ZAGREB, 14. travnja (Hina) - Rajčica je omiljen plod koji se uzgaja u vrtu. Prosječni Amerikanac svake godine pojede oko devet kilograma rajčica, piše "Christian Science Monitor". Ipak, prvim doseljenicima rajčice nisu bile privlačne
- oni su zapravo mislili da su otrovne.
ZAGREB, 14. travnja (Hina) - Rajčica je omiljen plod koji se uzgaja
u vrtu. Prosječni Amerikanac svake godine pojede oko devet
kilograma rajčica, piše "Christian Science Monitor". Ipak, prvim
doseljenicima rajčice nisu bile privlačne - oni su zapravo mislili
da su otrovne. #L#
Rajčica potječe iz Južne Amerike, no do Sjeverne Amerike putovala
je uistinu dugo. Prve rajčice - mali plodovi u grozdu, nimalo nisu
bile slične velikima, kakve danas poznajemo.
Te su se divlje vrste širile od Južne do Srednje Amerike i Meksika.
Tamo su Indijanci proširili taj plod, a Asteci su ga nazvali
"tomatl". Španjolski se osvajači nisu vraćali samo sa zlatom, nego
i sa sjemenkama "tomatla". Prihvatili su plod i promijenili mu
naziv u "tomate".
Neko se vrijeme mislilo da su rajčice, zbog srcolikog oblika,
afrodizijak - otud im i naziv "jabuka ljubavi". Talijani su plod
nazvali "pomodoro" - zlatna jabuka, a hrvatski naziv "rajčica" kalk
je prema njemačkom Paradiesapfel, rajska jabuka.
Rajčica se u Europi prvi put spominje godine 1544., gdje je
botaničari opisuju kao još jednu vrstu mandragore. Botaničari toga
doba mislili su da su plodovi rajčice otrovni (svi dijelovi osim
ploda to doista i jesu), a ta se teorija održala stotinama godina.
Amerikancima je, navodno, rajčice predstavio Thomas Jefferson. Ako
ništa drugo, poznato je da ih je uzgajao i jeo, na čuđenje mnogih.
Pukovnik Robert Gibbon Johnson pojeo je mjericu rajčica ispred
sudnice u Salemu godine 1820., a činjenica da je preživio uvjerila
je farmere da rajčice nisu samo ukrasne biljke.
Alexander Livingston iz Reynoldsburga u Ohiu predstavio je godine
1870. paragon - "prvu savršeno glatku tamnocrvenu rajčicu koja je
ponuđena Amerikancima". Uskoro su ih počeli uzgajati u vrtovima, a
popularnost ploda naglo je porasla.
Sad ima nekoliko stotina vrsta rajčica - od najmanjih do onih kao
grejpfrut, raznih boja - crvenih, narančastih, žutih, bijelih,
ljubičastih i zelenih. Ima čak i "crnih" i dvobojnih rajčica, a sve
one potječu od drevnih, sićušnih vrsta iz Južne Amerike.
(Hina) car dgk