WASHINGTON, 13. srpnja (Hina/Reuters) - Vrsta masnoće u margarinu i biljnom ulju umanjuje funkcije krvnih žila i srozava razinu dobrog kolesterola više nego što je to slučaj kod zasićenih masnoća kakve se mogu naći u putru i mesu,
podaci su iz nizozemske studije objavljene u četvrtak.
WASHINGTON, 13. srpnja (Hina/Reuters) - Vrsta masnoće u margarinu i
biljnom ulju umanjuje funkcije krvnih žila i srozava razinu dobrog
kolesterola više nego što je to slučaj kod zasićenih masnoća kakve
se mogu naći u putru i mesu, podaci su iz nizozemske studije
objavljene u četvrtak. #L#
Nizozemski istražitelji odlučili su spoznati da li različite vrste
prehrane igraju ulogu u sposobnosti širenja i bujanja krvnih žila.
Ta funkcija vrlo je bitna za pacijente s kardiovaskularnim
bolestima.
Istražitelji su pronašli da sposobnost širenja krvnih žila može
biti i tri puta manja kod ljudi koji se hrane proizvodima s trans
masnim kiselinama, kakve se nalaze u margarinu, za razliku od
zasićenih masnoća.
"To može biti dio objašnjenja zašto pojačano uzimanje trans masnoća
može povećati rizik koronarnih oboljenja srca", smatra Nicole de
Roos, nizozemska stručnjakinja za ljudsku prehranu i epidemologiju
i glavna autorica studije.
(Hina) tr tr