FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VITAMIN MOŽDA UBRZAVA OKSIDACIJU U PUŠAČA ČIJA JE PREHRANA BOGATA

WESTPORT, Conn. (Hina/Reuters) - Nova studija potvrđuje laboratorijsko otkriće koje je pokazalo kako pod određenim uvjetima vitamin E može ubrzati oksidaciju u ljudskom tijelu, posebno u pušača čija je prehrana bogata polinezasićenim mastima.
WESTPORT, Conn. (Hina/Reuters) - Nova studija potvrđuje laboratorijsko otkriće koje je pokazalo kako pod određenim uvjetima vitamin E može ubrzati oksidaciju u ljudskom tijelu, posebno u pušača čija je prehrana bogata polinezasićenim mastima. #L# Oksidacija je kemijska reakcija tijela koja može proizvesti štetne molekule koje oštećuju tkivo. Pretpostavlja se da antioksidanti poput vitamina E mogu tijelo zaštititi od nekih bolesti jer oslabljuju učinak oksidacije. Neke prijašnje studije nisu uspjele dokazati da vitamin E štiti od bolesti srca i krvnih žila uzrokovanih aterosklerozom, a po nekim podacima on zapravo povećava rizik od infarkta i moždane kapi u pušača, primijetili su dr. Richard Weinberg sa sveučilišta Wake Forest i njegovi kolege u lipanjskom izdanju časopisa "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology: Journal of the American Heart Association". Kako bi provjerili može li vitamin E potaknuti oksidaciju umjesto da je spriječi, Weinberg i njegovi suradnici izabrali su 10 pušača koji puše više od kutije cigareta dnevno. Ti su ispitanici tri tjedna dobivali hranu bogatu mononezasićenim masnim kiselinama, a zatim tri tjedna hranu bogatu polinezasićenim masnim kiselinama. Ispitanici su imali povišenu razinu F2-izoprostana i prostaglandina F2-alfa koji su pokazatelj oksidacije. Istraživači su zatim dodali 800 IU vitamina E dnevno u prehranu s polinezasićenim mastima. Nakon tri tjedna "otkrili smo još jaču oksidaciju", rekao je Weinberg. Razina F2-izoprostana i prostaglandina F2-alfa još se više povećala. "Iako je malo vjerojatno da će mnogi pušaći jesti hranu bogatu polinezasićenim masnim kiselinama koje smo mi koristili, naše otkriće pokazuje da pušačima moramo vrlo oprezno davati visoke doze vitamina E radi smanjivanja rizika od kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih aterosklerozom", rekao je Weinberg. Rezultati istraživanja, kaže, "pokazuju da antioksidanti nisu u svim okolnostima jednako dobri i neopasni". "Ako vitamin E može postati pro-oksidant u ljudskome tijelu, onda je to možda jedan od odgovora na pitanje zašto su studije pokazale da vitamin E nema velik zaštitni učinak", dodao je. (Hina) dgk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙