FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija INA od sutra će na svojim benzinskim postajama prodavati naftne derivate po novim višim cijenama, a poskupljenje se kreće od 0,7 posto kod dizela do 2,9 posto kod loživog ulja, dok Eurosuper 95 poskupljuje za 1,7 posto. Tako će se Eurosuper 95 od sutra do 5. ožujka na Ininim postajama prodavati po cijeni od 7,69 kuna po litri, što je 13 lipa više od dosadašnjih 7,56 kuna, izvijestili su danas iz Ine. Nova maloprodajna cijena Supera 95 je 7,44 kune po litri, Super plus 98 je 7,75 kuna, Eurodizel će prodavati po cijeni od 6,93 kune, dok će najmanje poskupiti Dizel i nova mu je cijena 6,80 kuna. Plavi dizel od sutra će se prodavati po cijeni od 3,98 kuna, a lož ulje 4,35 kuna po litri. INA cijene naftnih derivata može korigirati svakih 15 dana na osnovi Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a korekcija ovisi o kretanju cijene derivata na tržištu Mediterana, te kretanju tečaja dolara.

SLAVONSKI BROD - Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu predsjednici HSLS-a i HSS-a Đurđa Adlešić i Josip Friščić rekli su kako nema razgovora o koaliciji sa HSP-om na državnoj razini, a sporazum s tom strankom o zajedničkom izlasku na skore izvanredne izbore u Brodu plod je dogovora stranačkih organizacija na terenu. Svojim općinskim, gradskim i županijskom organizacijama ostavljamo pravo da pronalaze partnere s kojima mogu ostvariti svoje programe, kazao je predsjednik HSS-a Friščić. Dodao je kako kao koalicija za parlamentarne izbore o mogućoj suradnji razgovaraju ponajprije s regionalnim strankama, ali kad je riječ o suradnji ili koaliranju na državnoj razini, s HSP-om nije bilo takvih razgovora, rekao je Friščić.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je danas želju da posjeti predsjednika SDP-a Ivicu Račana, koji se liječi u muenchenskoj gradskoj bolnici. "U četvrtak ću biti u Muenchenu, a rado bih posjetio gospodina Račana, ako mu to dopusti zdravstveno stanje i ako on to želi", rekao je Sanader koji će u četvrtak u Muenchenu zajedno s bavarski premijerom otvoriti turistički sajam. Sanader je Račanu poželio sve najbolje u ljudskom i političkom smislu u borbi s teškom bolesti. Upitan kako će se bez Račana razvijati kampanja za parlamentarne izbore, Sanader je ocijenio kako će najzanimljiviji biti sraz između SDP-a i HNS-a, koji su usmjereni na isti birački korpus lijevog centra.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Unije zajednice Albanaca Hrvatske koje ga je upoznalo s položajem albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika. Posebno su naglasili važnost realizacije programa iz područje kulturne autonomije za očuvanje i razvijanje identiteta pripadnika albanske nacionalne manjine. Tijekom susreta bilo je riječi i o stanju na području jugoistočne Europe. Članovi izaslanstva iskazali su interes da pomognu u razvijanju boljih gospodarskih veza između Hrvatske i Albanije.

VINKOVCI - U noći s nedjelje na ponedjeljak razbijeno je staklo na vratima i ulazu u zgradu u kojoj se u središtu Vinkovaca, u Ulici Jurja Dalmatinca, nalaze prostorije županijske i gradske organizacije SDP-a, potvrđeno je iz vinkovačkog SDP-a. Po riječima Dubravke Kraljević iz vinkovačkog SDP-a, to je drugi put u posljednjih mjesec dana da je nepoznati počinitelj razbio staklo na ulazu u sjedište te stranke u Vinkovcima. Na mjestu događaja očevid su obavili djelatnici vukovarsko-srijemske policije. Po riječima glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Miroslava Janjića, policija istražuje taj vandalski čin.

VIROVITICA - Veterinarski zavod iz Križevaca potvrdio je danas sumnje virovitičkih veterinara da je pas lutalica uhvaćen 11. veljače ove godine u prigradskom naselju Podgorju bio zaražen virusom bjesnoće. Mješanca tipa vučjaka uhvatili su radnici komunalne tvrtke "Flora" na dojavu građana o napasnu ponašanju. "Isti dan kad je uhvaćen, pas je uginuo u "Florinu" prihvatilištu pa smo strvinu poslali na analizu u Veterinarski zavod u Križevce. Riječ je o tzv. urbanom tipu bjesnoće koji se javlja u domaćih životinja koje nisu cijepljene. Budući da pas nije bio pod nadzorom, virus je mogao prenijeti drugim domaćim životinjama pa je to prigradsko naselje pod pojačanim nadzorom. No više o tome saznat ćemo za dva do osam tjedana koliko traje inkubacija", izjavio je direktor Veterinarske stanice u Virovitici dr. veterinarske medicine Saša Kovačević.

ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poziva uprave fakulteta koje su podnijele žalbe na presude za neisplaćene božićnice iz 2001. da ih odmah povuku i isplate dugove prije ovrhe kako ne bi povećali troškove i sebi i državi. Sindikat znanosti u večerašnjem priopćenju upozorava dekane, ravnatelje i rektore na štetne posljedice podnošenja žalba i ističe da svaka odgoda isplate, među kojima je i ulaganje žalba, svakim danom povećava dug zaposlenicima i time stvara znatno veće obveze državnom proračunu, a Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa otežava konačan povrat novca.

SIBINJ - U spomen na osmoricu seljaka, aktivista i članova Hrvatske seljačke stranke koje su u nemirima 19. veljače 1935. u Sibinju nedaleko od Slavonskog Broda ubili jugoslavenski žandari, podno spomenika žrtvama u središtu tog mjesta položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Uz predstavnike županijskih i općinskih vlasti, vijence su položila i stranačka izaslanstva te čelnici tamošnje Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. U mjesnoj crkvi služena je misa, a u povodu Dana općine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

ZAGREB - Dramska skupina Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske "Orient espresso" večeras je u Zagrebu izvedbom monodrame "Kameni spavač" obilježila 90. obljetnicu rođenja hrvatskoga pjesnika Maka Dizdara. U režiji dramaturginje Lane Bitenc monodramu je u MM Centru izveo Filip Murselbegović. Pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar rođen je 1917. u Stolcu, a umro je 1971. u Sarajevu. Književnik Ferid Karihman napisao je kako je Dizdar "bio kovač kamena svog Stoca, svoje Herceg-Bosne, svoje Hrvatske. On je musliman, Hrvat, potomak bogumila i starih dizdara, hrvatski pjesnik na hrvatskom jeziku i arhaičnom i suvremenom", istaknuo je Karihman. Podsjetio je kako je Mak uza svoje pjesničko djelo uredio nekoliko antologija proze i pjesništva te bio urednik sarajevske književne revije "Život".

POŽEGA - Djelatnici požeško-slavonske Policijske uprave na nalog županijskog državnog odvjetnika prikupljanju obavijesti, odnosno poduzimaju izvide kako bi utvrdili je li požeška tvrtka "Pinki" povezana s distribucijom vrećica za šećer s antisemitskim sadržajem i crtežom Adolfa Hitlera. Glasnogovornik PU-a Željko Grgić rekao je kako očekuje da će već u srijedu biti završeni obavijesni razgovori i drugi izvidi, o čemu bi javnost mogao izvijestiti taj dan na konferenciji za novinare. Centar Simona Wiesenthala jučer je pozvao hrvatske vlasti da zakonski primoraju tvrtku Pinki da prestane proizvoditi i distribuirati paketiće šećera na omotnicama kojih je otisnut crtež Hitlera i antisemitski vic.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙