FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 28. siječnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BERLIN - Četrdesetak osoba ozlijeđeno je, od kojih su dvije u smrtnoj opasnosti, u nedjelju u nesreći belgijskog autobusa na njemačkom autoputu, izjavio je glasnogovornik policije. Autobus koji je prevozio 42 belgijska turista na povratku sa skijanja u Južnom Tirolu, i dva vozača, sletio je s kolnika kod Marktheidenfelda u Bavarskoj, kazao je glasnogovornik policije Karl-Heinz Schmidt. Prema prvim podacima istrage, 52-godišnji vozač vjerojatno je zadrijemao za volanom, dok su uvjeti na cesti bili dobri.

BERLIN - Više stotina građana prosvjedovalo je u nedjelju u Berlinu protiv revizionističkih i antisemitskih izjava iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, priopćila je njemačka policija. Na poziv udruge "Volim Izrael", prema čijoj je procjeni u prosvjedima sudjelovalo tisuću ljudi, prosvjednici su u povorci prošetali između berlinske gradske vijećnice i spomenika žrtvama holokausta uz slogan "Nećemo IV. Reich s fuehrerom Ahmadinedžadom", tražeći da se "zaustavi luđak prije nego potpuno poludi". Iranski predsjednik koji niječe holokaust i tvrdi da će Izrael nestati "najpogubniji je političar našeg vremena", uzvikivali su prosvjednici među kojima su bili predstavnici 90 židovskih organizacija, njemačko-izraelskih udruga i iranske oporbe.

ZAGREB - Pripadnici prvog hrvatskog operativnog tima za mentorstvo i vezu (OLMT) i prvog hrvatskog pješačkog voda (INF TF) vratili su se u nedjelju iz Afganistana, gdje su od srpnja 2006. godine, sudjelovali kao jedna od sastavnica hrvatskog kontigenta u sklopu misije ISAF-a, priopćio je MORH u nedjelju navečer. Drugi hrvatski mentorski tim i drugi hrvatski pješački vod (HRV INT TF) otputovali su petak u Afganistan kako bi zamijenili prvi kontingent. U Afganistan je u petak na šestomjesečni mandat otišlo 69 pripadnika hrvatske vojske i to 27 pripadnika OMLT-a i 42 pripadnika pješačkog voda, većinom pripadnika 2. gardijske brigade.

BAGDAD - Rođak Sadama Huseina priznao je u nedjelju na sudu u Bagdadu da je naredio čišćenje kurdskih sela tijekom vojne operacije Anfal 1988., ali je istaknuo da je ispravno postupio i da se nema za što ispričati. Ali Hasanu al-Madžidu poznatom kao "kemijski Ali" sudi se zajedno s petoricom bivših čelnika stranke Baath za zločine počinjene u vojnoj operaciji Anfal (Ratni plijen). Početkom mjeseca siječnja izjavio je na sudu da je postrojbama naredio da pogube sve koji nisu poslušali vladinu naredbu i napustili svoja sela, a u nedjelju je naglasio da je on bio jedini koji je izdavao naredbe za uništenje sela i progon ljudi.

KIRKUK - Najmanje je šesnaest osoba ubijeno, a trideset je ranjeno u nedjelju u dvama napadima automobilom-bombom u Kirkuku, gradu bogatom naftom, sjeverno od Bagdada, doznaje se od sigurnosne službe. "Prvi automobil-bomba eksplodirao je ispred tvrtke za prodaju automobila u kojoj je bio izložen velik broj automobila i gdje se okupilo mnoštvo ljudi, pri čemu je njih osmero izgubilo život, a osamnaestero je ranjeno", kazao je načelnik policije u Kirkuku. Napad se dogodio u četvrti Al-Mas u kojemu žive Kurdi i kršćani. "Drugi automobil-bomba eksplodirao je u kurdskoj četvrti Šorja, ubivši osmero i ranivši dvanaestero ljudi", dodao je načelnik policije.

AMMAN - Šef Hamasa u egzilu u Damasku Khaled Mechaal izjavio je u nedjelju da njegov pokret gleda pozitivno na prijedlog kralja Saudijske Arabije Abdulaha o "hitnom" palestinskom sastanku namijenjenom prekidu sukoba. "Vodstvo islamskog pokreta otpora Hamasa pozitivno gleda na poziv kralja Saudijske Arabije na sastanak na svetom mjestu s braćom iz pokreta Fatah radi rješavanja svih problema i donošenja nacionalnog sporazuma i formiranja vlade nacionalnog jedinstva", kazao je Mechaal. Palestinski predsjednik Mahmud Abas pristao je također na prijedlog kralja Saudijske Arabije koji poziva čelnike Fataha i Hamasa da se susretnu u Meki radi okončanja smrtonosnih sukoba u pojasu Gaze, objavilo je u nedjelju palestinsko predsjedništvo.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair izjavio je u nedjelju da su trenutačni pregovori o Sjevernoj Irskoj važni koliko i oni koji su doveli do povijesnog mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. "Idući će tjedni biti važni koliko i pregovori na Veliki petak", kazao je Blair, dok je Sinn Fein, glavna katolička stranka u nedjelju održava sastanak koji će biti bitan za nastavak procesa podjele vlasti u pokrajini. "Utvrdit ćemo imamo li temelje za budućnost Sjeverne Irske koji će nam omogućiti podjelu vlasti između unionista i republikanaca, prvi put na doista čvrstoj osnovi", rekao je Blair za BBC.

GUATEMALA - Zamjenik kubanskog ministra vanjskih poslova Bruno Rodriguez izjavio je u nedjelju u Gvatemali da se zdravstveno stanje kubanskog predsjednika Fidela Castra polako popravlja i rekao kako će se možda vratiti na posao. "Mogu reći da njegov oporavak teče postupno", kazao je Rodriguez koji je predvodio kubansko izaslanstvo u Gvatemali. Oporavak Fidela Castra je prilično dobar, ali to je "prirodan i, prema tome, spor proces", dodao je. Prema tom dužnosniku, kubanski predsjednik se pridržava uputa svojih liječnika i "vratit će se svojim dužnostima čim mu liječnici to dopuste".

KISANGANI - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon izjavio je u nedjelju po završetku razgovora s predsjednikom Josephom Kabilom da UN "ne namjerava napustiti DR Kongo", već pružiti potporu reformama koje su nužne za obnovu zemlje. "UN ne namjerava prepustiti DR Kongo njegovoj sudbini", rekao je Ban na na tiskovnoj konferenciji u zračnoj luci u Kisanganiju po završetku polusatnog razgovora s Kabilom. "Naprotiv, želimo pratiti njegovu vladu u provedbi reforma i politike decentralizacije kako bi se ojačala stabilnost i gospodarski razvitak zemlje", istaknuo je novi glavni tajnik svjetske organizacije.

DUBLIN - Sinn Fein, glavna katolička stranka Ulstera, pristala je u nedjelju, u povijesnom glasovanju, priznati legitimnost sjevernoirske policije, javlja AFP. Tijekom konferencije u Dublinu, izaslanici Sinn Feina masovno su se izjasnili u korist stranačkog priznavanja legitimnosti PSNI-ja (Police Service of Northern Ireland). U prošlosti katolici su uvijek smatrali da je policija bila pristrana u korist protestanata. Oko 2.500 članova Sinna Feina okupilo se u nedjelju u Dublinu kako bi glasovali o tome hoće li priznati legitimitet sjevernoirskoj policiji, u kojoj 80 posto pripadnika čine protestanti.

TEHERAN - Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Igor Ivanov izjavio je u nedjelju u Teheranu da će Rusija poštovati rokove za gradnju nuklearne centrale koju njegova zemlja podiže na jugu Irana. "Rusija je odlučna da ispuni svoju obvezu i dovrši centralu u Bušeru do predviđenog roka", u rujnu 2007., kazao je Ivanov, a prenosi službena iranska agencija Irna. Vrhovni iranski duhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei rekao je pak da se "suradnja i obveze iz prošlosti moraju ubrzati i konkretizirati", javila je iranska televizija. Ivanov se sastao s Hameneijem i predao mu poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙