FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Žarka Muljačića "Iz dubrovačke prošlosti"

ZAGREB, 14. veljače 2007. (Hina) - Knjigu poznatog romanista Žarka Muljačića "Iz dubrovačke prošlosti" predstavili su danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu akademik Vladimir Stipetić, ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva Stjepan Ćosić i autor.
ZAGREB, 14. veljače 2007. (Hina) - Knjigu poznatog romanista Žarka Muljačića "Iz dubrovačke prošlosti" predstavili su danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu akademik Vladimir Stipetić, ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva Stjepan Ćosić i autor.

U knjizi (308 str.) koja je objavljena u Matičinoj biblioteci Pleter, objavljeno je devetnaest Muljačićevih radova iz dubrovačke kulturne povijesti, gospodarskog i društvenog života.

Muljačićevi historiografski radovi objavljeni prije pedeset godina i danas su pouzdana i moderna analiza dubrovačkoga kulturnog i gospodarskog života, rekao je Ćosić, dodavši kako su mu radovi moderniji od većine djela današnje recentne historiografije.

Po njegovim riječima Muljačićeva je zasluga i u tome što je još pedesetih godina u hrvatsku povijesnu znanost uveo strukturalizam, naspram službenog marksističkog pogleda.

Stipetić je podsjetio kako su Muljačićevi prijevodi Kotruljevićevih djela "O trgovini i savršenom trgovcu" i "Knjige o umijeću trgovanja" vrlo vrijedan doprinos povijesti hrvatske kulture.

Prijevodom eseja prosvjetitelja Tome Basiljevića "Bilješke o malim gradovima i malim državama" te radom o njegovu djelu, Muljačić je na svjetlo dana iznio smješniju stranu života i mentaliteta našega građanstva, rekao je Stipetić.

Govoreći o svom životu, Muljačić je podsjetio na razdoblje rada u Puli, gdje je kao mladi profesor 1947. na gimnaziju predavao hrvatski jezik.

"Bilo je to vrijeme nakon potpisivanja Mirovnoga ugovora o razgraničenju između Italije i bivše Jugoslavije", rekao je, napomenuvši kako je jedna Talijanka zbog odluke britanske vojske o povlačenju iz Pule pištoljem ubila britanskoga časnika zato što je dopustio odlazak Talijana.

"Zbog tog je osuđena na dvadeset godina zatvora", dodao je, podsjetivši kako su Talijani prije odlaska iz Pule razbijali stakla i uništavali kuće.

Žarko Muljačić (1922.) bavi se i općom lingvistikom, odnosno područjem fonologije i standardologije. Proučavao je nastanak standardnih romanskih jezika te izradio načela za njihovu dinamičku klasifikaciju. Jedan je od utemeljitelja Filozofskoga fakulteta u Zadru. Dopisni je član HAZU, strani dopisni član Akademije della Crusca u Firenci i Akademije Nazionale dei Lincei u Rimu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙