FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pune se akumulacije hidroelektrana u Dalmaciji

SINJ, 28. prosinca 2004. (Hina) - Potrošnja struje u Dalmaciji manja jeod uobičajene za ovo doba godine, pa je tako jučer potrošeno 11milijuna kilovatsati, dok su dalmatinske hidroelektrane proizvele 16milijuna kilovatsati struje.
SINJ, 28. prosinca 2004. (Hina) - Potrošnja struje u Dalmaciji manja je od uobičajene za ovo doba godine, pa je tako jučer potrošeno 11 milijuna kilovatsati, dok su dalmatinske hidroelektrane proizvele 16 milijuna kilovatsati struje.

Od toga su samo hodroelektrane na Cetini, i to bez Peruće i Orlovca koji su izvan pogona, proizvele 10 milijuna kilovatsati struje. Peruća i Orlovac ne rade jer je međudotok u Cetinu veći od potrebnog za rad punim kapcitetom ostalih elektrana na toj rijeci, i to Đala, Zakučca i Kraljevca.

Tako se akumulacije Peruća i Buško blato pune i stvaraju se zalihe vode za iduće razdoblje. U Peruću svake sekunde dotječe više od 180 prostornih metara vode, što je dvostruko više nego prije posljednjih kiša, pa je razina vode već prešla kvotu 354 metra iznad mora, i do samog vrha brane ostalo je još šest metara, doznaje se u HEP-u.

Neispuštanje vode iz Peruće u donji tok Cetine preko turbina istoimene pribranske hidroelektrane sprječava veće povećanje vodostaja te rijeke, a time i eventualno izlijevanje vode iz korita i poplavu okolnih površina, jer je vodostaj na mjerom mjestu kod Hana narastao od 110 cm prije kiša, na današnja 223 cm.

U Sinjskom je polju dio poljoprivrednih površina pod vodom, unatoč tomu što crpke melioracijskog sustava, dnevnog kapaciteta 1,5 milijun prostornih metara, stalno rade i prebacuju vodu iz kanala u Cetinu kod Trilja.

Od početka prosinca do danas na području slijeva Cetine palo je 290 litara kiše po četvornom metru, a prošle godine u istom razdoblju 139 litara.

(Hina) xbper yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙