ZAGREB, 21. prosinca (Hina) - Brojna su istraživanja pokazala da umjereno konzumiranje alkohola smanjuje vjerojatnost obolijevanja od srčanih bolesti, a skupina znanstvenika s medicinskih fakulteta Londonskog sveučilišta i sveučilišta
Kraljice Mary otkrila je mehanizam koji dokazuje koliko je korisno crno vino.
ZAGREB, 21. prosinca (Hina) - Brojna su istraživanja pokazala da
umjereno konzumiranje alkohola smanjuje vjerojatnost
obolijevanja od srčanih bolesti, a skupina znanstvenika s
medicinskih fakulteta Londonskog sveučilišta i sveučilišta
Kraljice Mary otkrila je mehanizam koji dokazuje koliko je korisno
crno vino. #L#
Među stanovnicima mediteranskih zemalja, čija prehrana uključuje
znatne količine vina, ima mnogo manje oboljelih od srčanih bolesti
unatoč mnogo većem korištenju zasićenih masti od uobičajenog.
Britanski znanstvenici, prenosi BBC, tvrde da crveno vino
sprječava stvaranje proteina nužnog u procesu začepljenja arterija
koji povećava rizik od infarkta. Taj protein, nazvan endotelin-1
(ET-1), jedan je od ranih znakova bolesti arterija, kao što je
stvaranje masti na stjenkama arterija.
Znanstvenici su testirali ekstrakte 23 vrste crnih vina, četiri
bijela, jednog rosea te jednog bezalkoholnog soka od grožđa.
Otkrili su da određeni spojevi - polifenoli - iz grožđa Cabernet
Sauvignon smanjuju lučenje proteina ET-1 u stanicama arterijskih
stijenki. Kod crnih vina količina koja sprječava proizvodnju
proteina ET-1 jednaka je količini tih polifenola. Bijela vina i
rose nisu imala sličan efekt.
"Mi predlažemo mehanizam koji bi objasnio zašto je crveno vino
bolje konzumirati nego ostala alkoholna pića", kazao je dr. Roger
Corder s Instituta William Harvey. "Jedna čaša crnog vina dovoljna
je ako dobru apsorbirate aktivne komponente." Corder je dodao da
najbolji učinak imaju vina proizvedena od grožđa Cabernet
Sauvignon.
(Hina) jšk dgk