FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 30. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Novinar Domagoj Margetić, optužen na Haškome sudu (ICTY) zbog objave identiteta haških svjedoka, u ponedjeljak je pregledan u zagrebačkoj bolnici Merkur zbog toga što se loše osjećao i ondje mu je preporučena konzultacija s psihijatrom i neurologom te je iste večeri otpušten, potvrdio je njegov branitelj. U očekivanju izricanja presude, zakazane za 7. veljače u Haagu, po optužnici podignutoj zato što je u ljeto 2006. objavio popis 102 zaštićena haška svjedoka, Margetić je štrajk glađu počeo u petak te najavio da je "spreman i umrijeti bude li mu dosuđen zatvor". Haško tužiteljstvo traži za Margetića kaznu od šest mjeseci zatvora i 50 tisuća eura novčane kazne. Margetić za svoje stanje optužuje hrvatsku vladu i Hrvatsko novinarsko društvo kojemu zamjera da ne štiti struku.

LJUBLJANA - Slovenski mediji bliski vladi u utorak u komentarima ne pridaju preveliku političku težinu razmjeni diplomatskih nota između Ljubljane i Zagreba i ocjenjuju da su takve note postale uobičajenom praksom. U komentaru mariborske "Večeri" smatraju ih dijelom folklora. Čini se da je nota s hrvatske strane motivirana predizbornom nervozom i ne bi bilo dobro kad bi se tome prepustila i Slovenija, iznosi komentator "Večeri" i smatra da "međusobno prijavljivanje" Bruxellesu kad je riječ o neriješenoj granici nije dobro. Problemi se preuveličavaju i na svoj način dolaze "nacionalisti na obje strane", piše komentator, dodajući da sada treba odgovoriti kako zaplete s granicom riješiti: "Novim pregovorima, arbitražom ili europskom kamuflažom". I "Delo" smatra da su razmjene nota na istu temu kao i diplomatski izrazi o stalnom prijateljstvu i pomaganju susjeda u pristupanju euroatlantskim integracijama jedna vrsta istrošene rutine.

JERUZALEM - Izrael želi očuvati primirje dogovoreno 25. studenog s palestinskim skupinama u Pojasu Gaze, ali će zadržati pravo na protuterorističke akcije, izjavio je u utorak izraelski dužnosnik iz vojnih krugova koji je želio ostati anoniman. "Želimo očuvati primirje, no ne odustajemo od ciljanih napada na teroriste. To ne znači da ćemo pokrenuti operaciju širih razmjera u Gazi", rekao je isti izvor. On je opetovano isticao da "preventivne operacije protiv terorista ne znače prekid dogovorenog primirja". U međuvremenu su izraelske snage bombardirale tunel nedaleko od graničnog prijelaza Karni u Pojasu Gaze. Glasnogovornik izraelske vojske priopćio je da je tunel ciljan jer se vjeruje da je Palestincima služio za upade i napade na izraelski teritorij.

GAZA - Prekid vatre zamišljen da okonča krvave sukobe između palestinskih pokreta Fataha i Hamasa globalno se poštuje u utorak u pojasu Gaze, gdje je Izrael izveo zračni napad nakon samoubilačkog napada u Eilatu. Sukobi između aktivista Hamasa, koji kontrolira vladu, i Fataha predsjednika Mahmuda Abasa, prouzročili su smrt 34 osobe i stotinjak ranjenih od 25. siječnja navečer prema najnovijim podacima. Radi se o najtežim sukobima od izborne pobjede islamista Hamasa u siječnju 2006. nad Fatahom. Naoružane osobe iz dvije suparničke skupine povukle su se s ulica ali su pripadnici sigurnosnih službi bili prisutni pored službenih zgrada, nakon stupanja na snagu prekida vatre.

SULEJMANIJA - Trinaest šijitskih Kurda ubijeno je, a 39 ranjeno u utorak u eksploziji bombe blizu šijitskog svetišta u središtu Khaneqinea, 170 km sjeveroistočno od Bagdada, objavila je policija. Po riječima policijskog časnika Azada Isse, bomba je smještena u kanti za smeće. Napad je bio usmjeren na zajednicu "fayli" šijitskih Kurda, u trenutku žalovanja u Khaneqineu. Među žrtvama nalazi se žena i dijete, prema istom izvoru. Khaneqine nije smješten u autonomnom području Kurdistana, nego u pokrajini Diyala. Danas ga nastanjuju samo "fayli", nakon protjerivanja sunitskih i šijitskih Arapa koji su se ondje nastanili neposredno nakon pada režima Sadama Huseina.

ZAGREB/ADDIS ABBEBA - Na summitu Afričke unije u utorak se raspravljalo o raspoređivanju nekoliko tisuća vojnika mirovnih snaga u Somaliji, kako bi se izbjegao opasan vakuum nakon odlaska etiopskih snaga. Etiopija, čija je vojna mašinerija omogućila somalskoj prijelaznoj vladi da porazi islamske militante koji su prijetili svrgavanjem vlade, objavila je da je njezina misija u Somaliji okončana. Za Somaliju je, kako se procjenjuje, potrebno hitno prikupiti 4.000 mirovnjaka, da bi potom te snage postupno narasle na 8.000 vojnika. EU, SAD i Etiopija pozivaju somalskog predsjednika Abdullaha Yusufa da otvori vrata što većem broju frakcija, posebice umjerenim islamistima, te moćnim vođama klanova, kako bi se što prije stabiliziralo anarhično stanje u zemlji. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je somalske čelnike da "pokrenu proces pomirbe koji bi uključio sve strane" kako bi se izašlo iz građanskog rata.

PEKING - Pregovori šestorice o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi nastavit će se 8. veljače u Pekingu, izjavio je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. "Nakon konzultacija sa svim stranama, pregovori šestorice nastavit će se 8. veljače", kazala je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu. Prethodni sastanak višestranačkih pregovora koji je okupio obje Koreje, SAD, Kinu, Japan i Rusiju, održan je u prosincu u glavnom gradu Kine bez napretka. Amerikanci i Sjeverni Korejci nastavili su u utorak u Pekingu drugu pregovaračku sesiju o financijskim restrikcijama protiv režima u Pjongjangu.

ZAGREB - Oko 10 milijuna ilegalnih imigranata živi u Rusiji i oni su uglavnom došli iz drugih bivših sovjetskih država, priopćila je u utorak Savezna migracijska služba, a prenose ruski mediji. "Prema podacima stručnjaka, u Rusiji ilegalno živi 10 milijuna

imigranata", rekao je Romodanovskij. Čelnik Savezne migracijske službe Konstantin Romodanovskij izjavio je da godišnje u Rusiju uđe 22 milijuna stranaca. Oko 80 posto svih stranaca koji ulaze u Rusiju su građani bivših sovjetskih republika - uglavnom Ukrajine, Kazahstana, Uzbekistana, Moldavije, Tadžikistana i Azerbajdžana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙