FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati
ZAGREB, 7. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon pozvao je u subotu iračku vladu da suspendira izvršenja smrtnih kazni u zemlji, tjedan dan nakon polemike u svijetu izazvane vješanjem bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina. Šef Banova kabineta poslao je pismo iračkom predstavniku u UN-u sa stajalištem glavnog tajnika koji je podržao poziv visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Louise Arbour da se ne pogube dvojica Sadamovih suoptuženika. Sadamov polubrat i bivši šef iračke obavještajne službe Barzan al Tikriti i bivši predsjednik revolucionarnog suda Awad al Bandar - osuđeni na smrt istovremeno kada i bivši irački predsjednik trebali bi biti uskoro pogubljeni. Bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina iračke su vlasti objesile 30. prosinca. Pogubljenja Barzana i Bandara odgođena su u posljednji trenutak, iako su bila predviđena za isti dan. Iračke vlasti nisu precizirale zbog čega je donesena takva odluka. Premijer Nuri al Maliki izjavio je prije nekoliko dana da će njih dvojica biti pogubljena u nedjelju.

LONDON

Britanski ministar financija i vjerojatni nasljednik Tonyja Blaira na mjestu britanskog premijera Gordon Brown osudio je način na koji je pogubljen bivši irački predsjednik Sadam Husein, naglasivši da je taj čin bio "žalostan i potpuno neprihvatljiv". U razgovoru za BBC, Brown je u subotu navečer ocijenio da je pogubljenje bilo "žalostan slijed događaja". Njegovo je stajalište u suprotnosti s potpunom tišinom kojom se poslužio Tony Blair u tom slučaju što je izazvalo dosta kritika unutar laburističke stranke. Govoreći o ozljedama koje su prethodile pogubljenju bivšeg iračkog predsjednika i snimci vješanja objavljenoj na internetu, Gordon Brown je kazao da "to neće smanjiti napetosti između šijitske i sunitske zajednice". Brown je najvažniji čovjek britanske vlade koji se do sada izjasnio o Sadamovom pogubljenju. Prije njega je to učinio zamjenik premijera John Prescott koji je također pogubljenje ocijenio žalosnim i neprihvatljivim. Blair, iako su mu novinari postavljali pitanja o tome, nije rekao ni riječi o vješanju Sadama Huseina.

DENVER

Najmanje je jedna osoba povrijeđena, a nekoliko automobila zatrpano u obrušavanju velike snježne lavine na autocestu koja vodi prema američkom skijalištu Winter Parku u saveznoj državi Colorado, objavile su u subotu mjesne vlasti. Lavina je bila 62 metra široka i 4.5 metra duboka i zatrpala je najmanje dva automobila na autocesti 40, 100 kilometara zapadno od Denvera. "Naše službe kažu da je to bila najveća lavina koju su ikad vidjeli. Najmanje su dva automobila zatrpana, jedna osoba povrijeđena, a još smo sedmero putnika izvukli bez ozljeda", rekao je Bob Wilson, glasnogovornik državnog ministarstva prijevoza, napomenuvši da službe pomoći na cestama i dalje kopaju i provjeravaju imali još koga ispod nanosa snijega. Colorado su posljednjih tjedana pogodile tri snježne oluje, a u Winter Parku, jednom od najvećih i najpoznatijih skijališta u državi, palo je pola metra snijega u zadnjih 48 sati.

TIRANA

Lokalni izbori u Albaniji ne mogu se održati predviđenog 20. siječnja zbog stalnog neslaganja između vlade i oporbe oko pripreme tih izbora, objavilo je u subotu središnje izborno povjerenstvo. "Prisiljen sam prihvatiti činjenicu da središnje izborno povjerenstvo ne može preuzeti pripremu i organizaciju lokalnih izbora 20. siječnja", izjavio je predsjednik povjerenstva Clirim Gjata. "Neslaganje između vlade i oporbe spriječilo je usvajanje legalnog okvira te je izborni sustav doveden u bezizlaznu situaciju", rekao je Gjata. Unatoč naporima povjerenstva i međunarodne zajednice "situacija je i dalje blokirana i bez ikakvog rješenja", dodao je. Gjata je također izrazio sumnju da će biti moguće organizirati izbore do 18. veljače što bi omogućilo da se ostane u rokovima određenim ustavom. Mjesecima oporba i vlast ne mogu postići dogovor o usvajanju izborne reforme kojom bi se izbjeglo osporavanje izbornih rezultata.

RIM

Rimski Koloseum je u subotu je navečer osvijetljen u sklopu talijanske kampanje za zabranu smrtne kazne u cijelom svijetu i kao odgovor na nedavno pogubljenje bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina. Koloseum, građevina stara 2.000 godina, nekada poprište smrtonosnih borbi gladijatora, postao je simbol stajališta Italije protiv smrtne kazne. Od 1999. godine taj spomenik je okupan zlatnim svjetlom u znak prosvjeda svaki put kada je u svijetu izvršena smrtna kazna ili u znak potpore kada neka država ukine smrtnu kaznu. "UN-ov moratorij na pogubljenja" pisalo je na transparentu koji su držali pristaše organizacije za borbu protiv smrtne kazne u trenutku kada su svjetla oko spomenika upaljena. Vješanje Sadama Huseina izazvalo je val prosvjeda u Italiji, uključujući i štrajk glađu čelnika Radikalne stranke Marca Pannelle, koji je iz svog bolničkog kreveta zahvalio za osvjetljavanje Koloseuma. Talijanski premijer Romano Prodi prije nekoliko je dana najavio talijansku kampanju u UN-u za moratorij na izvršavanje smrtnih kazni u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙