FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PODGORICA - Hrvatska i Crna Gora održavaju vrlo dobre političke odnose, a tome bi trebalo priložiti i dobre gospodarske odnose, rekao je u ponedjeljak u Podgorici tijekom razgovora s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Šeks boravi u dvodnevnom službenom posjetu Crnoj Gori, a prvog dana o bilateralnim i drugim odnosima razgovarao je s predsjednikom crnogorske Skupštine Ranko Krivokapićem, šefom diplomacije Milanom Roćenom i premijerom Željkom Šturanovićem. "Dobrim političkim odnosima Zagreba i Podgorice treba priložiti i dobre gospodarske odnose", rekao je Šeks u razgovoru s Roćenom.

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) objavilo je u ponedjeljak da su nigerijski otmičari dva hrvatska i jednog državljanina Crne Gore zatražili da njihova tvrtka otvori telefonsku liniju putem koje bi predstavnici tvrtke mogli komunicirati sa svojim otetim radnicima. Informacija prema kojoj su otmičari stupili u kontakt s brodovlasničkom tvrtkom "Hydrodive", registiranoj u glavnom gradu Nigerije Lagosu, stigla je iz hrvatskog veleposlanstva u Londonu, doznaje Hina iz Ureda glasnogovornika u MVP-u. Kako je ranije izvijestio pomoćnik ministrice u Upravi za konzularne poslove Vinko Ljubičić, hrvatski državljani Renato Garma i Mate Luša oteti su u nedjelju u 23,00 sata, a treća oteta osoba je državljanin Crne Gore Milan Smolović.

DEEWANA - Najmanje 67 osoba izgorjele su žive u napadu u noći na ponedjeljak na vlak koji povezuje Indiju i Pakistan, a trebao je zaustaviti mirovni proces između dviju suparničkih zemalja u južnoj Aziji, izvijestili su čelnici tih zemalja. No taj napad "potaknut mržnjom" neće spriječiti mirovne napore između New Delhija i Islamabada, rekao je pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf. U velikom požaru koji su prouzročile dvije eksplozije na bazi kerozina izgorjela su dva vagona "vlaka prijateljstva" između New Delhija i Lahorea u Pakistanu. Nesreća se dogodila kada se vlak približavao Panipatu, 100 km sjeverno od indijske prijestolnice. Indija "s gnušanjem osuđuje taj teroristički čin", rekao je premijer Mahmohan Singh obećavši da će "krivci biti kažnjeni".

BAGDAD - Najmanje je četrdeset osoba ubijeno u ponedjeljak u sukobima u Iraku, od čega 22 u Bagdadu i njegovim predgrađima, prema podacima sigurnosnih služba. U Bagdadu su u ponedjeljak rano ujutro eksplodirale dvije naprave kućne izrade u većinskom šijitskom sektoru Karrada, na istočnoj obali Tigrisa i ubile jedanaest osoba. Prva eksplozivna naprava koja je bila podmetnuta u autobusu usmrtila je petero i ranila najmanje jedanaestero, doznaje se od istog izvora. Druga je naprava eksplodirala u četvrti Zaafaraniyah (na jugoistoku, isto u sektoru Karrada) pri prolasku policijske ophodnje, ubivši trojicu policajaca i troje civila, izjavio je za AFP sigurnosni izvor rekavši kako je broj žrtava porastao naspram ranijeg izvješća u kojemu su se spominjale dvije žrtve. U istom napadu najmanje je 40 osoba ranjeno, javlja isti izvor.

BUKUREŠT - Rumunjski svećenik je u ponedjeljak osuđen na 14 godina zatvora zato što je, zajedno s još četiri redovnice, uzrokovao smrt jedne redovnice u egzorcističkom ritualu. Irina Maricica Cornici (23) je preminula u lipnju 2005. godine u samostanu Svetog trojstva u sjeveroistočnom rumunjskom selu Tanacu nakon što je bila vezana nekoliko dana bez hrane i vode i lancem pričvršćena za križ u egzorcističkom ritualu kojeg je predvodio Daniel Petru Corogeanu (31), redovnik koji je služio kao svećenik samostana, a kojem su prisustvovale još četiri redovnice. Sud u gradu Vaslui je proglasio Corogeanua i četiri redovnice krivim jer su lišili Irinu Cornici slobode što je dovelo do njene smrti.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je u ponedjeljak Eriku Elizabeth Feller, pomoćnicu visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) s kojom je razgovarao o pitanjima povratka i reintegracije izbjeglih i prognanih te rješavanju njihovih imovinskih i socijalnih problema, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Predsjednik Mesić je upozorio na potrebu da se ti problemi ne rješavaju isključivo u uskim nacionalnim okvirima i zauzeo se za regionalni pristup uz izraženu podršku međunarodnih institucija, stoji u priopćenju.

BEOGRAD - Predsjednica sudskog vijeća Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala koje sudi optuženima za atentat na premijera Zorana Đinđića, sutkinja Nata Mesarević dobila je prijetnje na svoj službeni mobilni telefon. "Uznemirena sam, jer sam na službeni broj dobila prijetnje i molim sve da sud ostave da radi svoj posao", kazala je sutkinja Mesarević u ponedjeljak u sudnici, u nastavku procesa za atentat na premijera. Kako tvrdi Radio B92, prijetnje su sutkinji Mesarević upućene s telefonskog broja koji pripada upravniku beogradskog Centralnog zatvora Miroslavu Miciću, ali MMS poruka nije poslana s njegovog telefonskog aparata već je zloporabom kompjutorskog softvera poslana s nepoznate lokacije, uz lažno prikazivanje njegovog broja.

VERSAILLES - Francuski parlament usvojio je u ponedjeljak amandman ustava kojim će se omogućiti proširenje ovlasti parlamenta, te će njegovi članovi od sada moći smijeniti predsjednika države te pokrenuti kazneni postupak protiv njega nakon njegova napuštanja predsjedničke funkcije, izvijestile su agencije. To je jedan od triju amandmana za koje se glasovalo na posebnoj sjednici donjeg doma parlamenta, kojima će se ispuniti predizborno obećanje iz 2002. francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, samo nekoliko tjedan prije njegova odlaska s predsjedničke funkcije.

KIJEV - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u svojem je izvješću u ponedjeljak ustvrdila kako je među žrtvama trgovine ljudima, koje se tjera na prisilni rad ili prostituciju, najviše Ukrajinaca - muškaraca, žena i djece - više od bilo kojeg drugog naroda u istočnoj Europi. Od 1991. i propasti nekadašnjeg SSSR-a, oko 117 tisuća Ukrajinaca završilo je u situacijama u kojima ih se izrabljuje u Europi, na Bliskom istoku i u Rusiji, objavio je IOM. Ukrajinske vlasti tvrde kako niske plaće i nezaposlenost nagone tisuće njihovih državljana na potragu za poslom u inozemstvu, što ih čini vrlo ranjivima pred kriminalcima, koji im često oduzmu putovnicu i ne žele im je vratiti.

MOSKVA - Poljska i Češka riskiraju da postanu metama ruskih projektila ako pristanu da se na njihovom teritoriju instaliraju dijelovi američkog proturaketnog sustava, izjavio je u ponedjeljak ruski general u posljednjoj u nizu ratobornih poruka iz Moskve. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako ne vjeruje američkim tvrdnjama da je dopremanje komponenti proturaketnog sustava u Europu usmjereno protiv prijetnje koja dolazi iz Irana te je zaprijetio da bi Rusija mogla uzvratiti protumjerama. General Nikolaj Solovtsov, zapovjednik ruskim raketnih snaga, rekao je da bi američki potez narušio stratešku stabilnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙