FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grad Hvar: protiv jednostrane dokapitalizacije "Sunčanog Hvara"

HVAR,5. siječnja 2007.(Hina) - Hvarsko Gradsko poglavarstvo u današnjem priopćenju upozorava da će se nedavnom odlukom 48-postotna vlasnika "Sunčanog Hvara" luksebmurške "Orco Groupe" o dokapitalizaciji te tvrtke korjenito promijeniti vlasnički odnosi u korist Luksemburžana čime će se, kako tvrde, poremetiti temelji javno-privatnog partnerstva u "Sunčanom Hvaru".
HVAR,5. siječnja 2007.(Hina) - Hvarsko Gradsko poglavarstvo u današnjem priopćenju upozorava da će se nedavnom odlukom 48-postotna vlasnika "Sunčanog Hvara" luksebmurške "Orco Groupe" o dokapitalizaciji te tvrtke korjenito promijeniti vlasnički odnosi u korist Luksemburžana čime će se, kako tvrde, poremetiti temelji javno-privatnog partnerstva u "Sunčanom Hvaru".

U priopćenju, koje potpisuje hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, ističe se da je zbog toga Poglavarstvo zatražilo od Vlade da dokapitalizira svoj vlasnički udio, no da do danas nije odgovorila na taj zahtjev.

"Orco" je odluku o povećanju temeljnog kapitala "Sunčanog Hvara" izdavanjem novih dionica privatnim izdanjem donio 31. listopada, uz suglasnost Nadzornog odbora. Time bi se temeljni kapital te tvrtke s 531 povećao na 619,613.000 kuna, izdavanjem 885.161 redovite dionice nominalne vrijednosti 100 kuna.

Hanfa je rješenje o odobravanju prospekta za dokapitalizaciju "Sunčanog Hvara" donijela 21. prosinca. Pravo na upis dionica imali bi isključivo dioničari te tvrtke koji su to bili 21. prosinca, a upis bi bio moguć u tri kruga. U prvome bi dioničari na svakih šest mogli upisati jednu novu dionicu, a ostane li nakon toga neupisanih dionica, u drugom krugu bi mogli sudjelovati dioničari koji su u prvom krugu upisa izrazili želju da sudjeluju i u drugom krugu i mogli bi upisati dionica razmjerno broju koji su upisali i uplatili u prvom krugu. Ako bi i nakon toga ostalo neupisanih dionica, u trećem bi krugu pravo na upis i uplatu imao dioničar koji je upisao i uplatio najveći broj dionica.

Rok za prvi krug je 20, za drugi sedam i za treći tri dana, a izdanje bi se smatralo uspješnim bude li upisano i uplaćeno 90 posto dionica koje se kane izdati, odnosno 796.645 novih dionica.

Po podatcima Varaždinske burze najveći pojedinačan dioničar "Sunčanog Hvara" je tvrtka "Orco Property Group" s udjelom od 47,48 posto, Hrvatski fond za privatizaciju ima 21,28 posto, a Agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka 16,18 posto. U prvih devet mjeseci prošle godine tvrtka je ostvarila ukupan prihod od 74 milijuna kuna, što je 16,3 posto više nego u istom razdoblju preklani, te gubitak od 9,8 milijuna kuna.

JPP između "Orco Property Group" i HFP-a utemeljeno je u svibnju 2005. "Orco" je na natječaju odabran kao bolji ponuđač od fonda "Questus" jer se obvezao da će za trajanja Sporazuma u "Sunčani Hvar" biti uloženo 400 milijuna kuna, pod uvjetom da zajam od 200 milijuna kuna osigura društvo.

Poglavarstvo smatra kako se takvom jednostranom dokapitalizacijom dokida model JPP-a, a počinje čista privatizacija nakon koje ni država kao manjinski vlasnik, ni lokalna zajednica ne će moći u većoj mjeri utjecati na odluke većinskog vlasnika, odnosno "Orca". Stoga upozoravaju da to ne koristi ni nacionalnim interesima ni interesima lokalne zajednice.

U Vladi su danas na optužbe da je ulazak "Orca" u Sunčani Hvar čista privatizacija, a ne JPP odgovorili da je riječ o zajedničkom ulaganju s elementima JPP-a. Kako su podsjetili, Sporazumom je predviđeno i da se temeljni kapital može dokapitalizacijom i povećati, uz obvezu da se tvrtka može zadužiti do 200 milijuna kuna ili dokapitalizirati do 100 milijuna kuna. U tom smislu, odlučilo se za dokapitalizaciju od 88 milijuna kuna, a svi će se dioničari moći odlučiti hoće li sudjelovati u dokapitalizaciji ili ne, rečeno je u Vladi.

(Hina) xdstr yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙