LONDON, 29. lipnja (Hina/Reuters) - Vegetarijanci možda imaju smanjen rizik za srčane bolesti i rak crijeva nego osobe koje jedu meso i ribu zahvaljujući kiselini koje ima u voću i povrću, rekli su škotski znanstvenici.
LONDON, 29. lipnja (Hina/Reuters) - Vegetarijanci možda imaju
smanjen rizik za srčane bolesti i rak crijeva nego osobe koje jedu
meso i ribu zahvaljujući kiselini koje ima u voću i povrću, rekli su
škotski znanstvenici.#L#
Kao i osobe koje uzimaju male doze aspirina radi sprječavanja
infarkta, i vegetarijanci u krvi imaju visoku razinu salicilne
kiseline, glavne protuupalne komponente aspirina.
Dr. John Paterson, patolog iz bolnice Dumfries and Galloway u
Škotskoj misli kako salicilna kiselina može vegetarijance
zaštititi od srčanih bolesti i raka baš kao što štiti osobe koje
uzimaju aspirin.
"Studije su pokazale da ćete, jedete li voće i povrće, imati smanjen
rizik za srčane bolesti, infarkt i rak. Djelomičan razlog može biti
salicilna kiselina", rekao je Paterson.
Razlog mogu biti i drugi sastojci, ali još nije dokazano da bilo
koji od njih ima takvo djelovanje.
Peterson i njegovi suradnici razvili su metodu mjerenja razine
salicilne kiseline u krvi. Usporedili su razinu u 37
vegetarijanaca, 39 osoba koje jedu meso i ribu te 14 osoba oboljelih
od dijabetesa koji uzimaju male doze aspirina.
Istraživanje je objavio "Journal of Clinical Pathology".
Istraživači su otkrili da vegetarijanci imaju razinu salicilne
kiseline 12 puta veću od osoba koje jedu ribu i meso, ali nižu od
dijabetičara koji uzimaju 75 mg aspirina dnevno.
Paterson je rekao kako voće i povrće ne sprječava stvaranje krvnih
ugrušaka kao aspirin, ali salicilna kiselina smanjuje upalu.
Oni pretpostavljaju kako je to korisno jer srčane bolesti uzrokuje
sužavanje ili otvrdnuće arterija, što je kroničan upalni proces.
Čak i niska razina salicilne kiseline u prehrani može blokirati
enzime koji pojačavaju upalu, što može objasniti zašto prehrana
bogata voćem i povrćem može zaštititi od raka crijeva.
Voće i povrće sadrži salicilnu kiselinu, ali znanstvenici
napominju da se najveća koncentracija skriva u travama i začinima.
(Hina) dgk dgk