FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske tvrtke u NEK-u

KARLOVAC, 10. prosinca 2004. (Hina) - Članovi uprave i menadžmentaNuklearne elektrane Krško susreli su se danas u Karlovcu spredstavnicima deset karlovačkih tvrtki, Veleučilišta Karlovac iHrvatske elektroprivrede radi mogućeg proširivanja gospodarskesuradnje na poslovima održavanja i remonta NE Krško.
KARLOVAC, 10. prosinca 2004. (Hina) - Članovi uprave i menadžmenta Nuklearne elektrane Krško susreli su se danas u Karlovcu s predstavnicima deset karlovačkih tvrtki, Veleučilišta Karlovac i Hrvatske elektroprivrede radi mogućeg proširivanja gospodarske suradnje na poslovima održavanja i remonta NE Krško.

Obveza da uprava NEK-a postigne paritetno sudjelovanje hrvatskog i slovenskog gospodarstva u funkcioniranju zajedničke elektrane u Krškom proizlazi iz Međudržavnog ugovora o uređenju i statusno-pravnim i drugim odnosima potpisanog u prosincu 2003. godine, rekao je predstavnik HEP-a Josip Lebegner, koordinator za NE Krško.

Udio hrvatskih tvrtki u poslovima održavanja i remonta sada je na razini od pet do šest milijuna eura na godinu.

Član uprave NEK-a Hrvoje Perharić rekao je tijekom obilaska "Alstom-Hrvatske", "Adriadiesela", "Energoremonta", "MG servisa" i "Nove tvornice kliznih ležajeva" da je za njega važna spoznaja da u Karlovcu postoji tako respektabilan potencijal strojogradnje. Napomenuo je da će te tvrtke ubuduće, u smislu obveze NEK-a da osigura jednakopravnost nastupa hrvatskih i slovenskih tvrtki, moći intenzivirati suradnju.

Martin Novšak, direktor inžinjeringa NEK-a, rekao je da nuklearka trajno koristi usluge hrvatskog gospodarstva u području elektronike, strojarstva, elektrike i inžinjerstva, čak i u vrijeme kada NEK nije isporučivao struju Hrvatskoj "jer u tim domenama hrvatske tvrtke pariraju svjetski poznatim tvrtkama".

Direktor nabave Zoran Heruc potvrdio je to uz napomenu da se nakon Međudržavnog sporazuma s kraja 2003. godine udio hrvatskih tvrtki u radu NEK-a povećao za dva i pol do tri puta, te da je sada na razini od pet do šest milijuna eura na godinu, a mogao bi se i povećati. NEK-u je na raspolaganju između 10 i 11 milijuna eura godišnje za pomlađivanje i obnavljanje elektrane.

S potpisivanjem Međudržavnog sporazuma otklonjene su pravne blokade suradnje, tako da sada radnici hrvatskih tvrtki koje prođu na natječaju imaju automatski radne dozvole za razdoblje trajanja ugovorenog posla, rekao je Heruc.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙