FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odobrenje za izdavanje dionica Sunčanom Hvaru, a obveznica Optima Telekomu

ZAGREB, 27. prosinca 2006. (Hina) - Odobrenje za izdavanje dionica Sunčanom Hvaru, a obveznica Optima Telekomu
ZAGREB, 27. prosinca 2006. (Hina) - Odobrenje za izdavanje dionica Sunčanom Hvaru, a obveznica Optima Telekomu

HINA - Financijski servis

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je Sunčanom Hvaru izdavanje dionica privatnom ponudom, a Optima Telekomu prospekt o izdavanju obveznica javnom ponudom.

Turistička tvrtka Sunčani Hvar namjerava privatnom ponudom dionica povećati temeljni kapital sa 531,09 na 619,61 milijuna kuna, odnosno za nešto više od 88,5 milijuna kuna i to izdavanjem 885.161 redovne dionice nominalne vrijednosti 100 kuna.

Pravo na upis dionica imaju isključivo dioničari Sunčanog Hvara, koji su to bili 21. prosinca, kad je Hanfa i odobrila prospekt.

Dioničari Sunčanog Hvara imali bi pravo na svakih šest dionica koje imaju upisati jednu novu dionicu, a to bi pravo mogli ostvariti u roku 20 dana od dostave Hanfina rješenja Sunčanom Hvaru o odobrenju prospekta.

Ako nakon toga prvog kruga ostane neupisanih dionica, u drugom krugu, koji traje sedam dana, mogu sudjelovati dioničari koji su u prvom krugu upisa izrazili želju da sudjeluju i u drugom krugu.

U tom bi krugu ostvarili pravo na upis razmjerno broju dionica koje su upisali i uplatili u prvom krugu, a ako i nakon toga roka ostane neupisanih dionica u trećem bi krugu pravo na upis i uplatu imao dioničar koji je upisao i uplatio najveći broj dionica. Rok za treći krug upisa bio bi tri dana nakon proteka drugog kruga.

Kako se navodi u obrazloženju Hanfa-ina rješenja, izdanje bi se smatralo uspješnim ako bude upisano i uplaćeno 90 posto dionica koje se namjeravaju izdati, odnosno 796.645 novih dionica.

Prema podatcima iz devetomjesečnog financijskog izvješća objavljenog na Varaždinskoj burzi, najveći pojedinačni dioničar Sunčanog Hvara je tvrtka Orco Propery Group s udjelom 47,48 posto, Hrvatski fond za privatizaciju ima 21,28 posto dionica, a Agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka 16,18 posto.

Iz Sunčanog Hvara su prije otprilike mjesec dana izvijestili da je ta tvrtka u devet mjeseci ove godine ostvarila ukupni prihodi od 74 milijuna kuna, što je 16,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te da je to povećanje ostvareno unatoč smanjenju smještajnih kapaciteta u 2006. za oko 20 posto zbog radova na rekonstrukcijama hotela.

U devetomjesečnom je razdoblju ostvaren gubitak nakon oporezivanja u iznosu 9,8 milijuna kuna, što je, kako su naveli iz Sunčanog Hvara, u skladu s očekivanjima i prouzročen je ulaganjima u transformacijski proces društva.

Hanfa je na sjednici održanoj krajem prošlog tjedna fiksnom telefonskom operateru, tvrtki Optima Telekom, odobrila prospekt za izdavanju 250 milijuna kuna obveznica, dospjeća 2014. godine.

Agenti izdanja su Zagrebačka banka i tvrtka Interkapital vrijednosni papiri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙