FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Dva konkurentska naftovoda preko jugoistoka Europe

ZAGREB, 31. prosinca 2004. (Hina) - Kroz zemlje europskog jugoistokamogla bi prolaziti dva nova naftovoda kojima će ruska nafta stizati dozapadne Europe, jedan će spajati bugarsku obalu Crnog mora s lukom uAlbaniji, a drugi naftovod će od rumunjske luke Constanza, prekoSrbije i Hrvatske, naftu iz Kaspijskog mora voditi do Italije iAustrije, izvješćuje postaja Glas Amerike povodom potpisivanjasporazuma o izgradnji naftovoda od Bugarske do Albanije.
ZAGREB, 31. prosinca 2004. (Hina) - Kroz zemlje europskog jugoistoka mogla bi prolaziti dva nova naftovoda kojima će ruska nafta stizati do zapadne Europe, jedan će spajati bugarsku obalu Crnog mora s lukom u Albaniji, a drugi naftovod će od rumunjske luke Constanza, preko Srbije i Hrvatske, naftu iz Kaspijskog mora voditi do Italije i Austrije, izvješćuje postaja Glas Amerike povodom potpisivanja sporazuma o izgradnji naftovoda od Bugarske do Albanije.

Premijeri Bugarske, Albanije i Makedonije potpisali su sporazum o izgradnji naftovoda od Crnog do Jadranskog mora koji bi trebao povezivati bugarsku luku Burgas s albanskom Valonom preko Makedonije, izvješćuje postaja.

Konkurentski prijedlog pravca naftovod uključuje Rumunjsku, Srbiju i Hrvatsku, piše postaja navodeći da su po projektima oba su naftovoda duga oko tisuću kilometara i svaki bi stajao između 750 milijuna i jedne i pol milijarde dolara, dnevno bi se svakim naftovodom moglo isporučiti oko 750 tisuća barela nafte, a obje se strane nadaju da bi izgradnja mogla započeti 2005. godine.

Henry Owen, bivši dužnosnik američke vlade i bankar uključen u projekt sjevernog naftovoda, izjavio je za Glas Amerike da će sjevernija ruta, kroz Hrvatsku, u Washingtonu znatno lakše dobiti potrebnu novčanu pomoć putem kredita Svjetske banke i istaknuo da će projekt pomoći svakoj od tri države kroz koje prolazi, Rumunjskoj, Srbiji i Hrvatskoj, jer sve bi tri dobile investicije za izgradnju naftovoda, a zatim i prihode.

"Dobar dio sredstava doći će od Međunarodne financijske korporacije, djela Svjetske banke, koja nudi povoljne kamate. Oni već financiraju studiju, ali ne studiju izvodivosti nego studiju o sljedećem koraku za međudržavno povjerenstvo koje čine tri zemlje prvotno uključene u projekat, a to su Rumunjska, Srbija i Hrvatska", kaže Owen i dodaje da su sada za taj projekt zainteresirane i Italija i Austrija. Owen je za postaju rekao i da sumnja da će oni koji podupiru južnu putanju naftovoda dobiti potrebna financijska sredstva.

VOA navodi da se već 12 godina razmatra južni put za naftovod koji promovira američka kompanija AMBO (Albansko-makedonsko-bugarska naftna kompanija). Grčkoj je draži projekt južnog naftovoda, jer želi da nafta skreće prema jugu i nekoj nekoj luci umjesto da do mora dolazi preko Albanije no dodaje da se ključni igrač u oba projekta, Rusija, još se nije izjasnila koji naftovod više podupire jer je njoj samo važno da ruska i kaspijska sirova nafta ide preko Balkana, a ne više tankerima kroz prometni Bosporski tjesnac u Turskoj, napominje se u prilogu postaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙