FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 22. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

ZAGREB - Rezultati izbora u Srbiji su, prema onome što se moglo čuti posljednjih mjeseci, očekivani i mislim da postoji šansa da se u Srbiji formira proeuropska vlada, izjavio je u ponedjeljak predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader. Odgovarajući na upite novinara nakon predstavljanja Hrvatske izvozne ofenzive, Sanader je rekao da drži da bi formiranje proeuropske vlade bilo dobro ne samo za Srbiju i njen put prema euroatlantskim integracijama, već i da bi to bio značajan doprinos trajnoj političkoj stabilizaciji jugoistoka Europe.

SARAJEVO - Najviši bosanskohercegovački dužnosnici u ponedjeljak su uglavnom ocijenili kako je ishod parlamentarnih izbora u Srbiji očekivan a pri tom su izrazili nadu kako će europski orijentirane stranke uspjeti sastaviti novu vladu i izolirati radikale. Bosanskohercegovački mediji značajnu su pozornost posvetili izborima u Srbiji a predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u prvom je postizbornom komentaru kazao kako jer sada na strankama demokratskog bloka u Srbiji da postignu dogovor oko ustroja nove vlasti. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je ranije bio i veleposlanikom BiH u Beogradu te dobro poznaje tamošnje prilike upozorio je ipak kako je polovica biračkog tijela Srbije dala potporu nacionalističkoj politici što ne ohrabruje.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova Europske unije okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu na svom prvom ovogodišnjem sastanku na kojem će, između ostaloga, razgovarati o rezultatima nedjeljnih parlamentarnih izbora u Srbiji. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je po dolasku na sastanak kako očekuje da će u Srbiji "proeuropske i demokratske snage formirati novu vladu". Rasprava o Srbiji i zapadnom Balkanu predviđena je za vrijeme radnog ručka.

VARŠAVA - Postavljanje američkog proturaketnog štita na teritoriju Poljske i Češke osnažit će obranu Europe od nuklearnog napada, objavio je u ponedjeljak visoki američki dužnosnik, no ruski vojni dužnosnici smatraju da je on predstavlja prijetnju Rusiji. Pomoćnih državne tajnice Daniel Fried rekao je za poljski list Rzeczpospolita da se Rusija, koja je često kritizirala taj projekt, nema čega bojati. "Vjerujemo da će izgradnja infrastrukture proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj značajno ojačati obranu ujedinjene Europe", izjavio je Fried. "Naglašavam da taj sustav nije uperen protiv Rusije", dodao je. Ruski general Vladimir Popovkin drži kako taj sustav predstavlja izravnu prijetnju Rusiji.

TAIPEI - Kina je rasporedila 900 raketa tako da su usmjerene prema Tajvanu i tajvanske zračne snage bile bi paralizirane već u prvom zračnom udaru iz Kine, objavio je u ponedjeljak list United Daily News. Novine su citirale neimenovani američki vojni obavještajni izvor, koji je sudjelovao na seminaru u Taipeiu, a koji je rekao da novi podaci Pentagona o vojnoj prijetnji Tajvanu pokazuju da je Kina povećala broj raketa kratkog dometa koje su usmjerene prema Tajvanu na 900. Riječ je o raketama koje imaju domet od 300 do 600 kilometara. Izvor je rekao da se broj kineskih raketa usmjerenih prema Tajvanu i dalje povećava, ali da je teško reći njihov točan broj budući da su mnoge skrivene u planinskim pećinama.

ISLAMABAD - Tri pakistanska vojnika ubijena su u ponedjeljak u, kako se vjeruje, samoubilačkom napadu na vojni konvoj u regiji Sjeverni Waziristan, gdje talibani uživaju jaku potporu, priopćila je vojska. "Automobil bijele boje zaletio se u konvoj i izgleda da je to bio samoubilački napad", rekao je vojni glasnogovornik Shaukat Sultan u izjavi za Reuters. Samoubilački napadi na pakistansku vojsku su rijetki, pa čak i na područjima gdje se vojska bori protiv pro-talibanskih boraca i gerilaca al Qaide od kraja 2003. godine.

ZAGREB - Jedan ruski televizijski novinar na smrt je pretučen u Vladivostoku, priopćila je u ponedjeljak policija, a prenijele su ruske novinske agencije. Tijelo Kontantina Borovka (25) pronađeno je u subotu rano ujutro u jednoj ulici s ozljedama koje upućuju na to da je pretučen. Borovko je bio voditelj jutarnjeg programa na regionalnoj televiziji Gubernija. Policija je pokrenula istragu ubojstva. Međunarodna federacija novinara priopćila je ovog mjeseca da je više od 200 novinara ubijeno u Rusiji od 1993. godine.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush u utorak navečer održat će govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, u kojem će imati još jednu priliku da brani svoju novu politiku u Iraku, rezimira dosege svoje administracije u 2006. i najavi zakonske prijedloge za iduću godinu. Bush će izaći pred zastupnike Predstavničkog doma i Senata, u kojima prvi put otkako je u Bijeloj kući dominiraju demokrati, koji upravo pripremaju rezolucije protiv njegova plana da u Irak pošalje novih 21.500 vojnika. Otkako je prije 12 dana objavio novi plan za Irak, protivljenje demokrata povećanju broja američkih vojnika u toj zemlji povećalo se, a najavljene rezolucije počele su dobijati i sve širu podršku među Bushovim republikancima.

PARIZ - Abbe Pierre, rimokatolički svećenik koji se odrekao bogatstva kako bi svoj život posvetio skrbi za beskućnike čime je stekao status najpoštovanijeg Francuza, umro je u ponedjeljak u dobi od 94. godine. U Abbeu Pierreu Francuska je izgubila "ličnost od goleme važnosti, svoju savjest, čovjeka koji je personificirao božansko", kazao je predsjednik Republike Jacques Chirac primivši vijest o smrti. Drugi francuski dužnosnici hvalili su dugogodišnji rad tog istaknutog svećenika, neumornog križara u ratu protiv siromaštva koji je nesebično pomagao društvenim izopćenicima, ljudima gurnutima na rub zapadnjačkog društva. Abbe Pierre bio je primljen u parišku bolnicu 14. siječnja zbog bronhitisa, a umro je u ponedjeljak ujutro od dišnih komplikacija. Rođen 1912. godine kao Henri-Antoine Groues i peto dijete u obitelji trgovca svilom.

ZAGREB/BAGDAD - U dvije gotovo istodobne eksplozije u središnjem dijelu Bagdada u ponedjeljak oko podneva ubijeno je više od 60 osoba, a ranjeno više od stotinu, prenose agencije pozivajući se na policijske izvore. Prema agenciji Associated press (AP), koja se poziva na policijske i bolničke izvore, u eksplozijama je ubijeno 65 osoba, a ranjeno 113 u dva gotovo istodobna napada u šijitskoj trgovačkoj četvrti u središnjem dijelu Bagdada. Prva se eksplozija dogodila na sajmištu Haraj u četvrti Bab al-Sharqi, a gotovo odmah zatim eksplodirao je automobil-bomba parkiran nekoliko metara dalje. Bab al-Sharqi je šijitska četvrt na istočnoj obali rijeke Tigris, piše agencija France presse.

TOKIO - Radioaktivna voda iscurila je iz tvornice za preradu nuklearnog otpada na sjeveru Japana, no nema ozlijeđenih niti štete za okoliš, objavila je u ponedjeljak uprava tvornice. Oko 20 litara vode iscurilo je u nedjelju popodne iz uređaja za kompresiju u tvornici za preradu potrošenog nuklearnog goriva u selu Rokkasho, objavila je tvrtka Japan Nuclear Fuel Ltd. Voda je iz uređaja iscurila na pod i nije došla u kontakt s radnicima, a nema niti opasnosti da je izašla iz kruga tvornice, tvrdi glasnogovornik tvrtke Hiroya Tsuruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙