano ujutro pretražili su stanove kćeri i sina bivšeg vođe bosanskih Srba i haškog bjegunca Radovana Karadžića, javljaju agencije. "U tijeku je operacija traženja u stanovima Sonje i Saše Karadžića. Vjerujemo da su oboje povezani s mrežom koja podupire Karadžića", rekao je glasnogovornik NATO snaga u BiH Derek Chappel, a prenijele su agencije Reuters i Associated Press. Pripadnici NATO snaga upali su negdje u 3,00 sata ujutro u dvije rezidencijalne zgrade na Palama, 15 kilometara istočno od Sarajeva, gdje žive Sonja i Saša Karadžić sa svojim obiteljima. Oboje će biti ispitani, a njihovi stanovi pretraženi zbog mogućih dokaza o skrivanju Radovana Karadžića, kazao je Chappel, javlja Reuters.

WASHINGTON - U planinama sjeverne Afrike mjesecima je pripreman plan da se napadne američko i britansko veleposlanstvo u Tunisu, što je završilo nizom oružanih okršaja u siječnju u kojima je ubijeno desetak militanata i dva časnika tuniskih snaga sigurnosti, piše u utorak The New York Times ističući da najviše brine što je nasilje u mirni Tunis stiglo iz susjednog Alžira. "Najviše uznemirava činjenica da je nasilje u normalno mirni, turistički Tunis stiglo preko granice iz Alžira, gdje je islamska terorističke skupina najavila da će ujediniti radikalne islamističke skupine diljem sjeverne Afrike.

TOKIO - Američki potpredsjednik Dick Cheney stigao je u utorak u Tokio na razgovore s carem, večeru s premijerom i susret s američkim vojnicima na nosaču aviona USS Kitty Hawk. Cheney se neće sastati s japanskim ministrom obrane koji je nedavno podignuo buru nazvavši američku invaziju Iraka "pogreškom". Cheneyev kratki posjet, koji iz Japana odlazi u četvrtka ujutro, gesta je podrške Japanu koji je jedan od najvrednijih saveznika Sjedinjenih Država u ratu protiv terorizma i koji je poslao vojnike u Irak te logističku potporu američkim i koalicijskim snagama u Afganistanu.

KABUL - Afganistanske snage, uz pomoć vojnika NATO-a, u utorak su ponovno osvojile grad na zapadu Afganistana koji su kratko zauzeli talibani, priopćio je dužnosnik. Nekih 200 afganistanskih policajaca i vojnika ušlo je u grad Bakwa u utorak ujutro ne naišavši na otpor, rekao je guverner Muhajuddin Baluch. On je kazao kako su se i snage NATO-a pridružile ovoj operaciji. Afganistanske snage tragaju u okolici za talibanskim militantima, koji su ušli u grad Bakwu u ponedjeljak i nakon kraćeg

zadržavanja ga napustili, izjavio je guverner.

CANBERRA - Australija će poslati diplomatsku misiju u Sjevernu Koreju u sljedećih nekoliko tjedana kako bi se potvrdio nedavno sklopljeni sporazum sa službenim Pjongjangom o prekidu sjevernokorejskog nuklearnog programa, izjavio je premijer John Howard u utorak. Howard je diplomatsku misiju najavio nekoliko sati nakon telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom. Sjeverna je Koreja prošli tjedan pristala zatvoriti u roku od 60 dana svoj nukelarni kompleks i onesposobiti sva nuklearna postrojenja, a zauzvrat će dobiti 50 tisuća tona nafte ili gospodarsku pomoć jednake vrijednosti.

BAGDAD - U eksploziji cisterne s klorom u utorak je na glavnoj cesti sjeverno od Bagdada poginulo pet osoba, a 138 je ozlijeđeno, među kojima je mnogo žena i djece koji su se otrovali plinom, priopćila je policija. Prema priopćenju, eksplozija nedaleko restorana u gradu Tajiju, dvadesetak kilometara od glavnoga grada možda je i teroristički napad, ali još je moguće da je ipak riječ o nesreći.

SEUL - Epidemija ospica odnijela je četiri života i zarazila oko tri tisuće milijuna ljudi u Sjevernoj Koreji, objavio je u utorak Crveni križ. Komunistički diktator zatražio je pet milijuna doza cjepiva kako bi se spriječilo širenja te bolesti, dodaje su svom priopćenju Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. "Od studenoga 2006. dijagnosticirano je da su tri tisuće osoba u Narodnoj Republici Koreji zaražene ospicama", dodaje Crveni križ. "U tijeku je kampanja cijepljenja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙