FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled događaja iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 18. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled događaja iz svijeta do 4,30 sati.

MOSTAR/BRUXELLES - Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling na susretu u Bruxellesu odbacili su svaki pokušaj povezivanja budućnosti Republike Srpske s odlukom o konačnom statusu Kosova, priopćio je u srijedu navečer mostarski Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

"Bosna i Hercegovina je priznata suverena država čiji je teritorijalni integritet zajamčen Daytonskim mirovnim sporazumom", rekao je Scwarz-Schilling i dodao da je "Srbija potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i da mora poštivati svoje međunarodne obveze".

Ovo Solanino i Shwarz-Schillingovo odbacivanje povezanosti rješavanja konačnog statusa Kosova s Republikom Srpskom uslijedilo je nakon što su aktualni srbijanski premijer Vojislav Koštunica i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković u svojim nedavnim odvojenim izjavama doveli u vezu rješavanje statusa Kosova s BiH rekavši kako se Srbiji ne može oteti oboje - Kosovo i Republika Srpska, odnosno da ako Kosovo ima pravo na osamostaljenje onda takvo pravo ima i Republika Srpska.

LONDON - Britanski i francuski premijer Tony Blair i Dominique de Villepin nakratko su se susreli u srijedu kasno popodne u Londonu, kako bi raspravili o zbivanjima u Europi, energiji, okolišu i međunarodnoj politici.

Dvojica šefova vlade razgovarali su o njemačkom predsjedanju EU-om, ekonomskim i ustavnim izazovima Europe, energetskoj sigurnosti i klimatskim promjenama, Bliskom istoku i Afganistanu.

"Francuska i V. Britanija imaju puno toga zajedničkog za učiniti" kako bi se nosili s aktualnim velikim izazovima, "radilo se u okolišu, terorizmu, sigurnosnom okolišu ili ekonomskim promjenama", naglasio je Blair u kratkom obraćanju novinarima.

BERLIN - Međunarodni kvartet o Bliskom istoku okupit će se "vjerojatno 1. i 2. veljače" u Washingtonu, objavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu u Berlinu pred novinarima.

"Oboje smo mišljenja da je došlo vrijeme za sastanak kvarteta", sastavljena od SAD-a, Rusije, EU-a i UN-a" u prvim danima veljače u Washingtonu", kazao je šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier nakon razgovora s Rice.

Državna tajnica je ocijenila da će biti "korisno održati taj sastanak s kvartetom prije" susreta koji ona treba održati s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

PARIZ - Prijedlog uvođenja ukidanja smrtne kazne u francuski Ustav, koje je prije godinu dana najavio predsjednik Jacques Chirac, dobio je u srijedu zeleno svjetlo francuske vlade i trebao bi se predstaviti parlamentu prije predsjedničkih izbora u travnju i svibnju.

Vijeće ministara pokrenulo je nacrt zakona koji je predstavio ministar pravosuđa Pascal Clement "potvrđujući privrženost Francuske nepovredivosti ljudskog života", piše u priopćenju vlade.

"To će zabraniti ponovnu uspostavu neljudske kazne koja ne može biti sastavni dio sudskog akta", kazao je Chirac. Dosad je ukidanje smrtne kazne mogao poništiti običan zakon.

Potvrdio je da će se nakon ispitivanja teksta u nacionalnoj skupštini i u senatu, parlament u cjelini okupiti na kongresu u Versaillesu, zapadno od Pariza, "prije završetka parlamentarnog zasjedanja", to jest do kraja veljače, radi izglasavanja službenog upisivanja abolicije u francuski Ustav.

Smrtna kazna ukinuta je 1981. u prvom sedmogodišnjem mandatu socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda.

ZAGREB/RIM - Talijan otet prošloga mjeseca u Nigeriji, šestom svjetskom izvozniku sirove nafte koji postaje sve opasniji za strane radnike, oslobođen je, objavilo je talijansko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak, javio je Reuters. "Mogu potvrditi da je Roberto Dieghi oslobođen", rekao je dužnosnik ministarstva. Otmičari, pripadnici Pokreta za emancipaciju delte Nigera (MEND), ranije su objavili da je Dieghi bolestan a njegovo oslobađanje su u e-mail poruci u četvrtak objasnili kao rezultat pregovora s lokalnom vladom i znakom njihove dobre volje. Trojica preostalih talaca iz te skupine nisu oslobođeni, a Pokret je poručio da će ih držati na neodređeno vrijeme. Dieghi, još dva Talijana i jedan Libanonac radili su za talijansku naftnu kompaniju, a taoci su od 7. prosinca prošle godine. Pokret za emancipaciju Nigera objavio je da eventualno oslobađanje talaca neće značiti kraj njihove kampanje, već samo promjenu taktike. Skupina je najavila da bi to moglo značiti okretanje sabotažama i bombaškim napadima kojima će udariti na naftni sektor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙