WESTPORT, Conn. (Hina/Reuters) - Nova studija potvrđuje laboratorijsko otkriće koje je pokazalo kako pod određenim uvjetima vitamin E može ubrzati oksidaciju u ljudskom tijelu, posebno u pušača čija je prehrana bogata polinezasićenim
mastima.
WESTPORT, Conn. (Hina/Reuters) - Nova studija potvrđuje
laboratorijsko otkriće koje je pokazalo kako pod određenim
uvjetima vitamin E može ubrzati oksidaciju u ljudskom tijelu,
posebno u pušača čija je prehrana bogata polinezasićenim mastima.
#L#
Oksidacija je kemijska reakcija tijela koja može proizvesti štetne
molekule koje oštećuju tkivo. Pretpostavlja se da antioksidanti
poput vitamina E mogu tijelo zaštititi od nekih bolesti jer
oslabljuju učinak oksidacije.
Neke prijašnje studije nisu uspjele dokazati da vitamin E štiti od
bolesti srca i krvnih žila uzrokovanih aterosklerozom, a po nekim
podacima on zapravo povećava rizik od infarkta i moždane kapi u
pušača, primijetili su dr. Richard Weinberg sa sveučilišta Wake
Forest i njegovi kolege u lipanjskom izdanju časopisa
"Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology: Journal of the
American Heart Association".
Kako bi provjerili može li vitamin E potaknuti oksidaciju umjesto
da je spriječi, Weinberg i njegovi suradnici izabrali su 10 pušača
koji puše više od kutije cigareta dnevno. Ti su ispitanici tri
tjedna dobivali hranu bogatu mononezasićenim masnim kiselinama, a
zatim tri tjedna hranu bogatu polinezasićenim masnim kiselinama.
Ispitanici su imali povišenu razinu F2-izoprostana i
prostaglandina F2-alfa koji su pokazatelj oksidacije.
Istraživači su zatim dodali 800 IU vitamina E dnevno u prehranu s
polinezasićenim mastima. Nakon tri tjedna "otkrili smo još jaču
oksidaciju", rekao je Weinberg. Razina F2-izoprostana i
prostaglandina F2-alfa još se više povećala.
"Iako je malo vjerojatno da će mnogi pušaći jesti hranu bogatu
polinezasićenim masnim kiselinama koje smo mi koristili, naše
otkriće pokazuje da pušačima moramo vrlo oprezno davati visoke doze
vitamina E radi smanjivanja rizika od kardiovaskularnih bolesti
uzrokovanih aterosklerozom", rekao je Weinberg.
Rezultati istraživanja, kaže, "pokazuju da antioksidanti nisu u
svim okolnostima jednako dobri i neopasni".
"Ako vitamin E može postati pro-oksidant u ljudskome tijelu, onda
je to možda jedan od odgovora na pitanje zašto su studije pokazale
da vitamin E nema velik zaštitni učinak", dodao je.
(Hina) dgk dgk