FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Gliptoteci izložba portugalskog umjetnika Josea de Guimaraesa,

ZAGREB, 22. siječnja 2007. (Hina) - U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) večeras je otvorena izložba uglednoga portugalskog umjetnika Josea de Guimaraesa pod nazivom "Jose de Guimaraes - Objekti i grafike".
ZAGREB, 22. siječnja 2007. (Hina) - U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) večeras je otvorena izložba uglednoga portugalskog umjetnika Josea de Guimaraesa pod nazivom "Jose de Guimaraes - Objekti i grafike".

Izloženo je 30 djela, objekata, neonskih objekata, serigrafija i litografija, nastalih od 1971. do 2001.

Izložbu je priredilo Portugalsko veleposlanstvo u Zagrebu, uz novčanu pomoć Ministarstva kulture RH i zagrebačkoga Gradskog ureda za kulturu, a otvorio ju je portugalski veleposlanik u Zagrebu Luis Barreiros.

Jose de Guimaraes, jedan od najpoznatijih portugalskih umjetnika, rođen je 1939., a svoje prvotno ime Marques zamjenjuje na početku svoje umjetničke karijere u Guimaraes u čast svoga rodnoga grada, istaknula je na otvorenju izložbe ravnateljica Gliptoteke HAZU-a Ariana Kralj.

Predstavljajući tog umjetnika golema opusa, čija se djela nalaze u najuglednijim svjetskim zbirkama i galerijama, napomenula je da je Guimaraes dugo godina živio u Angoli, "upivši" afričku kulturu pa je u svoja djela utkao simbole nadahnute umjetnošću crnog kontinenta.

Svoj umjetnički ugled postigao je 1984. velikom izložbom u zgradi Zaklade Gulbenkian u Lisabonu, nakon toga izlaže u Bruxellesu, Milanu, Kjotu, Sao Paolu i Meksiku. Njegov put sve više pokazuje univerzum oblika i figura sa snažnom kozmopolitskom crtom, istaknuo je u predgovoru kataloga izložbe vodeći francuski likovni kritičar Pierr Restany.

"Guimaraesova djela spoj su energije, susret formalnih i semantičkih znakova umjetnikova jezika i jezika orijenta. To je srž Guimaraesova djela. Također slikar slijedi impulse spiritualne vizije, djela se temelje na situacijama, zemljopisu, povijesti, osobito rodnog Portugala", navodi se u katalogu.

Autor postava izložbe je Mario Beusan.

Izložba u Gliptoteci će ostati otvorena do 8. veljače, a realizirana je u sklopu zajedničkoga projekta hrvatskih muzeja pod nazivom "Noć u muzejima" koji se u Hrvatskoj obilježava 24. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙