FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 16. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 16. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

LJUBLJANA - Dvoje slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu Mojca Drčar Murko i Jelko Kacin osudili su u petak govor talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana uz talijanski "Dan sjećanja" kao pokušaj nijekanja Pariškoga mirovnog ugovora iz 1947. kojim su određene i granice između Italije i bivše SFRJ, te ocijenili da je slovenska vlada na nj trebala reagirati. "Napolitanove izjave negiraju Pariški mirovni ugovor, a to je veliki europski problem", ocijenila je Mojca Drčar Murko, dok je Kacin koji je i predsjednik stranke rekao da se Napolitanove izjave "itekako tiču Slovenije". "Vlada je zbog toga trebala na njih jasno odgovoriti", rekao je Kacin i naglasio da je "došlo vrijeme za solidarnost s Hrvatskom" koju je bilo potrebno podržati u diplomatskom sporu proteklih dana.

LJUBLJANA - Zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik slovenskih Socijal-demokrata (SD) Borut Pahor izjavio je u petak na konferenciji za novinare da je pogođen riječima koje je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano izrekao uz dan talijanskog sjećanja na žrtve fojbi, te ocijenio da bi slovenska vlada na određeni način ipak trebala na to reagirati. "Govor talijanskog predsjednika me je ražalostio i pogodio. Najviši predstavnik Italije po mojem je sudu na nedopustiv i iskrivljen način osvijetlio neke bolne događaje iz nedavne prošlosti", rekao je Pahor. Dodao je da bi se Slovenija na Napoletanove tvrdnje na određeni način trebala očitovati.

ZAGREB - Hrvatska je zainteresirana za preispitivanje kanadskog viznog režima prema hrvatskim državljanima, izjavio je državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević koji je u petak primio u nastupni posjet veleposlanika Kanade u Hrvatskoj Thomasa Marra, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). U pogledu bilateralnih odnosa između dviju zemalja, državni tajnik Biščević je u razgovoru s Marrom ponovio interes Hrvatske za preispitivanjem kanadskog viznog režima prema hrvatskim državljanima, te je u tom smislu pozdravio najavljeni radni posjet kanadskog međuresornog izaslanstva Republici Hrvatskoj planiran za ožujak ove godine, kaže se u priopćenju MVPEI-ja.

SUBOTICA - Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik hrvatske manjine u Skupštini Srbije Petar Kuntić negativno je ocijenio ozračje na prvom zasjedanju novog saziva srbijanskog parlamenta istaknuvši da su se zbog istupa pojedinih zastupnika, uglavnom Srpske radikalne stranke, predstavnici nacionalnih manjina neugodno osjećali. "Atmosfera je bila toliko napeta da nitko od predstavnika nacionalnih manjina nije govorio na svojemu materinjem jeziku, iako na to imamo pravo", izjavio je Kuntić, dodajući da su u raspravi o budućem statusu Kosova Albanci često spominjani u negativnom kontekstu. Petar Kuntić je zastupničko mjesto u Skupštini Srbije osvojio kao kandidat hrvatske manjine i DSHV-a na listi Demokratske stranke Borisa Tadića. On je prvi predstavnik hrvatske manjine koji se nakon 1992. uspio izboriti za mandat u Skupštini Srbije.

BRUXELLES - Posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari rekao je u petak kako "ne vjeruje u čuda" kada je riječ o predstojećim pregovorima Srba i kosovskih Albanaca o konačnom statusu Kosova, no dijalogu želi dati još jednu "priliku". "Ne vjerujem u čuda, no iskreno sam htio objema stranama dati još jednu priliku da se nađu", rekao je Ahtisaari nakon sastanka u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s veleposlanicima 26 zemalja članica i desetak trećih zemalja koje također sudjeluju u mirovnim snagama NATO-a na Kosovu. Ahtisaari je istaknuo kako je "spreman saslušati ideje obiju strana", koje "imaju vremena da razmotre" njegove prijedloge iznesene 2. veljače do novog kruga pregovora koji bi se trebao održati 21. veljače u Beču.

MOSKVA/BRATISLAVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u petak da bi neovisnost Kosova uzrokovala ozbiljne probleme na Balkanu i šire, prenose ruske novinske agencije. Neovisnosti Kosova usprotivila se i Slovačka, nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, poručivši kako ga neće podržati bez pristanka Srbije. Posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari predložio je plan, koji podržavaju SAD i EU, za konačno rješenje statusa Kosova koji otvara put neovisnosti te pokrajine. Srbi i kosovski Albanci ponovno će se okupiti za pregovaračkim stolom 21. veljače u Beču.

PARIZ - Europski istražitelj zadužen ispitati navode o zlostavljanju zatvorenika u rukama agenata CIA-e kazao je u petak da su mu Sjedinjene Države odbile zahtjev za posjet zatvoru Guantanamo. Istražitelj Vijeća Europe Dick Marty planirao je putovati u Guantanamo zajedno s Manfredom Nowakom, posebnim istražiteljem Ujedinjenih naroda zaduženim za mučenje. "SAD je poslao vrlo kratak odgovor da oni ne mogu udovoljiti zahtjevu za posjet i razgovor sa zatvorenicima", rekao je glasnogovornik Vijeća Europe.

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u četvrtak izjavio da je ključni sporazum o kontroli naoružavanja iz razdoblja Sovjetskog Saveza postao "besmislen" jer NATO odbija ratificirati novu verziju s amandmanima, prenose ruske novinske agencije. Lavrov je kazao da je neuspjeh NATO-a da provede moderniziranu verziju sporazuma o konvencionalnim snagama u Europi (CFE) doveo do "ekstremne neravnoteže" u naoružavanju između Rusije i NATO-a, prenose agencije Interfax, Itar Tass i Ria Novosti. Rusija je ratificirala verziju s amandmanom CFE sporazuma, ali Sjedinjene Države i druge članice NATO-a odbijaju to učiniti dok Rusije ne povuče svoje postrojbe iz bivših sovjetskih republika Moldove i Gruzije.

WASHINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa u petak bi trebao prihvatiti rezoluciju u kojoj izražava protivljenje odluci predsjednika Georgea W. Busha da u Irak pošalje dodatnih 21.500 vojnika. Nakon cjelotjedne rasprave o tekstu rezolucije, u kojoj su naznačeni i daljni koraci koje većinski demokrati namjeravaju poduzeti protiv daljnjeg angažmana SAD u Iraku, očekuje se da će dokument podržati sva 233 demokratska kongresnika i 10 do 20 od 201 republikanca u domu. Rezolucija je neobvezujuća za predsjednika Georgea W. Busha, koji kao vrhovni zapovjednik ima sve ovlasti za razmještanje oružanih snaga.

BAGDAD - Irački premijer Nouri al-Maliki razgovarao je u petak video-vezom s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom kazavši kako su prvi rezultati plana za jačanje sigurnosti u Bagdadu "sjajni", priopćila je iračka vlada. "Rezultati sigurnosnog plana ovih prvih dana su sjajni", rekao je irački premijer, prema priopćenju. Novi sigurnosni plan, čija je primjena počela u srijedu, predviđa šire ovlasti za policiju i vojsku u Bagdadu i privremeno zatvaranje kopnenih granica s Iranom i Sirijom.

BAGDAD - Američka vojska objavila je u petak da nema nikakvih saznanja o tome da je vođa al Qaede u Iraku poginuo ili je ozlijeđen u napadu sjeverno od Bagdada, dok izvori iz iračke vojske tvrde da je njegov suradnik, koji je navodno poginuo, već tjedan dana u zatvoru južno od Bagdada. Glasnogovornik iračkog ministarstva unutarnjih poslova rekao je ranije u petak da je teroristički vođa Abu Hamza al-Muhajir, poznatiji kao Abu Ayyub al-Masri, ranjen, a njegov bliski suradnik ubijen u četvrtak u sukobu s iračkim snagama nedaleko od Balada, sjeverno od Bagdada. Vijest o ranjavanju Al-Masrija zanijekala je i al Qaeda u Iraku.

RIM - Talijanski sud je u petak donio odluku da se bivšem premijeru Silviu Berlusconiju treba suditi na ponovljenom suđenju zbog optužbi za korupciju. Bivši premijer i medijski mogul oslobođen je u prosincu 2004. godine optužbi za korupciju jer je navodno podmitio suce u pokušaju da zaustavi prodaju konglomerata SME protivničkoj tvrtki još 1985. godine. Pokušaji da se ovaj slučaj izvede na sud blokirani su zbog zakona koje je usvajala Berlusconijeva vlada. No, talijanski Ustavni sud je odbacio taj zakon prošli mjesec te je Kasacijski sud donio odluku da se Berlusconiju treba ponovno suditi, kazao je njegov odvjetnik Niccolo Ghedini.

GAZA/JERUZALEM - Palestinski premijer Ismail Haniyeh prisegnuo je u petak u džamiji da će za tri tjedna sastaviti koalicijsku vladu svoga pokreta Hamasa i umjerenog Fataha, unatoč unutarnjim sukobima, prenose agencije. Haniyeh je u četvrtak podnio ostavku i raspustio vladu, a predsjednik Mahmoud Abbas zadužio ga za sastav nove vlade sukladno dogovoru o podjeli vlasti koji su dotad zavađeni Fatah i Hamas postigli prošloga tjedna.

BEOGRAD - Bivši zapovjednik postrojbe za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija ponovno je u petak u Okružnom sudu u Beogradu na ponovljenom suđenju za atentat na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999. godine, osuđen na 15 godina zatvora. Za atentat na Draškovića, tada lidera najjače oporbene stranke u Srbiji, u kojem su ubijena četvorica visokih dužnosnika Srpskog pokreta obnove, među kojima i brat Draškovićeve supruge Danice, na 15 godina zatvora osuđen je i bivši pripadnik JSO Nenad Ilić, vozač kamiona s pijeskom kojim je atentat počinjen. Pripadnici JSO Nenad Bujošević, Branko Berček, Dušan Maričić i Leonid Milivojević, osuđeni su na po 14 godina zatvora, godinu manje nego što im je isto sudsko vijeće izreklo na suđenju 2005. godine, presudom koju je ukinuo Vrhovni sud Srbije zbog navodno pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

OSLO - Staklenički plinovi koje se najviše okrivljuje da uzrokuju globalno zatopljenje dosegnuli su rekordnu razinu u atmosferi i najvjerojatnije tome pridonose i pojačane emisije s područja Azije, gdje se ubrzano razvija industrija, tvrdi norveški znanstvenik Kim Holmen. "Razine su na novim visinama", kazao je Holmen, direktor Norveškog polarnog instituta koji nadzire postaju za mjerenje Zeppelin na arktičkom arhipelagu Svalbard oko 1.200 kilometara od Sjevernog pola. Znanstvenici tvrde da je koncetracija ugljičnog dioksida najveća u atmosferi u posljednjih 650.000 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙