BEČ, 24. ožujka (Hina/APA) - U proljeće mnogi posežu za takozvanim "light"-proizvodima u nadi da će smanjiti suvišne kilograme i uvjerenju da su "lagani" proizvodi malokalorični, ali pri tome često griješe.
BEČ, 24. ožujka (Hina/APA) - U proljeće mnogi posežu za takozvanim
"light"-proizvodima u nadi da će smanjiti suvišne kilograme i
uvjerenju da su "lagani" proizvodi malokalorični, ali pri tome
često griješe.#L#
Da "lagana" hrana nije uvijek uistinu lagana, upozorava austrijski
časopis za zaštitu potrošača "Konsument" u svom broju od travnja.
Za "light"-proizvode ne postoji u Europi jedinstvena vrijednosna
ljestvica. Austrijski kodeks o živežnim namirnicama, primjerice,
sadrži propise za pojedine skupine proizvoda, ali u praksi
vrijednosti znatno osciliraju od proizvoda do proizvoda. Uredbe
se, međutim, odnose samo na austrijske proizvode, ali ne i na
uvezene.
"Light" može značiti da neka namirnica sadrži manje šećera ili
masnoće, manje kalorija, manje alkohola, da je siromašna
ugljikohidratima ili bez kofeina. No moguće je da proizvođač svoj
proizvod tako deklarira samo zato da bi ga preporučio kao osobito
koristan i povećao njegovu prođu. Ipak, i u skupinama proizvoda za
koje je propisana vrijednosna ljestvica razlike su velike i kreću
se od maksimuma do minimuma.
Isto vrijedi i za proizvode koji se deklariraju kao "malokalorični"
ili "nekalorični". Oni bi u usporedbi s drugim proizvodima morali
sadržavati "barem 30 posto manje kalorija". No kako se propisi o
hranjivosti ne odnose na sve proizvode, i ovdje vlada poprilična
zbrka.
Poduka za potrošače, dakle, glasi: čak i kad povjerujete
deklaraciji i uspijete proučiti podatke o kalorijskim
vrijednostima, nećete više potrošiti ako malo promijenite navike.
Voće, povrće, mahunarke i žitarice prirodno su "lagani"
proizvodi.
(Hina) jb il