FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA smatra da bi cijene nafte u svijetu u 2005. trebale pasti

ISTANBUL, 30. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskomtržištu trebale bi u 2005. pasti, ako svijet ostane pošteđen velikihpolitičkih šokova, nakon što su ove godine porasle za 32 posto,objavio je u razgovoru za agenciju glavni ekonomist Međunarodneagencije za energiju (IEA) Fatih Birol.
ISTANBUL, 30. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom tržištu trebale bi u 2005. pasti, ako svijet ostane pošteđen velikih političkih šokova, nakon što su ove godine porasle za 32 posto, objavio je u razgovoru za agenciju glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

"Smatramo da će rast potražnje u 2005. općenito biti nešto slabiji. Smatramo da će opskrba biti pojačana na pozitivan način. Izostanu li značajni geopolitički događaji, možemo reći da će cijene nafte u 2005. zabilježiti umjerenije razine", napominje Birol.

Studija Međunarodnog monetarnog fonda i IEA-e o utjecaju visokih cijena nafte na globalno gospodarstvo pokazuje da su cijene iznad 40 dolara po barelu smanjile stopu rasta gospodarstava članica OECD-a za 0,4 postotna boda.

"Utjecaj je veći u zemljama u razvoju", napominje Birol, navodeći primjer Indije gdje je stopa gospodarskog rasta smanjena za 1,0 postotni bod, i afričkih zemalja gdje je ona smanjena za 1,6 postotni bod.

"Općenito gledano, stopa rasta svjetskog gospodarstva bit će manja za 0,5 postotnih bodova ako cijene i dalje budu premašivale 40 dolara po barelu", predviđa glavni ekonomist IEA, napominjući da su u 2004. procjene o rastu revidirane naniže u eurozoni, Japanu, SAD-u i Indiji".

Svjetsko gospodarstvo ne suočava se s prijetnjom recesije zbog visokih cijena nafte, naglašava on. "Zadržavanje cijena nafte u 2005. na razini iz 2004. predstavljalo bi značajan rizik za sve zemlje. No, teško je odrediti kada bi takvo stanje rezultiralo recesijom", napominje Birol.

Birol je kazao da bi umjerena cijena nafte po mišljenju IEA bila oko 25 dolara po barelu ali bi dosezanje te razine moglo potrajati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙