FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VEGETARIJANSKA PREHRANA SMANJUJE RIZIK ZA SRČANE BOLESTI I RAK?

LONDON, 29. lipnja (Hina/Reuters) - Vegetarijanci možda imaju smanjen rizik za srčane bolesti i rak crijeva nego osobe koje jedu meso i ribu zahvaljujući kiselini koje ima u voću i povrću, rekli su škotski znanstvenici.
LONDON, 29. lipnja (Hina/Reuters) - Vegetarijanci možda imaju smanjen rizik za srčane bolesti i rak crijeva nego osobe koje jedu meso i ribu zahvaljujući kiselini koje ima u voću i povrću, rekli su škotski znanstvenici.#L# Kao i osobe koje uzimaju male doze aspirina radi sprječavanja infarkta, i vegetarijanci u krvi imaju visoku razinu salicilne kiseline, glavne protuupalne komponente aspirina. Dr. John Paterson, patolog iz bolnice Dumfries and Galloway u Škotskoj misli kako salicilna kiselina može vegetarijance zaštititi od srčanih bolesti i raka baš kao što štiti osobe koje uzimaju aspirin. "Studije su pokazale da ćete, jedete li voće i povrće, imati smanjen rizik za srčane bolesti, infarkt i rak. Djelomičan razlog može biti salicilna kiselina", rekao je Paterson. Razlog mogu biti i drugi sastojci, ali još nije dokazano da bilo koji od njih ima takvo djelovanje. Peterson i njegovi suradnici razvili su metodu mjerenja razine salicilne kiseline u krvi. Usporedili su razinu u 37 vegetarijanaca, 39 osoba koje jedu meso i ribu te 14 osoba oboljelih od dijabetesa koji uzimaju male doze aspirina. Istraživanje je objavio "Journal of Clinical Pathology". Istraživači su otkrili da vegetarijanci imaju razinu salicilne kiseline 12 puta veću od osoba koje jedu ribu i meso, ali nižu od dijabetičara koji uzimaju 75 mg aspirina dnevno. Paterson je rekao kako voće i povrće ne sprječava stvaranje krvnih ugrušaka kao aspirin, ali salicilna kiselina smanjuje upalu. Oni pretpostavljaju kako je to korisno jer srčane bolesti uzrokuje sužavanje ili otvrdnuće arterija, što je kroničan upalni proces. Čak i niska razina salicilne kiseline u prehrani može blokirati enzime koji pojačavaju upalu, što može objasniti zašto prehrana bogata voćem i povrćem može zaštititi od raka crijeva. Voće i povrće sadrži salicilnu kiselinu, ali znanstvenici napominju da se najveća koncentracija skriva u travama i začinima. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙