NEW YORK, 16. lipnja (Hina/Reuters) - Prehrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik za obolijevanje od raka dojke, tvrde istraživači sa Sveučilišta New York i iz Međunarodne agencije za ispitivanje raka u Lyonu (Francuska)
.
NEW YORK, 16. lipnja (Hina/Reuters) - Prehrana bogata voćem i
povrćem može smanjiti rizik za obolijevanje od raka dojke, tvrde
istraživači sa Sveučilišta New York i iz Međunarodne agencije za
ispitivanje raka u Lyonu (Francuska) . #L#
Dosad je samo nekoliko studija ispitalo vezu između unosa povrća i
raka dojke, a njihovi su rezultati bili suprotni, tvrdi dr. Paolo
Toniolo sa Sveučilišta New York.
U novoj studiji istraživači su usporedili razinu karotenoida u krvi
270 žena koje su oboljele od raka dojke 11 godina nakon uzimanja
uzorka, s razinom izmjerenom u 270 žena koje nisu oboljele od raka.
U prosjeku su žene koje su oboljele od raka prije nego što im je on
dijagnosticiran, imale znatno nižu razinu (između 11 i 21 posto)
karotenoida nego žene koje nisu oboljele od raka, stoji u izvješću
koje je objavio "American Journal of Epidemiology".
U žena s nižom razinom karotenoida postoji dvaput veća vjerojatnost
da će oboljeti od raka dojke. To je posebno točno za beta-karoten,
kojega ima u mrkvi i tamnozelenom lisnatom povrću, te za alfa-
karoten, kojega ima u mrkvi i sokovima na bazi rajčice.
Studija nije pokazala je li prehrana doista zaslužna za smanjenje
rizika od raka dojke. Možda se u žena koje se zdravije hrane
javljaju i drugi faktore koji utječu na razvoj raka.
Međutim, autori vjeruju da prehrana pridonosi smanjenju rizika.
"Pretpostavljamo da je razina karotenoida u krvi pokazatelj
uobičajenog unosa povrća i voća te da je zaštita od raka dojke koju
primjećujemo rezultat prehrane bogate tom hranom", rekao je
Toniolo. "Našu teoriju donekle podupire činjenica da smo
primijetili zaštitno djelovanje beta-karotena, ali i drugih
sastojaka."
A što savjetuje Toniolo? "Jedite što više voća i povrća".
(Hina) dgk dgk