FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Odraziti" Michelangela Pistoletta u Domu HDLU

ZAGREB, 6. veljače 2007. (Hina) - Izložba "Odraziti" istaknutog suvremenog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta otvorit će se 7. veljače u galerijama "Bačva" i "Prsten" Doma hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).
ZAGREB, 6. veljače 2007. (Hina) - Izložba "Odraziti" istaknutog suvremenog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta otvorit će se 7. veljače u galerijama "Bačva" i "Prsten" Doma hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Kroz svoje cikluse ogledala kojima propituje što je stvarnost, a što umjetnost, Pistoletto se još šezdesetih pokazao idealnim primjerom za odnos suvremene i klasične umjetnosti, rekla je povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl, voditeljica novigradske Galerije Rigo, na današnjoj konferenciji za novinare.

U Galeriji "Prsten" izložit će se 15 serigrafija u boji na ogledalima od inoxa različitih dimenzija, koji su dijelovi serija, nastajali od 1962. do 2003. iz vlasništva fondacije Citadellarte Pistolleto (Biella) i Galerije Franco Zattoni (Cervia).

Pistolettov stol-ogledalo u obliku Sredozemnog mora oko kojeg su smještene sjedalice sakupljene iz različitih mediteranskih zemalja, izloženi su u Galeriji "Bačva".

Izložba je dio talijanskog projekta "Love Difference" zaklade "Cittadellarte", kojim se promiču i potiču kreativni projekti za međukulturalno društvo, mreže slobodnog znanja, globalno-lokalne radionice za međukulturalne djelatnike, kongresi, susreti, seminari, koncerti, izvedbe i izložbe po mediteranskim morima svijeta.

Ravnateljica Talijanskog instituta za kulturu Paola Ciccolella rekla je da je Pistoletto važan u svjetskim razmjerima, a posebnost mu je što uključuje publiku u svoj rad.

Koordinatorica udruge "Love Difference" Emanuela Baldi najavila je da će umjetnik 14. veljače u Domu HDLU sudjelovati na okruglom stolu "Umjetnost za odgovornu društvenu preobrazbu".

Nakon okruglog stola u Galeriji PM otvorit će se izložba američkog umjetnika Williama Betscha "Dokaz/Rad zaborava".

Michelangelo Pistoletto (1933., Biella) prve zrcalne slike stvara početkom šezdesetih. Njima uvodi novu "retrovizornu" perspektivu gdje gledatelj zauzima aktivnu ulogu zajedno s dimenzijom vremena. Djela su mu izložena u najvažnijim muzejima moderne i suvremene umjetnosti, od New Yorka do Seula.

U Galeriji "Prsten" izložba će biti otvorena do 25. veljače, a u Galeriji "Bačva" do 28. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙