NEW YORK, 9. svibnja (Hina/Reuters) - Kad je riječ o prehrani, starija dob ne znači nužno i veću mudrost, pokazalo je najnovije istraživanje.
NEW YORK, 9. svibnja (Hina/Reuters) - Kad je riječ o prehrani,
starija dob ne znači nužno i veću mudrost, pokazalo je najnovije
istraživanje. #L#
Rezultati istraživanja koji su nedavno objavljeni u časopisu
"American Journal of Health Promotion" pokazuju da mlađi
adolescenti što su stariji biraju sve nezdraviju hranu, a to ih
izlaže povećanom riziku za pretilost, slab uspjeh u školi i
dijabetes.
"Prehrambene navike mladih u našoj zemlji najavljuju mogućnost
epidemije pretilosti i osteoporoze te pojavu kroničnih bolesti i
mnogo ćemo izgubiti budemo li i dalje zanemarivali taj problem",
upozoravaju dr. Leslie A. Lytle i njezini kolege s fakulteta za
javno zdravstvo sveučilišta Minnesota u Minneapolisu.
Dr. Lytle ističe da bi škole djeci morale ponuditi zdraviju hranu, a
roditelji bolje poučiti djecu o pravilnoj prehrani.
Kako bi ispitali promjene prehrambenih navike adolescenata,
istraživači su ispitali gotovo 300 učenika trećih, petih i osmih
razreda. Rezultati pokazuju da učenici kako odrastaju uzimaju sve
manje voća, povrća i mlijeka, a sve više slatkih napitaka.
U trećem razredu, primjerice, doručkuje 99 posto učenika, a u osmom
85 posto. Raznovrsnost hrane koju djeca jedu za doručak također se s
vremenom smanjuje, što znači da djeca koja doručkuju ne jedu nužno i
zdravu hranu.
Manje od 66 posto učenika trećih razreda pojede najmanje četvrtinu
šalice voća, no u osmom razredu ta brojka pada na 37 posto.
Konzumacija povrća do osmog razreda pada na 42 posto, u odnosu na 60
posto u trećem razredu.
U isto vrijeme, konzumiranje zaslađenih pića do osmog se razreda
utrostručuje i iznosi 25 posto svih napitaka koji se konzumiraju.
Ista brojka u trećem razredu iznosi 7 posto, kad se više konzumiraju
mlijeko i voćni sokovi. Istraživači naglašavaju kako je to opasno
za adolescente, a naročito za djevojčice kojima je kalcij potreban
za izgradnju snažnih kostiju.
Istraživači zaključuju kako se raznovrsnost prehrane smanjuje
vremenom, a posebno se smanjuje konzumacija voća i povrća.
Ipak, među pozitivnim je otkrićima i činjenica da se uzimanje hrane
bogate šećerom i mastima u adolescenata znatnije ne mijenja.
Konzumiranje masnih slanih grickalica u razdoblju između trećeg i
osmog razreda čak se i smanjuje. Dr. Lytle je, međutim, sumnjičava u
pogledu tih otkrića i misli da bi rezultate moramo potvrditi
opsežnije istraživanje.
(Hina) car dgk