NEW YORK, 22. svibnja (Hina/AP) - Svi ljudi, a osobito oni s visokim rizikom, dvostruko manjim unošenjem soli mogu smanjiti opasnost od pojave hipertenzije, upozoravaju stručnjaci.
NEW YORK, 22. svibnja (Hina/AP) - Svi ljudi, a osobito oni s visokim
rizikom, dvostruko manjim unošenjem soli mogu smanjiti opasnost od
pojave hipertenzije, upozoravaju stručnjaci. #L#
To tvrdi dr. Eva Obarzanek, nutricionistkinja s američkoga
Državnog instituta za zdravlje srca, pluća i krvi pri Nacionalnim
zdravstvenim institutima (NIH).
NIH je objavio i rezultate istraživanja u kojemu je sudjelovalo 412
osoba. One su podijeljene u dvije skupine koje su dva tjedna morale
jesti hranu s vrlo malom količinom soli.
Jedna je skupina jela tipičnu američku hranu - pečenu junetinu,
šunku i puretinu, uz masne slastice i malo voća i povrća, a druga je
dobivala hranu bogatu voćem i povrćem.
Obje su skupine dobivale male količine soli.
U skupini koja je jela mnogo voća i povrća sistolički se tlak
smanjio za 8,9 mjernih jedinica, a dijastolički za 4,5.
Čak i u onih koji su jeli tipičnu američku hranu tlak se prosječno
smanjio za 6,7 mjernih jedinica, to jest za 3,5 mjernih jedinica.
Ispitivanje je provedeno u pet vodećih medicinskih ustanova diljem
zemlje, a rezultati su objavljeni na godišnjem sastanku Američkoga
društva za borbu protiv hipertenzije u New Yorku.
Dr. Obarzanek je rekla da će ljudi najjednostavnije unositi manje
soli ako iz prehrane izbace gotovu hranu, kao što su umaci za
tjesteninu, i pržene krumpiriće. Osim toga, sa stola bi se morala
ukloniti sol, a umjesto nje hrani bi se trebali dadavati drugi
začini. Bilo bi dobro provjeravati i etikete na kupljenoj hrani.
"Prehrambena industrija mora stavljati manje soli u svoje
proizvode", rekao je dr. Frank Sacks, docent medicine na Harvardu.
"Potrebna nam je i pomoć proizvođača brze hrane - oni ne bi smjeli
previše soliti hamburgere."
(Hina) car dgk