FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Delo": Mesićeva izjava "razbjesnila" talijanske političare"

LJUBLJANA, 29. siječnja 2007. (Hina) - Razgovor hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za talijansku tv-mrežu RAI 3 i reakcije talijanskih političara na njegove izjave kojima je naglasio da nema revizije Osimskih sporazuma, a talijanske žrtve 'fojbi' stavio u kontekst obračuna izazvanih dugogodišnjom fašističkom represijom, izazivaju jake medijske reakcije i u Sloveniji.
LJUBLJANA, 29. siječnja 2007. (Hina) - Razgovor hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za talijansku tv-mrežu RAI 3 i reakcije talijanskih političara na njegove izjave kojima je naglasio da nema revizije Osimskih sporazuma, a talijanske žrtve 'fojbi' stavio u kontekst obračuna izazvanih dugogodišnjom fašističkom represijom, izazivaju jake medijske reakcije i u Sloveniji.

"Mesić je strašno naljutio Talijane, a njegova izjava da su fojbe bile osveta za fašističke zločine sasvim je razbjesnila talijanske političare", ističe u ponedjeljak u naslovu i podnaslovu ovećeg teksta "Delo", vodeći slovenski list.

Rimski dopisnik "Dela" Tone Hočevar Mesićeve poruke iz intervjua stavlja u kontekst nedavnih sugestija koje su u Ljubljani izrekli ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, a onda i premijer Romano Prodi, o potrebi trojnog "pomirbenog" sastanka predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske, te trojnim razgovorima o "napuštenoj imovini" esula iako je pitanje odštete za nju već regulirano.

Razgovor s Mesićem odnosio se na pitanja "fojbi, imovine esula i mogućih novih pregovora s Hrvatskom i Slovenijom, drugim riječima na nepriznavanje Osimskog i Rimskog sporazuma", navodi "Delo", podsjećajući da su ta pitanja inicirana prilikom boravka D'Aleme i Prodija u Ljubljani.

Inače marginalna emisija treće državne televizijske mreže ovaj je put imala zanimljive reakcije u Italiji jer su Mesićeve riječi i njegovo protivljenje promjeni međunarodnih ugovora predstavljeni u medijima kao "hrvatsko nijekanje fojbi nakon Drugog svjetskog rata", napominje "Delo" i dodaje da su talijanski političari reagirali na Mesićev intervju još prije nego je bio emitiran i da ga je komentirao tršćanski list "Il Piccolo" koji u takvim i sličnim slučajevima preuzima ulogu "stvaranja javnog mnijenja na nacionalnoj razini".

Navodeći neke od reakcija istaknutih talijanskih političara iz kruga sadašnje talijanske vlade, "Delo" prenosi njihovu ocjenu da su Mesićeve izjave označile "korak natrag", te neke ocjene iz krugova bivšeg premijera Berlusconija da su navodi hrvatskog predsjednika možda izrečene "u sklopu predizbornih bitaka" koje se u Hrvatskoj sada već vode.

"Mesić je (u intervjuu) inzistirao na svojem stajalištu, na načelu Pacta sunt servanda (ugovore treba poštovati), te na mišljenju da je pitanje imovine esula zatvoreno, a dodao je i objašnjenje da bi Italija morala priznati svoju fašističku prošlost i suočiti se sa činjenicom da su fojbe bile osveta za fašističke zločine, te da Italija koja je 1943. promijenila stranu (u ratu) nije platila ratnu odštetu", prenosi "Delo" stajališta koja je predsjednik Mesić zastupao u razgovoru za talijansku televizijsku mrežu RAI 3.

Uz to, list u vezi sa spomenutim pitanjima donosi i posebnu izjavu koju je za "Delo" dao Miloš Budin, podtajnik u talijanskom ministarstvu za vanjsku trgovinu i, kako se ističe, prvi etnički Slovenac (iz Trsta) u nekoj talijanskoj vladi do sada.

"Delo" prenosi Budinovu izjavu za "Il Piccolo" da bi po mišljenju Italije "bilo dobro redefinirati pitanje napuštene imovine esula, te razgovarati o obvezama Slovenije i Hrvatske", ali dodaje i posebnu izjavu koju je Budin dao za "Delo".

On je objasnio da se "sve može urediti samo dogovorno, u interesu i u korist svih triju strana", te da "nitko ne zahtijeva ponovne pregovore o potpisanim sporazumima, nego se samo predlaže dijalog o neriješenim pitanjima, o stvarima o kojima je još moguće razgovarati, a nisu riješena nijednim sporazumom", prenosi "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙