FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 5. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta u 4,30 sati.
ZAGREB, 5. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta u 4,30 sati.

GAZA - Palestinski premijer Ismail Haniyeh izjavio je u petak da se s predsjednikom Mahmoudom Abbasom na hitnom sastanku dogovorio o povlačenju naoružanih pripadnika Hamasa i Fataha s ulica Gaze. Dogovor je postignut nakon što je u sukobima zaraćenih palestinskih stranaka u Gazi u četvrtak poginulo šest Palestinaca, prenose agencije. "Izrazili smo žaljenje i tugu zbog ovih incidenata koji ne odražavaju našu borbu", kazao je Haniyeh novinarima u Abbasovom uredu nakon njihova prva sastanka u posljednja dva mjeseca. U sukobima zaraćenih palestinskih skupina u pojasu Gaze u četvrtak naoružani pripadnici Fataha ubili su policajca lojalnog premijerovoj stranci Hamas. Okrivljujući za pucnjavu tjelesne čuvare pukovnika Mohammeda Ghareeba iz tzv. Preventivne sigurnosne službe naoružani Hamasovci napali su njegov dom u gradu Beit Lahiya na sjeveru Gaze. Pritom su ubili Ghareeba, četvoricu njegovih ljudi i ranili mu suprugu. Sukob je izbio i u obližnjem gradu Jabalya, gdje je prema tvrdnjama liječničkog osoblja najmanje 30 osoba ranjeno.

WASHINGTON - Novoizabrani saziv američkog Kongresa, u kojem demokrati nakon 12 godina imaju većinu u Zastupničkom domu i Senatu, u četvrtak je počeo s radom uz polaganje zastupničkih prisega i izbor čelnika oba doma. "Danas stvaramo povijest. Danas mijenjamo smjer u kojem ide naša zemlja", rekla je demokratska kongresnica Nancy Pelosi, koja je izabrana za prvu predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa u američkoj povijesti. U Zastupničkom domu koji ima 435 zastupnika, demokrati imaju 233 a republikanci 202 mjesta. "Izbori 2006. bili su poziv na promjenu, ne samo promjenu kontrole u Kongresu nego za novi smjer u kojem ide naša zemlja. Nigdje američki narod nije bio jasniji nego kod potrebe novog smjera u Iraku. Američki narod odbio je preuzeti otvorenu obvezu prema ratu koji nema kraja", rekla je Pelosi. U Senatu demokrati imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 zastupnika. Za čelnika demokratske većine izabran je senator Harry Reid iz Nevade. S početkom zasjedanja novog Kongresa s demokratskom većinom, počinje dvogodišnje razdoblje kohabitacije za predsjednika George W. Busha. On je također izrazio spremnost za suradnju s Kongresom na temeljima dvostranaštva i konsenzusa, no istodobno je najavio spremnost da iskoristi pravo veta na zakone koji će bili, kako je rekao, puke "političke deklaracije".

WASHINGTON - Sadašnjeg američkog veleposlanika u Iraku Zalmaya Khalilzada predsjednik George W. Bush imenovat će na mjesto veleposlanika pri UN-u, izvijestila je u četvrtak TV mreža ABC News pozivajući se na izvore u administraciji. Službena objava Khalilzadovog postavljanja za nasljednika Johna Boltona, koji nije dobio potvrdu Senata da zastupa SAD na East Riveru, očekuje se u petak, najavio je ABC News. Na Khalilzadovo mjesto u Bagdadu doći će Ryan Crocker, sadašnji veleposlanik SAD u Pakistanu, navedeno je iz istog izvora. Khalizad, koji je u Bagdadu bio od lipnja 2005. je najviše rangirani musliman u američkoj administraciji i jedan od nekoliko dužnosnika u veleposlanstvu SAD u Bagdadu koji dobro govori arapski. Usporedo s dovršavanjem nove strategije za Irak, koju bi predsjednik George W. Bush trebao predstaviti javnosti početkom idućeg tjedna, u američkoj administraciji traje i kadrovsko preslagivanje koje treba osigurati što uspješniju provedbu te strategije. ABC News u četvrtak također izvješćuje da će predsjednik Bush na mjesto Johna Negropontea, nacionalnog obavještajnog direktora koji prelazi na dužnost zamjenika državne tajnice Condoleezze Rice, imenovati umirovljenog viceadmirala Mikea McConnella, veterana s 25 godišnjim iskustvom vojnoobavještajnog rada.

SHARM EL-SHEIKH - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak i izraelski premijer Ehud Olmert javno se nakon pregovora u Sharm el-Sheikhu u četvrtak, nisu složili o prijedlogu za održavanje summita četiriju strana na kojem bi bili i palestinski i jordanski čelnici. Egipat je prosvjedovao protiv izraelske vojne operacije u Ramallahu na Zapadnoj obali izvedenoj u četvrtak, a Olmert se ispričao zbog civilnih žrtava u toj operaciji. Mubarak je Olmertu na konferenciji za novinare rekao da Izrael ne smije postavljati uvjete za mirovne pregovore s Palestincima i da bi morao pregovarati bez obzira na raketne napade gerilskih skupina u pojasu Gaze. Olmert je ponovio izraelsku želju da Egipat odlučnije reagira na krijumčarenje novca i oružja preko egipatske granice u Gazu. Mubarak mu je na to rekao da će Egipat spremno presresti pošiljke oružja, ali da egipatski zakon dopušta prolaz novca.Olmert je izbjegao odgovor na novinarsko pitanje želi li Izrael predloženi sastanak na vrhu s Mubarakom, palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i jordanskim kraljem Abdullahom. Na drugome sastanku u Egiptu otkako je prije godinu dana Olmert postao premijer Olmert i Mubarak otkrili su različite ideje o tome kako nastaviti mirovne pregovore ugasle 2001.

TIRANA - Europa i SAD u četvrtak su izrazile duboku zabrinutost zbog toga što Albanija nije uspjela pripremiti lokalne izbore na vrijeme nakon neslaganja između dviju najjačih političkih opcija oko nekih tehničkih detalja. U zajedničkoj su izjavi predstavnici EU, OESS-a, Vijeća Europe i SAD u Tirani ustvrdili kako su "duboko zabrinuti zbog pomanjkanja napretka u pripremi albanskih lokalnih izbora, određenih za 20. siječnja 2007." Oporbena Socijalistička stranka zaprijetila je bojkotom izbora ako vladajuća koalicija na čelu s Demokratskom strankom ne izmijeni izborni zakon. Socijalisti smatraju kako bi se izbori trebali odgoditi kako bi vlasti dobile vremena da isprave biračke popise.

TEHERAN - Visoki iranski nuklearni dužnosnik u četvrtak je rekao da sankcije UN neće ograničiti iranski atomski program i da se nastavlja gomilanje sirovine za obogaćivanje urana. "Oni (Zapad) moraju prihvatiti da je ovo (nuklearne aktivnosti) naše nacionalno pravo koje je nepovratno", rekao je voditelj Iranske organizacije za atomsku energiju Gholamreza Aghazadeh. U pokušaju da zaustavi proces obogaćivanja urana kojim bi Iran mogao proizvesti materijal za nuklearne eksplozive, Vijeće sigurnosti UN 23. prosinca jednoglasno je izglasovalo nametanje sankcija toj zemlji, odnosno zabranu trgovine osjetljivim nuklearnim materijalima i tehnologijom. Aghazadeh je rekao kako Iran danas ima uskladišteno 250 tona plina uranovog xeksafluorida (UF6), koji je sirovina koja se u centrifugama obogaćuje i postaje gorivo. Nuklearni analitičar Mark Fitzpatrick iz Londona rekao je kako bi 250 tona UF6, ako se obogati do 90 posto ili više, dalo dovoljno goriva za 50-ak nuklearnih bojevih glava. Iran je dosad obogaćivao male količine urana i to samo do razine od 3 do 5 posto, koliko je potrebno za gorivo u nuklearnim elektranama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙