FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 30. prosinca

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije začetvrtak, 30. prosinca.
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za četvrtak, 30. prosinca.

ZAGREB - Promjena indeksacije mirovina, ubrzana privatizacija, uz nastavak privatizacije Ine i HT-a, ubrzanje restrukturiranja brodogradilišta kako bi se pripremila za skoru privatizaciju, neke su od obveza koje Hrvatsku očekuju iduće godine, a najavljene su u dokumentima i sporazumima s međunarodnim financijskim institucijama. Te obveze proizlaze, naime, iz stand by aranžmana s MMF-om, prvog Predpristupnog ekonomskog programa (PEP) upućenog Europskoj komisiji, kao i matrice mjera za Programski zajam za prilagodbu (PAL) Svjetske banke (odobrenje samog PAL-a očekuje se početkom siječnja 2005.). Prema projekcijama iznesenim u tim dokumentima, u Hrvatskoj se iduće godine očekuje gospodarski rast od 4,1 do 4,4 posto, inflacija od 2,3 do 2,9 posto, proračunski deficit 3,7 posto BDP-a, stabilizacija inozemnog duga na oko 77 posto BDP-a (izraženo u eurima).

ZAGREB - Za turističke projekte u unutrašnjosti zemlje koji potiču zaštitu, obnovu i uključenje tradicijske i prirodne baštine u turizam, čime i razvoj kontinentalnog turizma, ove je godine u Hrvatskoj ukupno dodijeljeno 3,72 milijuna kuna državnih potpora. Ta su sredstva ove godine, kako se doznaje od pomoćnika ministra mora, turizma, prometa i razvitka Roberta Bačca, izdvojena za ukupno 58 takvih projekata, a prosječni iznos potpore po projektu je nešto veći od 64 tisuće kuna. Riječ je o bespovratnim potporama koje resorno ministarstvo dodjeljuje četvrtu godinu za redom iz "Programa poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turistički nerazvijenim krajevima".

ZAGREB - Ukupno tržište elektroničke trgovine u Hrvatskoj u ovoj bi godini moglo narasti na oko 262 milijuna dolara, što je oko 85 posto više u odnosu na 2003. kada je promet u tom segmentu u Hrvatskoj iznosio 141,7 milijuna američkih dolara, procjena je regionalnog ureda IDC Adriatics. Procjenjuju kako će poslovna 2004. godina biti nešto "staloženija", odnosno da neće doći do tako eksplozivnog širenja kao prošle godine. Inače, izvješće o elektroničkoj trgovini za ovu godinu bit će gotovo u 2005.

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom ove godine bila je 0,4 posto veća od industrijske proizvodnje u listopadu, desezonirani je podatak koji je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Usporedba s podacima iz prethodnih mjeseci pokazuje da mjesečna industrijska proizvodnja, nakon stagnacije u svibnju ove godine, u slijedećim mjesecima bilježi relativno mali rast, a da je u studenom, po prvi put od ožujka ove godine, dosegla relativno visoki rast, navode u DZS-u. Po desezoniranim podacima, mjesečna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom ove godine u usporedbi s proizvodnjom u studenom 2003. godine bilježi porast za 3,1 posto. Ukupna industrijska proizvodnja u razdoblju od prosinca 2003. do studenog 2004. u usporedbi s istim razdobljem godinu prije, pak, veća je za 2,7 posto.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad ove godine iznosila je 4.128 kuna, što je za 10 kuna ili za 0,1 posto nominalno niže u odnosu na mjesec prije, a realno manje za 0,5 posto. U odnosu pak na listopad prošle godine prosječna je mjesečna neto plaća za isti mjesec ove godine bila veća za 132 kune ili za 3,3 posto nominalno, a realno za 1,3 posto. Po podacima Državnog zavoda za statistiku za razdoblje od siječnja do listopada 2004. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 4.141 kunu. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem prosječna je mjesečna neto plaća za prvih deset mjeseci ove godine nominalno viša za 5,7 posto, odnosno za 223 kune.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙