NEW ORLEANS, 27. lipnja (Hina/Reuters) - Uključivanje veće količine narančina soka i povrća u prehranu može smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti, infarkta i visokog tlaka, tvrde istraživači.
NEW ORLEANS, 27. lipnja (Hina/Reuters) - Uključivanje veće
količine narančina soka i povrća u prehranu može smanjiti rizik od
koronarnih srčanih bolesti, infarkta i visokog tlaka, tvrde
istraživači. #L#
Na godišnjem sastanku nutricionista koji je održan pod
pokroviteljstvom Instituta za prehrambenu tehnologiju, dr. Frank
Speizer s medicinskog fakulteta Harvardskog sveučilišta rekao je
kako se povećanu količinu citrusa i povrća poput zelja i brokule
može povezati sa smanjenim rizikom za koronarne srčane bolesti i
infarkt.
Studija u kojoj je sudjelovalo 75.000 bolničarki i 38.000
bolničara, rekao je Speizer, pokazala je da je uključivanje veće
količine voća u prehranu povezano sa smanjenim rizikom za povišen
tlak koji je veliki faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.
Postoje dokazi da hranjive tvari kojih ima u narančinu soku,
posebno kalij, folna kiselina i vitamin C, mogu zaštititi od
kardiovaskularnih bolesti.
Steven Nagy, znanstvenik iz Odjela za proučavanje citrusa na
Floridi, rekao je kako neki sastojci narančina soka mogu pomoći u
borbi protiv virusa, upala i oštećenja stanica koja dovode do raka,
ali i zaštititi od krvnih ugrušaka i stvaranja naslaga u
arterijama.
Elzbieta Kurowska iz "KGK Synergize Inc." rekla je kako su klinička
ispitivanja koja su provedena dok je bila na sveučilištu Zapadnog
Ontarija pokazala da 6 dl narančina soka dnevno povisuje HDL
("dobar") kolesterol za 21 posto i smanjuje LDL ("loš") kolesterol
za 16 posto.
"Dokazano je da HDL štiti od srčanih bolesti, a osim redovitog
vježbanja, ne postoji jednostavan i svima dostupan način povećanja
razine HDL-a", dodala je.
(Hina) dgk dgk