FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvooptuženi za ubojstvo Đinđića objavio knjigu

BEOGRAD,30. prosinca 2004.(Hina) - Knjiga Milorada Ulemeka Legije,prvooptuženoga za atentat na premijera Zorana Đinđića, ubojstvo IvanaStambolića i još niz teških kaznenih djela, u četvrtak se pojavila nakioscima u Srbiji.
BEOGRAD,30. prosinca 2004.(Hina) - Knjiga Milorada Ulemeka Legije, prvooptuženoga za atentat na premijera Zorana Đinđića, ubojstvo Ivana Stambolića i još niz teških kaznenih djela, u četvrtak se pojavila na kioscima u Srbiji.

Knjiga s naslovom "Gvozdeni rov" tiskana je u 70 tisuća primjeraka, a prodaje se uz dnevni tabloid "Kurir". Izdavač je tvrtka "M buks" iz Beograda, koja je dosad poznata samo po tome što je nedavno izdala CD Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, čiji je zapovjednik bio Ulemek Legija, a koja je raspuštena nakon ubojstva premijera u ožujku 2003. godine. I taj je CD distribuiran uz tabloid "Kurir".

Urednik izdavačkog poduzeća "M buks" Mihailo Vojnović tvrdi da je knjigu napisao Ulemek, koji je u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, te da je način na koji je došao do rukopisa "poslovna tajna". "Kao izdavač ja objavljujem ono što je zanimljivo i prema tome odlučujem što ćemo tiskati. Zašto ljudi objavljuju bajke, basne i drugo? Ima interesa u narodu za ovakve knjige i mi narodu to i dajemo, jer ovo je Srbija, to je njen narod i to mu treba", izjavio je Vojnović za beogradski Radio B92.

Objavljivanje Ulemekove knjige je pokušaj da se "ponovno podigne mit o njemu, s obzirom da su čak i oni koji su taj mit gradili shvatili da se balon ispuhao i da, što je Ulemek duže u zatvoru, taj mit više blijedi", stav je psihologa Žarka Trebješanina, koji dodaje da je i samo objavljivanje knjige prvooptuženoga za ubojstvo premijera Đinđića "pokazatelj mentalnog stanja društva".

"Mislim da je ova knjiga samo povod da se malo pozabavimo sobom i time u kakvom se to stanju nalazimo, što je itekako povezano sa stanjem duha kod nas, stanjem vrijednosti i na kraju, s političkom situacijom. Da su ovdje, kojim slučajem, jače neke demokratske ili građanske snage, vjerujem da nikome ne bi palo na pamet da šapne Legiji da piše knjigu, ili da mu pomaže u tome. Takva jedna stvar bila bi potpuni promašaj", ocijenio je Trebješanin u izjavi za Radio B92.

Ulemek je nakon ubojstva premijera bio u bijegu gotovo godinu dana, te se policiji predao početkom svibnja ove godine. Na suđenju na Specijalnom sudu za borbu protiv organiziranog kriminala, koje je počelo prošle godine u prosincu, branio se da ni on niti drugi optuženi bivši pripadnici njegove Jedinice nisu sudjelovali u ubojstvu premijera. Suđenje je u fazi dokaznog postupka, te će biti nastavljeno u siječnju iduće godine, a od 13 optuženih, osmorica su još nedostupna sudu, među njima i Dejan Milenković Bagzi koji je prije šest mjeseci uhićen u Grčkoj, te se još čeka njegovo izručenje nadležnima u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙