FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen izbor iz Tadijanovićeva pjesništva - "Devedeset i devet pjesama i još jedna"

ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Na svečanosti u "Školskoj knjizi"predstavljena je danas knjiga pjesama "Devedeset i devet pjesama i jošjedna" Dragutina Tadijanovića, prva knjiga biblioteke "Kolajna" uizboru Jože Skoka.
ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Na svečanosti u "Školskoj knjizi" predstavljena je danas knjiga pjesama "Devedeset i devet pjesama i još jedna" Dragutina Tadijanovića, prva knjiga biblioteke "Kolajna" u izboru Jože Skoka.

Tadijanović je spomenik hrvatske kulture i jezika, koji svakomu od nas zrači na poseban način, rekao je govoreći o pjesništvu barda hrvatske književnosti akademik Ante Stamać.

Napomenuo je kako cijeli život čita Tadijanovićevu poeziju, ali da je nikada nije dočitao, jer, kako je dodao, veliki pjesnici postoje da uvijek govore.

Da su pjesme život, kako je rekao Stamać, svjedoči na simboličan način naziv najnovijeg izbora iz Tadijanovićeve poezije "Dvedeset i devet pjesama i još jedna" u kojoj dolazi do punog izražaja osobnost pjesnika.

"Školska je knjiga" objavila spomenuti izbor iz Tadijanovićeve poezije u prigodi pjesnikova 99. rođendana (4. studenog) i 44. obljetnice suradnje. Taj zagrebački izdavač objavio je ove godine i dvadeseto, dopunjeno, izdanje Tadijanovićevih "Srebrnih svirala", koje su prodane u više od 250 tisuća primjeraka.

"Gdje to ima da jedan pjesnik surađuje s jednim izdavačem 44 godine", upitao je Tadijanović, obrativši se publici u prepunoj velikoj dvorani "Školske knjige".

Kad su mu došli namjestiti mikrofon, uzviknuo je gromko: "Što će mi to, znate li da mi je telefon odnio desetke pjesma, jer kad bi zazvonio, propala bi pjesma koju sam počeo pisati."

"Nitko me u životu ne prati kao pjesme. Moja je slika najvjernija u mojim pjesmama, od petnaeste do stote", rekao je Tadijanović, napomenuvši kako bi o svakom izdanju svoje knjige mogao ispričati čitavu povijest, demonstrirajući i pritom svoje izvrsno pamćenja.

Na kraju predstavljanja Tadijanović je pročitao tri svoje pjesme - Prsten, Lepet krila i Doručak.

A kad je predsjednik Uprave "Školske knjige" Ante Žužul poželio da dogodine bude objavljen izbor sto pjesama i još jedna, Tadijanović je uzvratio kako bi želio vidjeti sve svoje pjesme u jednoj knjizi.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙