FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STARIJA DJECA BIRAJU NEZDRAVU HRANU

NEW YORK, 9. svibnja (Hina/Reuters) - Kad je riječ o prehrani, starija dob ne znači nužno i veću mudrost, pokazalo je najnovije istraživanje.
NEW YORK, 9. svibnja (Hina/Reuters) - Kad je riječ o prehrani, starija dob ne znači nužno i veću mudrost, pokazalo je najnovije istraživanje. #L# Rezultati istraživanja koji su nedavno objavljeni u časopisu "American Journal of Health Promotion" pokazuju da mlađi adolescenti što su stariji biraju sve nezdraviju hranu, a to ih izlaže povećanom riziku za pretilost, slab uspjeh u školi i dijabetes. "Prehrambene navike mladih u našoj zemlji najavljuju mogućnost epidemije pretilosti i osteoporoze te pojavu kroničnih bolesti i mnogo ćemo izgubiti budemo li i dalje zanemarivali taj problem", upozoravaju dr. Leslie A. Lytle i njezini kolege s fakulteta za javno zdravstvo sveučilišta Minnesota u Minneapolisu. Dr. Lytle ističe da bi škole djeci morale ponuditi zdraviju hranu, a roditelji bolje poučiti djecu o pravilnoj prehrani. Kako bi ispitali promjene prehrambenih navike adolescenata, istraživači su ispitali gotovo 300 učenika trećih, petih i osmih razreda. Rezultati pokazuju da učenici kako odrastaju uzimaju sve manje voća, povrća i mlijeka, a sve više slatkih napitaka. U trećem razredu, primjerice, doručkuje 99 posto učenika, a u osmom 85 posto. Raznovrsnost hrane koju djeca jedu za doručak također se s vremenom smanjuje, što znači da djeca koja doručkuju ne jedu nužno i zdravu hranu. Manje od 66 posto učenika trećih razreda pojede najmanje četvrtinu šalice voća, no u osmom razredu ta brojka pada na 37 posto. Konzumacija povrća do osmog razreda pada na 42 posto, u odnosu na 60 posto u trećem razredu. U isto vrijeme, konzumiranje zaslađenih pića do osmog se razreda utrostručuje i iznosi 25 posto svih napitaka koji se konzumiraju. Ista brojka u trećem razredu iznosi 7 posto, kad se više konzumiraju mlijeko i voćni sokovi. Istraživači naglašavaju kako je to opasno za adolescente, a naročito za djevojčice kojima je kalcij potreban za izgradnju snažnih kostiju. Istraživači zaključuju kako se raznovrsnost prehrane smanjuje vremenom, a posebno se smanjuje konzumacija voća i povrća. Ipak, među pozitivnim je otkrićima i činjenica da se uzimanje hrane bogate šećerom i mastima u adolescenata znatnije ne mijenja. Konzumiranje masnih slanih grickalica u razdoblju između trećeg i osmog razreda čak se i smanjuje. Dr. Lytle je, međutim, sumnjičava u pogledu tih otkrića i misli da bi rezultate moramo potvrditi opsežnije istraživanje. (Hina) car dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙