FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO I FAO TRAŽE POBOLJŠANJE SIGURNOSTI HRANE U EUROPI I SVIJETU

BUDIMPEŠTA/ZAGREB, 27. veljače (Hina) - Sigurnost hrane i njezina kvaliteta moraju se poboljšati u svim europskim zemljama, jer su se bolesti povezane s hranom u posljednjih deset godina bitno proširile ovom regijom, kaže se u u zajedničkom priopćenju Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) te Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
BUDIMPEŠTA/ZAGREB, 27. veljače (Hina) - Sigurnost hrane i njezina kvaliteta moraju se poboljšati u svim europskim zemljama, jer su se bolesti povezane s hranom u posljednjih deset godina bitno proširile ovom regijom, kaže se u u zajedničkom priopćenju Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) te Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).#L# Ovo je priopćenje objavljeno na Prvoj pan-europskoj konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane koja se od 25. do 28. veljače održava u Budimpešti. Na konferenciji sudjeluju stručnjaci iz više od 40 zemalja, uključujući i proizvođače hrane te udruge potoršača. Glavna je tema sastanka, u organizaciji FAO-a, WHO-a i Europske unije, kako poboljšati sigurnost hrane, te vratiti i pojačati povjerenje potrošača. WHO procjenjuje da se diljem svijeta svake godine pojavi nekoliko milijardi slučajeva bolesti vezanih uz hranu. Svaka treća osoba u industrijaliziranim zemljama može se svake godne zaraziti nekom od tih bolesti, a štete koje zbog toga nastaju mogu se mjeriti milijardama američkih dolara, smatra dr. David Nabarro, izvršni direktor WHO-a, te dodaje kako rizične skupine predstavljaju djeca, trudnice, starije osobe, te bolesni i siromašni. Pomoćnik glavnog direktora FAO-a Hartwig de Haen sa svoje je strane istaknuo kako "potrošači imaju pravo na sigurnu hranu u svim europskim zemljama". Prema podacima FAO/WHO, salmonela je još najčešća bolest vezana uz hranu, a epidemije salmonela javljaju se kako u privatnim kućama tako i u javnim kuhinjama i restoranima, dječjim vrtićima, školama i bolnicama. FAO i WHO ističu velike prednosti sigurne hrane visoke kvalitete. "Sigurna hrana znači manji broj incidenata vezanih uz bolesti uzrokovane hranom, smanjuje troškove javnog zdravstva, umanjuje prepreke za međunarodnu trgovinu i znači manje gubitke u produktivnosti", smatraju stručnjaci. (Hina) nab dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙