SINGAPUR, 27. prosinca (Hina/AP) - U Singapuru kažu da povrtna juha s malo ginsenga može izliječiti posljedice prevelike količine alkohola. U Mongoliji se za mamurnost preporučuje čaša soka od rajčice 'začinjena' ukiseljenim ovčjim
okom.
SINGAPUR, 27. prosinca (Hina/AP) - U Singapuru kažu da povrtna juha
s malo ginsenga može izliječiti posljedice prevelike količine
alkohola. U Mongoliji se za mamurnost preporučuje čaša soka od
rajčice 'začinjena' ukiseljenim ovčjim okom. #L#
Posljedice prevelikog blagdanskog veselja su univerzalne:
glavobolja, odbojnost prema hrani, suho grlo i zadebljali jezici.
No, preporuke za liječenje jako variraju. Neki su prijedlozi
praktični, poput uzimanja velike količine vode u borbi protiv
uzroka mamurnosti: dehidracije. Drugi su, pak, neobjašnjivo
bizarni.
Guy Nicholls iz Engleske, recimo, tvrdi da ćete mamurnost
izliječiti ako utrljate pola limuna pod svaki pazuh. No, limun
morate utrljavati u smjeru kazaljke na satu ako ste na sjevernoj
hemisferi, a u suprotnom smjeru na južnoj hemisferi.
Na Web stranici www.hungover.net možete doznati da taj lijek
potječe s Portorika, gdje se limun u bilo kojem smjeru trlja pod
"pazuh ruke kojom pijete".
"Ne mogu objasniti zašto bi to moralo biti djelotvorno", kazao je
dr. Fred Freitag iz čikaške bolnice Diamon Headeache Clinic.
Na Haitiju se posljedice opijanja liječe ubadanjem 13 pribadača s
crnim vrhom u čep boce koja im je "zadala glavobolju".
Pomaže li još jedno pivo ili Bloody Mary sljedeće jutro? Stručnjaci
tvrde da to nije točno, iako je ta teorija otprilike jednako
univerzalna kao i sama mamurnost. Kava bi vam mogla pomoći da se
razbudite, ali ona produljuje i posljedice mamurnosti. Naime,
kava, baš kao i alkohol, spada u diuretike.
Mnogo je bolja kriška prepečenca s medom, koji je bogat fruktozom i
pospješuje metabolizam.
Mnoge kulture smatraju da se hranom treba boriti protiv mamurnosti.
"Kad previše popijem, sljedeće mi jutro trebaju nosila", kazao je
Attila Mona, student iz Napulja. "Mogu se samo izležavati i jesti
bijelu hranu, jer mi je želudac još previše osjetljiv za bilo što
drugo." U Italiji, jesti bijelu hranu znači jesti tjesteninu i
mliječne proizvode te potpuno izbjegavati rajčice koja sadrže
kiselinu i mogu pogoršati mamurnost.
Rusi se, međutim, protiv kiseline radije bore - kiselinom. Mnogi
kao lijek popiju čašu soka u kojem su se kiselili krastavci ili čašu
sirutke.
U Hong Kongu, pak, više vole spriječiti nego liječiti, pa prije
velikih slavlja gutaju sirova jaja vjerujući da će to ublažiti
neizbježnu mamurnost. To i nije loša ideja, misli dr. Freitag, jer
su jaja bogata masnoćom pa alkohol sporije djeluje.
(Hina) jšk dgk