FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 17. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.
ZAGREB, 17. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

WASHINGTON - Nakon četiri dana žučne rasprave u kojoj su sudjelovala 492 kongresnika, Predstavnički dom američkog Kongresa u petak je izglasao neobvezujuću rezoluciju kojom izražava protivljenje odluci predsjednika Georgea W. Busha da u Irak pošalje dodatnih 21.500 vojnika. Za rezoluciju je glasovalo 246 zastupnika, a 182 su bila protiv. Sedamnaest republikanskih kongresnika suprotstavilo se predsjedniku Bushu i vodstvu stranke i podržalo dokument, dok su dva demokratska kongresnika glasala protiv. Demokrati će u Senatu u subotu ponovo pokušati staviti na raspravu Bushov novi plan za Irak, no njihovo drugi pokušaj u dva tjedna ima slabe izglede za uspjeh. Više republikanskih senatora podržava prijedlog demokrata, no čelnik senatske manjine Mitch McConnell, izjavio je u petak kako ne očekuje da će demokrati dobiti 60 glasova koliko je potrebno da njihov prijedlog dođe na raspravu. Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi, pozdravila je ishod glasovanja i naglasila kako "dvostranačka neobvezujuća rezolucija šalje vrlo jasnu i čvrstu poruku predsjedniku SAD da je u Iraku potreban novi smjer kao što je poručio američki narod na izborima u studenom 2006".

TEHERAN - Sukobi između policije i naoružanih osoba izbili su u petak u gradu Zahedanu u jugoistočnom Iranu nakon eksplozije jedne bombe, objavila je iranska agencija Fars, a prenio Reuters.

"Banditi su pucali u ljude nakon što je bomba eksplodirala u školi. Traju sukobi između policije i naoružanih bandita", kaže se u vijesti. Nakon eksplozije koja se dogodila predvečer u gradu je nestalo struje. "Policija je opkolila to područje iz kojeg još dopiru pucnji", stoji u vijesti.

To je druga eksplozija u Zahedanu u zadnja dva dana, nakon što je u srijedu u eksploziji automobila bombe poginulo najmanje 11 ljudi.

RIM - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u petak je rekao kako bilo kakvi budući napadi talibana ovise o potpori izvana i najavio kako će se na njih odgovoriti iznimnom snagom Karzai je to rekao tijekom posjeta Italiji, dan nakon što je američki predsjednik George Bush ustvrdio kako saveznici unutar NATO-a moraju poslati više vojnika u Afganistan, gdje se talibanski borci pripremaju za novu proljetnu ofenzivu.

"Takozvana proljetna ofenziva talibana ovisi o strukturi potpore koju imaju ili nemaju izvan Afganistana", rekao je Karzai. "Dođe li do nje, odgovorit ćemo iznimnom snagom", dodao je.

Talibani su rasporedili 10.000 boraca za proljetnu ofenzivu "krvavih napada" na strane vojnike u Afganistanu, izjavio je u petak talibanski zapovjednik Abdul Rahim.

"Kada zatopli i zazeleni lišće pokrenut ćemo krvave napade na strane vojnike koje predvode SAD", rekao je Rahim.

PARIZ - Francuska je u petak ustvrdila da je mreža koja novači borce za Irak, uključujući i bombaše samoubojice, slala te ljude u radikalne islamske škole u Egiptu prije nego što su odlazili u Irak.

U srijedu je Francuska priopćila da je njezina policija uhitila jedanaest osoba u sklopu istrage oko krugova koji se bave novačenjem. Za devetero uhićenih smatra se da su povezani s al-Qaidom. Operacija je provedena kao rezultat zajedničke istrage s belgijskim vlastima. U Belgiji je uhićeno još devet osoba.

"Novake su prvo slali u Egipat kako bi naučili arapski jezik i doktrine...u najradikalnijim (vjerskim) školama, a potom bi, preko ćelije u Saudijskoj Arabiji, povezane s al-Qaidom, se u Siriji sastali s pripadnicima mreže koji su ih vodili u Irak, gdje su izvodili terorističke akcije, pa i samoubilačke napade", kaže se u priopćenju francuskog ministarstva pravosuđa objavljenom u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙