BUDIMPEŠTA/ZAGREB, 27. veljače (Hina) - Sigurnost hrane i njezina kvaliteta moraju se poboljšati u svim europskim zemljama, jer su se bolesti povezane s hranom u posljednjih deset godina bitno proširile ovom regijom, kaže se u u
zajedničkom priopćenju Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) te Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
BUDIMPEŠTA/ZAGREB, 27. veljače (Hina) - Sigurnost hrane i njezina
kvaliteta moraju se poboljšati u svim europskim zemljama, jer su se
bolesti povezane s hranom u posljednjih deset godina bitno
proširile ovom regijom, kaže se u u zajedničkom priopćenju
Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) te Svjetske
zdravstvene organizacije (WHO).#L#
Ovo je priopćenje objavljeno na Prvoj pan-europskoj konferenciji o
sigurnosti i kvaliteti hrane koja se od 25. do 28. veljače održava u
Budimpešti. Na konferenciji sudjeluju stručnjaci iz više od 40
zemalja, uključujući i proizvođače hrane te udruge potoršača.
Glavna je tema sastanka, u organizaciji FAO-a, WHO-a i Europske
unije, kako poboljšati sigurnost hrane, te vratiti i pojačati
povjerenje potrošača.
WHO procjenjuje da se diljem svijeta svake godine pojavi nekoliko
milijardi slučajeva bolesti vezanih uz hranu. Svaka treća osoba u
industrijaliziranim zemljama može se svake godne zaraziti nekom od
tih bolesti, a štete koje zbog toga nastaju mogu se mjeriti
milijardama američkih dolara, smatra dr. David Nabarro, izvršni
direktor WHO-a, te dodaje kako rizične skupine predstavljaju
djeca, trudnice, starije osobe, te bolesni i siromašni.
Pomoćnik glavnog direktora FAO-a Hartwig de Haen sa svoje je strane
istaknuo kako "potrošači imaju pravo na sigurnu hranu u svim
europskim zemljama".
Prema podacima FAO/WHO, salmonela je još najčešća bolest vezana uz
hranu, a epidemije salmonela javljaju se kako u privatnim kućama
tako i u javnim kuhinjama i restoranima, dječjim vrtićima, školama
i bolnicama.
FAO i WHO ističu velike prednosti sigurne hrane visoke kvalitete.
"Sigurna hrana znači manji broj incidenata vezanih uz bolesti
uzrokovane hranom, smanjuje troškove javnog zdravstva, umanjuje
prepreke za međunarodnu trgovinu i znači manje gubitke u
produktivnosti", smatraju stručnjaci.
(Hina) nab dgk