MONTREAL, 20. prosinca (Hina/AFP) - Kao Francuska u šampanjcu, Kanada je u ledenom vinu pronašla svoj nacionalni simbol: proizvod bogatog okusa, savršeno prilagođen njezinoj klimi, odobravaju ga znalci, a što je najvažnije, prodaje se
po visokoj cijeni.
MONTREAL, 20. prosinca (Hina/AFP) - Kao Francuska u šampanjcu,
Kanada je u ledenom vinu pronašla svoj nacionalni simbol: proizvod
bogatog okusa, savršeno prilagođen njezinoj klimi, odobravaju ga
znalci, a što je najvažnije, prodaje se po visokoj cijeni. #L#
Nastalo u 18. stoljeću u Njemačkoj, ledeno vino se u Kanadi pojavilo
sedamdesetih godina i to prvo na zapadu zemlje u Britanskoj
Kolumbiji, da bi svoju pravu popularnost steklo tek u središnjem i
istočnom dijelu zemlje, odnosno u pokrajini Ontario.
Početkom zime na temperaturi od -10 do -15 stupnjeva Celzijusa bere
se zaleđeno grožđe. Tijekom noći, grožđe se preša i njegov sok
odvaja se od ledenih kristala.
Obronci pokrajine oko rijeke Nijagare djeluju kao prirodna brana
protiv proljetnih vjetrova, omogućavajući dugo razdoblje
sazrijevanja vina.
"Ta mikroklima omogućuje porizvodnju ledenih vina gotovo svake
godine, što nije slučaj u Njemačkoj ili Austriji", naglašava
Kanađanin Fran?ois Chartier, proglašen 1994. najboljim svjetskim
sommelierom u kategoriji vina i alkoholnih pića.
Prinos predstavlja tek 5 do 10 posto normalne proizvodnje. Otuda i
cijena ledenih vina koja iznosi najmanje 50 kanadskih dolara (35
američkih) po boci od 37,5 cl.
Danas je Kanada na prvom mjestu u svijetu u proizvodnji ledenog
vina, posebno u pokrajini oko Nijagare, s 329.000 litara u 2000.
godini.
(Hina) abj bnš