FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski čelnici odbacili Mesićeve izjave

RIM, 12. veljače 2007. (Hina) - Talijanski čelnici, predsjednik Giorgio Napolitano i ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, ocijenili su u ponedjeljak navečer "potpuno neosnovanom" izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je kritizirao riječi talijanskog šefa države u povodu Dana sjećanja na fojbe, prenose talijanski mediji.
RIM, 12. veljače 2007. (Hina) - Talijanski čelnici, predsjednik Giorgio Napolitano i ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, ocijenili su u ponedjeljak navečer "potpuno neosnovanom" izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je kritizirao riječi talijanskog šefa države u povodu Dana sjećanja na fojbe, prenose talijanski mediji.

Sve talijanske agencije i listovi na svojim internet stranicama objavili su večeras izjavu Mesića koji je izrazio "čuđenje" izjavom Napolitana u povodu Dana sjećanja, u kojoj je "nemoguće ne vidjeti elemente otvorenog rasizma, revizionizma i političkog revanšizma", kako je preneseno u Italiji.

Mesićeva reakcija na govor Napolitana je "potpuno neosnovana", izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema koji se nalazi u Bruxellesu.

"Takva reakcija iznenađuje i žalosti", komentirao je D'Alema, te najavio da će talijansko ministarstvo vanjskih poslova obznaniti službeno priopćenje.

Quirinale, sjedišta talijanskog predsjednika u Rimu, nije službeno reagirao, ali je dao do znanja da Napolitano "u cijelosti dijeli mišljenje ministra D'Aleme" glede Mesićevih riječi.

"Nakon što detaljno razmotrimo izjavu (Mesića), ocijenit ćemo što ćemo učiniti uz konzultiranje i premijera Romana Prodija i predsjednika republike Giorgia Napolitana", rekao je D'Alema. On je dodao da su Napolitanove riječi išle "u pravcu priznavanja povijesne istine što je temelj svakog procesa pomirenja". D'Alema drži kako po njegovu mišljenju nije shvaćeno "pravo značenje Napolitanovih riječi".

"Demokratska Italija je više puta priznala što je učinio fašizam na Balkanu. Velika zemlja, kao što je naša, svakako je priznala užase koje je počinio fašizam na Balkanu i osudila fašističku okupaciju bivše Jugoslavije", rekao je D'Alema te dodao kako bi "na isti način hrvatski predsjednik trebao znati da su se mnogi ljudi i političke snage borili uz bok jugoslavenskih partizana protiv nacifašističke okupacije".

D'Alema je naglasio da bi "Mesić trebao znati da se obraća predsjedniku demokratske i antifašističke Italije, koja se obračunala s fašističkom prošlošću". Istodobno Italija osjeća potrebu kazivanja istine o nevinim talijanskim žrtvama kojih je bilo u onom tragičnom trenutku poslije Drugog svjetskog rata, iznosi D'Alema, te naglašava kako je povijesna istina preduvjet za puni proces pomirenja "što mi želimo, radi čega predlažemo da se održe i simbolički potezi o kojima se govorilo".

I ostali talijanski političari izražavaju solidarnost s Napolitanom. Bivši predsjednik Zastupničkog doma, čelnik oporbene Unije demokršćanskog centra Pierferdinando Casini izjavio je da je Mesić pogriješio, a doživotni senator i bivši premijer Giulio Andreotti poziva na prekid polemika.

"Potrebno je pročitati sve stranice povijesti i one za nas najbolnije jer je to jedini način za stvaranje budućnosti u našoj zemlji i Europi", izjavio je Gavino Angius, član Demokratske ljevice i potpredsjednik Senata.

Predstavnik Nacionalnog saveza Maurizio Gasparri je izjavio da je "Napolitano ispravno govorio o genocidu", a šef senatora Komunističke obnove Giovanni Russo Spena kaže kako su "fojbe bile nevjerojatna drama, ali je potrebno istraživati korijene mržnje i ubojstva civila".

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor hrvatskog veleposlanika u Rimu Tomislava Vidoševića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙