FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skandinavci i Nijemci strahuju od najgoreg u Aziji

STOCKHOLM, 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Skandinavija i Njemačka,koje Aziju smatraju svojim zimskim utočištem, suočene su s mogućnošćuda je razorni tsunami tropski raj pretvorio u pakao za stotinenjihovih državljana.
STOCKHOLM, 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Skandinavija i Njemačka, koje Aziju smatraju svojim zimskim utočištem, suočene su s mogućnošću da je razorni tsunami tropski raj pretvorio u pakao za stotine njihovih državljana.

Više od 2000 Skandinavaca i oko 1000 Nijemaca i dalje se smatra nestalima, puna tri dana nakon katastrofe.

Norveški ministar vanjskih poslova rekao je da bi tsunami, koji je prema posljednjim podacima usmrtio više od 80.000 ljudi, mogao postati najgora katastrofa koja je ikada zadesila Norvežane.

Švedska vlada, optužena u mjesnim medijima da podcjenjuje problem i sporo reagira, poslala je u Tajland ministra vanjskih poslova, a skandinavska zračna kompanija SAS angažirala je dodatne zrakoplove kako bi turiste vratila kući.

Švedski kralj Carl XVI Gustaf u rijetkom obraćanju javnosti izrazio je sućut obiteljima žrtava.

"Katastrofa u Tajlandu dugo će Švedsku zavijati u crno. Ozlijeđeni i mrtvi moraju biti vraćeni kući a preživjeli zbrinuti", ocjenjuje tabloid Aftonbladet.

Najgora nesreća koja je zadesila Skandinaviju dogodila se 1994. kada je 852 ljudi poginulo na baltičkom trajketu Estonija, uključujući 551 Šveđana.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder najavio je da će njemačka vlada pogođenim područjima poslati pomoć od 20 milijuna eura.

Kazao je također da će Njemačka na sljedećem sastanku Pariškog kluba, koji okuplja zemlje vjerovnike, zatražiti uvođenje moratorija na otplatu dugova zemljama pogođenima katastrofom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙