FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Italija i Hrvatska otvorile stare ratne rane - Guardian

ZAGREB, 14. veljače 2007. (Hina) - Žestoki se rat razvio preko Jadrana nakon što su predsjednici Hrvatske i Italije razmijenili optužbe za rasizam i barbarstvo, ocijenio je britanski dnevnik Guardian u utorak.
ZAGREB, 14. veljače 2007. (Hina) - Žestoki se rat razvio preko Jadrana nakon što su predsjednici Hrvatske i Italije razmijenili optužbe za rasizam i barbarstvo, ocijenio je britanski dnevnik Guardian u utorak.

Guardian navodi kako je odgođen posjet talijanskih diplomata, kako su veleposlanici dviju zemalja pozvani na razgovore u ministarstva vanjskih poslova i kako je talijanski premijer Romano Prodi napao Hrvatsku nakon što je njezin predsjednik Stjepan Mesić talijanskog predsjednika Giorgija Napoletana optužio za rasizam i pokušaj prekrajanja povijesti.

Navodeći kako je Napoletano subotnjim govorom o žrtvama fojbi zgranuo Hrvatsku i Sloveniju i izazvao buru, britanski dnevnik kaže kako su se Prodi i ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema u ponedjak uljučili u svađu, dajući do znanja da se Italija suočila sa svojom fašističkom prošlošću, a Hrvatskoj to još predstoji.

"Nama ne trebaju lekcije o fašizmu od Italije", citira Guardian neimenovanog hrvatskog političara.

Guardian potom čitatelje upoznaje s time da je zapravo riječ o teritoriju, protjerivanjima i ubojstvima u dijelovima Istre i Dalmacije, uspoređujući cijelu situaciju s onom milijuna Nijemaca koji su bili protjerani, a mnogi i ubijeni, iz srednje i istočne Europe nakon pada nacizma.

Britanski list daje i povijesnu pozadinu, navodeći kako su Mussolinijevi fašisti pripojili istočni Jadran prije 2. svjetskog rata i kako je Napoletano dodatno razgnjevio Hrvate posmrtno odlikujući fašističkog guvernera Zadra koji je 1947. osuđen za ratne zločine i pogubljen u ondašnjoj Jugoslaviji.

Promatrače je iznenadila oštrina izrečenog na obje strane, jer su oba predsjednika bivši komunisti koji vuku korijene iz ratnih partizanskih pokreta, primjećuje autor članka.

Slični sukobi, piše dalje Guardian, tinjaju između Njemačke i Poljske, nakon što je njemački lobi odlučio podnijeti zahtjev za povrat imovine ne Europskom sudu. No njemačka vlada protivi se tim zahtjevima i distancirala se od njemačkog lobija.

"Promatrači su primijetili da bi, u slučaju da je njemački predsjednik optužio Poljsku za barbarizam i krvožednost, kao što je Napoletano optužio "Slavene", međunarodni odjek bio strahovit", piše Guardian.

Na kraju članka stoji kako su talijanski dužnosnici jasno dali do znanja da bi Hrvatska mogla naići na probleme na svojem putu u EU i kako se Zagreb boji da bi se mogao suočiti sa zahtjevima da ili vrati ili proda imovinu u mjestima koja su sad vrlo tražene turističke atrakcije u Dalmaciji i Istri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙