CHICAGO, 22. svibnja (Hina/AP) - Opsežno istraživanje u Finskoj pokazalo je da ljudima koji ne jedu ribu barem jednom u tjednu prijeti 31 posto veća opasnost od depresije nego onima koji ribu jedu češće.
CHICAGO, 22. svibnja (Hina/AP) - Opsežno istraživanje u Finskoj
pokazalo je da ljudima koji ne jedu ribu barem jednom u tjednu
prijeti 31 posto veća opasnost od depresije nego onima koji ribu
jedu češće. #L#
Dr. Antti Tanskanen s finskoga Sveučilišta "Kuopio" napominje da su
dokazi koje je prikupio tijekom istraživanja statistički bitni
samo za žene, ali vjeruje da se oni odnose i na muškarce.
Tanskanen je rezultate istraživanja objavio na godišnjem sastanku
Američke psihijatrijske udruge.
Rezultati se vjerojatno mogu objasniti činjenicom da riba sadržava
višestruko nezasićene masne kiseline omegu-3, ili PUFA-u, no još je
prerano ribu preporučiti radi izbjegavanja depresije, rekao je
Tanskanen.
Istraživanje je provedeno na 3204 nasumce odabrane osobe iz
četiriju finskih područja. Ispitanici su ispunili standardni
upitnik kojim se ispituju znakovi depresije, a odgovorili su i na
pitanja o tome koliko jedu ribe i kako često.
Među ženama su se znaci depresije pojavili u 34 posto ispitanica
koje ribu jedu rijetko, za razliku od 27 posto drugih žena. U
muškaraca razlika je bila 30 prema 28,5 posto.
Ukupna razlika od 31 posto dobivena je poslije kombinacije
rezultata za oba spola, te nakon što istraživači uključili i druge
čimbenike kao što su dob i pušenje.
Prošle su godine istraživači izvijestili da su kapsule omege-3
korisne u liječenju manične depresije. Godine 1998. jedan član
Tanskanenove istraživačke ekipe izvijestio je da se teška
depresija rjeđe javlja u zemljama u kojima se jede više ribe.
(Hina) car dgk