FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POVRATAK APSINTA MEĐU OMILJENA PIĆA

AUVERS-SUR-OISE, 16. prosinca (Hina/Reuters) - Apsint, mitsko piće koje su proslavili francuski umjetnici 19. stoljeća, doživljava preporod među suvremenim promotorima stila koji žele obnoviti boemski duh francuske "belle epoque".
AUVERS-SUR-OISE, 16. prosinca (Hina/Reuters) - Apsint, mitsko piće koje su proslavili francuski umjetnici 19. stoljeća, doživljava preporod među suvremenim promotorima stila koji žele obnoviti boemski duh francuske "belle epoque". #L# Nakon uspješnog prikazivanja filma "Moulin Rouge", interes za taj liker od pelina ponovno je probuđen. Prvobitno pripravljan kao lijek, apsint je bio vrlo popularan tridesetih godina 19. stoljeća među francuskim vojnicima koji su po povratku iz Alžira njime liječili dizenteriju i malariju. Već u drugoj polovici 19. stoljeća postaje omiljeno piće francuske buržoazije te istiskuje vino - francusko nacionalno piće - s prvog mjesta. Kao napitak koji sadrži 72 promila alkohola i znatno podiže raspoloženje, prozvan je "zelena pošast". Aromatski eliksir zvan i "zelena vila" prognan je iz Francuske nakon Prvog svjetskog rata jer se vjerovalo da potiče alkoholizam među radnicima i smrtnost među umjetnicima poput Toulouse-Lautreca i Van Gogha. Ali apsint je vrlo popularan tamo gdje se danas još uvijek legalno proizvodi kao što je to slučaj s engleskom tvrtkom Green Bohemia koja mu želi dati novi značaj. Umjesto umjetnika, slikara i boema, to je omiljeno piće mondenih osoba i službenika u bijelim ovratnicima? Britanski proizvođač koristi originalne francuske recepte koje mu je ustupila vlasnica Muzeja apsinta iz francuskog gradića Auvers-sur-Oise. I u Francuskoj se danas obnavlja proizvodnja tog mitskog pića. Direktni nasljednik originalne domaće destilerije likera od pelina Francois Guy, čiji je pradjed osnovao obiteljsku tvrtku za proizvodnju tog likera u mjestu Pontarlier, obnovio je proizvodnju "zelene pošasti". Vjeruje se da će piće koje proizvede u svojoj destileriji biti najbliže nekadašnjem originalu, doduše u okviru francuskih propisa. Guy je čak zasadio malu plantažu pelina - glavnog sastojka u pripravljanju napitka, te pročešljao arhivu kako bi našao idealni omjer te ljute biljke, anisa i šećera. Prema francuskom zakonu taj liker neće smjeti zadržati naziv apsint, a kakvo će ime proizvođač dati svojem zelenom eliksiru znat će se uskoro. Pored toga morat će poštivat pravilo da na svaku litru eliksira dolazi svega 10 miligrama thujonea - neurotoksina koji u večim količinama može biti vrlo otrovan. Nekad se smatralo, a i danas se šire priče o tome , čak i preko Interneta i Web siteova, da je apsint halucinogeno piće koje potiče pojačanu svjesnost. No, suvremeni kemičari i mikrobiolozi smatraju da su priče o tome kako je djelovanje apsinta slično onom kokaina veliko pretjerivanje. (Hina) bbr bnš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙